Η ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall έτρεξε την καμπάνια με τίτλο “Rainbow Laces” για ένατη χρονιά φέτος, καλώντας τους ανθρώπους να «μιλήσουν» για τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, στην αμφιλεγόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ τον Νοέμβριο. Η εκστρατεία συνοδεύτηκε από μία νέα έρευνα, σχετικά με την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον αθλητισμό, καθώς και από ένα μήνυμα για την κουήρ κοινότητα του Κατάρ.

Παρόλο που ο διευθύνων σύμβουλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Mark Bullingham, δήλωσε, ότι η ομοσπονδία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους του Κατάρ, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν θα διωχθούν, επειδή για παράδειγμα πιάστηκαν χέρι-χέρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η χώρα έχει ιστορία να τιμωρεί, τόσο ντόπια άτομα όσο και τουρίστες, για ομοφυλοφιλία.

Ακτιβιστικές ομάδες ζήτησαν από τη FIFA να εγγυηθεί την ασφάλεια των κουήρ οπαδών του ποδοσφαίρου, που θα ταξιδέψουν στη χώρα, με ορισμένα άτομα να λένε, ότι οι διαβεβαιώσεις δεν είναι αρκετές.

Ο Joe White, συμπρόεδρος του “Pride in Football”, είπε στο PinkNews: «Έναν αστυνομικό του Κατάρ, ή οποιονδήποτε, δεν θα τον νοιάξει τι λέει η αγγλική ομοσπονδία.»

Φίλαθλος ποδοσφαίρου σε πρεσβευτή του Κατάρ: «Μην σοκάρεστε, είμαι άνδρας και κάνω σεξ με άλλους άνδρες»

Η Liz Ward, διευθύντρια προγραμμάτων στο Stonewall, πρόσθεσε:

«Καθώς πλησιάζουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών του 2022, πρέπει να θυμόμαστε ότι το Κατάρ είναι χώρα, όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διώκονται, απλώς επειδή είναι ο εαυτός τους. Δυστυχώς, το φετινό τουρνουά δεν είναι ασφαλές για όλα τα άτομα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βλέπουμε παίκτες και οπαδούς να παίρνουν θέση. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια κορυφαία στιγμή για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, που μπορεί να αναδείξει το θέμα σχετικά με την ποινικοποίηση και τη δίωξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Κατάρ».

Η καμπάνια “Rainbow Laces” στοχεύει, επίσης, να υποστηρίξει ΛΟΑΤΚΙ+ αθλήτριες/αθλητές, με την έρευνα του Stonewall να διαπιστώνει ότι «η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει πλέον τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον αθλητισμό», συμπεριλαμβανομένων των Tom Daley, Michael Gunning και της Αγγλίδας Beth Mead.

Η έρευνά της διαπίστωσε, επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσοστό των φιλάθλων, που πιστεύουν ότι τα ομοφοβικά σχόλια στον αθλητισμό είναι αποδεκτά, έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό, από 25% το 2017, σε 14% το 2022.

Μόνο τρεις στους δέκα οπαδούς (29%), ωστόσο, πιστεύουν ότι ο ανταγωνιστικός αθλητισμός είναι ευπρόσδεκτος για τρανς αθλήτριες/τές, μετά από αρκετές απαγορεύσεις στα τρανς άτομα να παίζουν επαγγελματικά αθλήματα φέτος.

Δέκα ομάδες προωθούν ΛΟΑΤΚΙ+ εκστρατεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ

Η Ward πρόσθεσε:

«Από την αρχή της καμπάνιας “Rainbow Laces”, έχουμε δει την ευαισθητοποίηση να αυξάνεται και να μεγαλώνει, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορδόνια να έχουν φορεθεί σε όλο τον κόσμο και, ως εκ τούτου, έχουμε δει τη στάση να αλλάζει ριζικά. Η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει πλέον τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον αθλητισμό.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε… νέα έρευνα δείχνει ότι το κοινό αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα είναι ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους εντός και εκτός γηπέδου». 

O Josh Cavallo καλεί τον David Beckham να «μιλήσει ανοιχτά» ενάντια στο Κατάρ