175496-173075-vatican-pope-easter-83cd5409fa51d764To Βατικανό πρόκειται τελικά να δεχθεί τον νέο πρέσβη της Γαλλίας παρά την Αγία Έδρα, μετά από σειρά αντιδράσεων που συσχέτιζαν την καθυστέρηση από πλευράς Βατικανού να αποδεχτεί τοπν διορισμό του με το γεγονός ότι είναι gay.

Αυτά έγραψε η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero αλλά αναμένεται και η επίσηση επιβεβαίωση.

Αν και από τις αρχές του 2015 η Γαλλία έχει ορίσει νέο πρέσβη της τον Λοράν Στεφανίνι στην Αγία Έδρα, το Βατικανό δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως για την ανάληψη καθηκόντων του. Ίσως τελικά η αναίτια αυτή καθυστέρηση να έχει αιτία και αυτή να είναι το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος ήταν η εκτίμηση του διεθνούς Τύπου.

Από τις 5 Ιανουαρίου ο Λοράν Στεφανίνι κρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βάλς, ως ο πλέον κατάλληλος διπλωμάτης για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρέσβη στην Αγία Έδρα, Μπρουνό Ζουμπέρ,. Εξαιρετικά μορφωμένος, όπως τον παρουσιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αλλά και βαθιά θρησκευόμενος και άγαμος όπως ορίζει ο κανόνας, έχοντας θητεύσει ήδη ως σύμβουλος στην εν λόγω πρεσβεία, από το 2001 μέχρι το 2005, η επιλογή του ήταν σχεδόν αυτονόητη.

Ωστόσο εδώ και ένα μήνα, αν και ο προηγούμενος πρέσβης έχει επιστρέψει στο Παρίσι, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Γαλλίας παρά την Αγία Έδρα παραμένει ουσιαστικά «ακέφαλη». Το Βατικανό δεν είχε απαντήσει όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο στον διορισμό του, με την «απουσία απάντησης» να έχει προκαλέσει ερωτηματικά.

Το Παρίσι επίμεινε στην επιλογή του διπλωμάτη, διαμηνύοντας πως ο Στεφανίνι έχει την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της γαλλικής Συνόδου. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο ο Στεφανινί είχε εξασφαλίσει ακόμα και συστατική επιστολή του ίδιου του καθολικού αρχιεπισκόπου των Παρισίων.

Διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, ανέφεραν ότι υψηλόβαθμοι κληρικοί του Βατικανού, θεώρησαν «πρόκληση» να διαπιστεύεται πρέσβης ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά για την σεξουαλική του ταυτότητα. Το Βατικανό ωστόσο είχε αρνηθεί να σχολιάσει επίσημα το θέμα.

Το Βατικανό έχει απορρίψει και στο παρελθόν έναν Γάλλο ομοφιλόφυλο διπλωμάτη όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε παντρευτεί τον σύντροφο του. Η στάση ωστόσο απέναντι στον Στεφανίνι δεν ήταν αναμενόμενη καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τείνει χείρα φιλίας στην ομοφυλοφιλική κοινότητα κατά το παρελθόν. «Αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά με καλή θέληση τον Κύριο, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;», είχε δηλώσει ο Πάπας στο παρελθόν.

Αρκετά φιλελεύθερος, σε σχέση με τους προκατόχους του μάλιστα ο ποντίφικας λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με δηλώσεις του είχε υποστηρίζει ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται, αντιθέτως θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!