Το οuting γνωστού ηθοποιού και η ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου αστυνομικού

09/05/2023
από
Ένα νέο podcast του BBC Sounds, το Blood on the Dance Floor, ερευνά την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου αστυνομικού. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο Kristian Nairn, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Hodor στο Game of Thrones, μοιράστηκε ότι ήταν προσωπικά μάρτυρας του πυροβολισμού πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Η δολοφονία συνέβη τον Μάιο του 1997 στο Parliament, το μοναδικό γκέι μπαρ στο Μπέλφαστ εκείνη την εποχή. Το θύμα ήταν ο 24χρονος αστυνομικός Darren Bradshaw και παρόλο που ο Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός ανέλαβε την ευθύνη, δεν υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο Nairn ήταν 21 ετών και μόλις είχε φτάσει στο Parliament με τους φίλους του όταν συνέβη ο πυροβολισμός. «Δεν είχαμε μείνει πολύ ώρα εκεί, μάλλον είχαμε πιει το πρώτο μας ποτό», θυμάται.

Στη συνέχεια παρατήρησε κάποιον με «περίεργα τραβηγμένα μούσια» να μπαίνει στο δωμάτιο και να πλησιάζει τον Bradshaw στο μπαρ. «Εγώ και οι φίλοι μου λέγαμε ‘κοιτάξτε πως είναι’», είπε. «Έδειχνε νευρικός, σίγουρα έψαχνε κάποιον».

Ο άνδρας πλησίασε και πυροβόλησε τρεις φορές τον Bradshaw στην πλάτη. «Η μουσική συνεχίστηκε για ένα δευτερόλεπτο πριν πέσει κάτω», δήλωσε ο Nairn. «Θυμάμαι μια κοπέλα στο μπαρ γεμάτη αίματα.

«Αυτός ο τύπος απλά το έσκασε, κλώτσησε τις πόρτες. Είχα οπτική επαφή μαζί του, νομίζω ότι όλοι είχαμε οπτική επαφή μαζί του καθώς έβγαινε έξω. Συνέβη τόσο γρήγορα. Υπήρχε μια σιωπή σαν να είχε εκραγεί μια βόμβα».

Όσο τραυματικό κι αν ήταν να βλέπεις τη δολοφονία, ο πυροβολισμός είχε άμεσες προσωπικές συνέπειες για τον Nairn, όταν το εκμυστηρεύτηκε στην οικογένειά του. «Είπα στον παππού μου ότι είχα βρεθεί σε έναν πυροβολισμό και μου είπε “χαίρομαι που είσαι καλά” και όλα αυτά», θυμάται. «Αλλά ήταν αρκετά κουτσομπόλης στην εποχή του και τα έλεγε στους παλιούς του φίλους αγρότες. Ένας από αυτούς είχε προφανώς παρακολουθήσει τις ειδήσεις και έλεγε ‘αυτό ήταν ένα γκέι μπαρ’. Και έτσι ο παππούς μου έμαθε ότι ήμουν γκέι και με πέταξε έξω από το σπίτι».

Για την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Μπέλφαστ, το Parliament ήταν κάτι σαν καταφύγιο. Ο Nairn το περιέγραψε ως έναν «ασφαλή χώρο [για] ανθρώπους που καταπιέζονταν σε όλη τους τη ζωή».

«Ήταν ένα καταπληκτικό μέρος, δεν υπήρχε πουθενά αλλού παρόμοιο», είπε. «Ήμασταν εκεί κάθε Σάββατο – σε κάποια φάση κάθε βράδυ της εβδομάδας. Έμπαινες στον κάτω όροφο του μπαρ και ήταν εντελώς γεμάτο». Μπορείτε να ακούσετε στη φωνή του Nairn ότι έτσι θα θυμάται πάντα το μέρος, παρά το απαίσιο γεγονός.

Ο Nairn έκανε δημόσιο coming out ως γκέι το 2014, ενώ το Game of Thrones βρισκόταν στο απόγειο του. Πιο πρόσφατα, έχει παίξει έναν ρόλο, ως πυρομανής πειρατής, στην κουήρ κωμωδία Our Flag Means Death του HBO Max.
Δες και αυτό!