Το TikTok σχεδιάζει πρόγραμμα με την Κένυα για την απαγόρευση του ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου

28/09/2023
από
Το TikTok φέρεται να είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κένυας με σκοπό το ολικό τοπικό μπλοκάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου.

Σύμφωνα με το Washington Blade, προκειμένου να συμμορφωθεί με την αυστηρή λογοκρισία της Κένυας και τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους, η δημοφιλής πλατφόρμα σχεδιάζει ένα σύστημα που θα εμποδίζει συγκεκριμένο περιεχόμενο από το να φτάσει στους χρήστες της Κένυας.

Το συγκεκριμένο κράτος έχει ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία και τις πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – η τελευταία από τις οποίες επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Σύμφωνα με το Kenyan Film Classification Board, το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο θεωρείται μια περιορισμένη κατηγορία καθώς υποτίθεται ότι προωθεί και κανονικοποιεί την ομοφυλοφιλία και άρα αντιτίθεται στον νόμο.

Ήδη κάποια άτομα που χρησιμοποιούν το TikTok στην Κένυα έχουν αναφέρει ότι οι λογαριασμοί τους απενεργοποιήθηκαν με την κατηγορία ότι κοινοποιούσαν «ακατάλληλο ή απαγορευμένο» περιεχόμενο.

Demonstrators hold placards and chant slogans during the protest in Nairobi.

Τώρα το TikTok φέρεται να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη κάποιου AI εργαλείου το οποίο θα ανιχνεύει σχετικό περιεχόμενο και θα απενεργοποιεί τους λογαριασμούς των χρηστών που το δημοσιεύουν.

«Μια ομάδα επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα ελέγχει το περιεχόμενο. Θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε στο δημοσίευμα αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις μεταξύ του TikTok και της κυβέρνησης της Κένυας.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του συστήματος θα ελέγχει περιεχόμενο που κοινοποιείται και που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και την τρομοκρατία».

Μέλη της ομάδας εργασίας έχουν ήδη αναφέρει ότι το εργαλείο έχει «μειώσει σημαντικά» τέτοιο περιεχόμενο στο TikTok τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίσης, φέρεται να ετοιμάζεται ένα «εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα» το οποίο θα ενδυναμώσει τους χρήστες στην Κένυα να κοινοποιούν και να δημιουργούν «θετικό» περιεχόμενο.

Πριν λίγους μήνες υπήρξε συζήτηση περί καθολικής απαγόρευσης του TikTok στην Κένυα αλλά εν τέλει κατέληξαν στον συγκεκριμένο περιορισμό.

Πιθανώς να συμφέρει το TikTok να κρατήσει τα κυβερνητικά μέλη της Κένυας ευχαριστημένα, αφού, σύμφωνα με έρευνα του 2023, η Κένυα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση του TikTok.

Και το TikTok δεν είναι ο πρώτος πάροχος περιεχομένου που συμφωνεί με τη λογοκρισία ΛΟΑΤΚΙ+ υλικού στην Κένυα.

Νωρίτερα φέτος, το Netflix υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για να σταματήσει τη ροή ταινιών που έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο.

Αυτή η καταστολή του ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου στην Κένυα έρχεται καθώς η χώρα εξετάζει ένα νέο νομοσχέδιο για την προστασία της οικογένειας που θα ποινικοποιεί κάθε μορφή προώθησης ΛΟΑΤΚΙ+ δραστηριοτήτων με τουλάχιστον δέκα χρόνια φυλάκισης ή κάποιο βαρύ πρόστιμο.
Δες και αυτό!