Υπέρ των δικαιωμάτων των intersex ατόμων ψήφισε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην κοινοβουλευτική συνέλευση (PACE) που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου.  Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα αυτού του είδους που διεξάγεται από ένα διακυβερνητικό θεσμικό όργανο της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, 33 μέλη ψήφισαν υπέρ μιας έκθεσης που περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις και οι εθνικές αρχές πρέπει να δράσουν, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των intersex ανθρώπων.

Τα σημαντικότερα σημεία

  • Το ψήφισμα ζητά την απαγόρευση της «ιατρικά περιττής χειρουργικής επέμβασης» σε intersex μωρά, καθώς και άλλων θεραπειών που ασκούνται σε παιδιά και νέους ανθρώπους χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεσή τους.
  • Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι γονείς συχνά υποβάλλονται σε πιέσεις για να συμφωνήσουν σε χειρουργικές επεμβάσεις που «εξομαλύνουν το φύλο», χωρίς καμία πληροφορία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν. Προκειμένου να προστατευθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ακεραιότητα και την αυτοδιάθεση, προτείνεται μια προσέγγιση με επίκεντρο τον άνθρωπο και σε συνεννόηση με τις intersex οργανώσεις.
  • Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η κατανόηση απέναντι στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι intersex πολίτες (ιδιαίτερα από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και από επαγγελματίες υγείας). Η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση είναι καίριας σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά είναι “πλήρως αποδεκτά στην κοινωνία χωρίς στίγμα ή διάκριση”.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη χαιρέτησε και η ILGA Εurope: “Όλοι μας στην ILGA Εurope συγχαίρουμε τους intersex ακτιβιστές απ΄όλη την Ευρώπη που δούλεψαν γι΄αυτό το αποτέλεσμα. Χάρη στην εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των intersex ακτιβιστών, το παρόν ψήφισμα παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, προτείνοντας τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των intersex ανθρώπων».

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!