Το X είναι η χειρότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

23/05/2024
από
Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση GLAAD μόλις δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την ασφάλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία διαπιστώνεται ότι το X (πρώην Twitter) σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις πλατφόρμες.

Κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που βαθμολογήθηκε στον δείκτη της GLAAD απέτυχε στην αξιολόγηση, με τους περισσότερους βαθμούς να πέφτουν κάτω από το 60%. Την υψηλότερη βαθμολογία, 67%, έλαβε το TikTok, το οποίο φέρεται να έκανε βελτιώσεις κατά το περασμένο έτος.

«Οι επικεφαλής των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης αποτυγχάνουν στην ευθύνη τους να κατασκευάζουν ασφαλή προϊόντα. Όσον αφορά το μίσος και την παραπληροφόρηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ο κλάδος υστερεί επικίνδυνα στην επιβολή των υφιστάμενων πολιτικών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της GLAAD, Sarah Kate Ellis, μέσω του X.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που αναλύθηκαν περιλαμβάνουν το TikTok, το Facebook, το YouTube, το Instagram, το Threads και το X/Twitter. Στην ανάλυση δεν συμπεριλήφθηκαν άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και η ανάλυση περιορίστηκε κυρίως στις πολιτικές τους, τόσο για την εσωτερική διαχείριση της εταιρείας όσο και για τις ίδιες τις πλατφόρμες.

Η έκθεση τονίζει ότι οι πλατφόρμες που αναλύθηκαν αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ χρήστες τους και συχνά κατακλύζονται από ρητορική μίσους. Αυτό είναι ιδιαίτερα δεδομένο στο X.

Το TikTok σημείωσε τις περισσότερες βελτιώσεις από όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως λόγω των αναθεωρημένων πολιτικών κατά των διακρίσεων και της καλύτερης προστασίας των δεδομένων των χρηστών.

Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που εξετάστηκαν είχαν χαμηλής ποιότητας πολιτικές κατά του deadnaming και του misgendering, έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο περιορίζονται οι λογαριασμοί χρηστών, διαφήμιση που μπορεί να είχε ως στόχο τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, αποτυχία στην επαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων και έλλειψη δεδομένων για την ποικιλομορφία στην απασχόληση.

Η έκθεση της GLAAD επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο το διαδικτυακό μίσος μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οι σύμμαχοί τους είναι «groomers» που επιδιώκουν να «κατηχήσουν» τα παιδιά

Η GLAAD αναφέρθηκε επίσης στον λογαριασμό «Libs of TikTok» της Chaya Raichik, ο οποίος έχει συνδεθεί με απειλές για βόμβες σε όλη τη χώρα μετά τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συχνά εξευτελίζουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Βλέπουμε επίσης – ξανά και ξανά – πώς οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρνούνται να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανόνες για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων, παρά τους ισχυρισμούς τους ότι η ρητορική μίσους, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση δεν επιτρέπονται στις πλατφόρμες τους», αναφέρει η Ellis στην επιστολή που παρουσιάζει την έκθεση.

Η Ellis καταλήγει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι εταιρείες, τα εμπορικά σήματα και οι θεσμοί σε όλη την κοινωνία των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών κοινωνικών μέσων – μπορούν να υπερασπιστούν τις πλουραλιστικές αξίες που όλοι μοιραζόμαστε».
Δες και αυτό!