Η ανερχόμενη μπάντα Sexhnotites, δημιουργήθηκε το 2020 και σε συνεργασία με την Κατερίνα Σχίζα (Katscenes), κυκλοφόρησαν το τραγούδι “Όμορφα Κλισέ” σε στίχους και artwork της Katscenes. Τώρα μιλάνε στο Antivirus για το νόημα του τραγουδιού καθώς και για το πώς εμπνεύστηκαν να ξεκινήσουν το μουσικό τους ταξίδι.
Τα μέλη της μπάντας, μας είπαν ότι τα ”όμορφα κλισέ” ξεκινάνε με έναν χορό με μαχαίρια στην καρδιά, έναν χορό πονεμένο ο οποίος παραλληλίζεται με τη μικρή Ελένη “που κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της”, κάνοντας αναφορά στο ομώνυμο παιδικό παιχνίδι. Η μικρή Ελένη εδώ είναι η μικρή καρδιά που μαραζώνει κάθε φορά που διαπιστώνει ότι η αποδοχή της, η αποδοχή δηλαδή του εαυτού έχει όρια. Γύρω της, καθώς χορεύει για να ξορκίσει τον πόνο υψώνεται ανθρώπινη φωτιά, όλες εκείνες οι διαπροσωπικές σχέσεις που την απογοήτευσαν, εκείνες που χτίστηκαν πάνω σε όμορφα κλισέ και στις κρίσιμες στιγμές την άφησαν μόνη. Η καρδιά αυτή ανήκει σε γένος απροσδιόριστο. Ανήκει σε όλα μας, προσπαθώντας μέσα από το πρώτο και δεύτερο ενικό που χρησιμοποιείται στους στίχους να φανεί η πανανθρώπινη ανάγκη για ταύτιση και παρηγοριά.
Στο τραγούδι, ο στίχος “Μου αρέσει και σου αρέσει να προσθέτεις στη φωνή λίγα εφφέ όταν δυνατά φωνάζουμε τα πιο όμορφα κλισέ” ήθελε να προσδώσει μια ειρωνική διάθεση. Όπως στη μουσική παραγωγή προσθέτουμε στη φωνή εφφέ για να την κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική, έτσι και στη ζωή βάζουμε εφφέ στη χροιά μας κάθε φορά που μοιραζόμαστε όμορφα κλισέ όπως “σ’αγαπώ θέλω να ζήσω δίπλα σου μια ζωή, μου ‘δειξες την ευτυχία μέσα από την αποδοχή“.
Το κομμάτι κλείνει με ερώτηση: ”Λες αλήθεια είμαι εγώ ό,τι καλύτερο έχεις δει; Σε περίμενα αιώνες μα ήρθες τη σωστή στιγμή. Λες αλήθεια; Είμαι εγώ ό,τι καλύτερο έχεις δει; Θέλεις να είσαι μαζί μου στην επόμενη ζωή;’”, με μια δύσπιστη πια ψυχή κυριευμένη από μια κλονισμένη εμπιστοσύνη.
Η Κατερίνα Σχίζα (Katscenes) μένει μόνιμα στην Αθήνα και άρχισε να γράφει μουσική το 2020 στην καραντίνα. Έχει κυκλοφορήσει ψηφιακά διάφορα singles, τρία άλμπουμ και ένα EP. Το είδος της μουσικής με την οποία ασχολείται θα το περιγράφαμε ως indie pop, synth pop, πότε πιο minimal, πότε με πιο σύνθετους ηλεκτρονικούς ήχους, but always sentimental.
“Έχω κάνει κάποια live με αγαπημένους καλλιτέχνες (Logout, Mazoha, XXRi) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα θέματα που πραγματεύομαι γενικά στη μουσική μου είναι η υπαρξιακή μοναξιά, ο έρωτας, η αγάπη, το συλλογικό και προσωπικό πένθος και ο χαμένος εαυτός που αγωνίζεται να ξαναβρεθεί. Στις 18/11 θα κάνω το opening act στη συναυλία της υπέροχης Molly Nilsson στο Death disco ενώ ταυτόχρονα δουλεύω το επόμενο μου άλμπουμ.”
Ο Αλέξανδρος Τζελάτης, ιδρυτής του συγκροτήματος Sexhnotites γεννήθηκε στην Αθήνα.
“Ο παππούς μου Alessandro Jelati από τον οποίο πήρα το ονοματεπώνυμο μου ήταν Ιταλός από το Μιλάνο, αλλά πολιτογραφήθηκε Έλληνας για τα μάτια της γιαγιάς Μαρίκας Γουλανδρή που τότε ήταν νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. Δεν έχω δει πιο ερωτευμένο ζευγάρι από τότε στην ζωή μου όσο και να έψαξα. Μέχρι τα 7 μου ζούσαμε με τους γονείς μου στην Παλιά Πεντέλη σε ένα πέτρινο αρχοντικό το οποίο στην αυλή του είχε πηγάδι”.
Η αγάπη του για την μουσική όπως μας λέει ο ίδιος, ξεκίνησε από εκείνο το πηγάδι.
“Όταν ξεράθηκε το πηγάδι και δεν είχε νερό ο παππούς επειδή για κάποιον λόγο εμένα δεν μου άρεσε η μουσική, σε σημείο που όταν άκουγα μουσική έκλαιγα, σκαρφίστηκε να βάλει στον πάτο του πηγαδιού ένα τρανζιστοράκι το οποίο παίζει κλασική μουσική και όπερα. Έτσι από το πηγάδι έβγαινε μουσική, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τους λόγους και τις αιτίες αυτής της μουσικής πηγαδικής αντήχησης. Ως δικαιολογία η πανούργα μητέρα μου είπε ότι μέσα στο πηγάδι ζούνε ξωτικόνεράιδες που ήπιαν το νερό όλο αλλά παράλληλα έχουνε φτιάξει τύπου μπάντα και εμείς ακούμε τις μελωδίες κάθε απόγευμα μέχρι να βραδιάσει. Εμένα με γοήτευσε όλη αυτή η ιστορία έτσι έστηνα αυτί να ακούσω τη μουσική των νεράιδων. Μεγαλώνοντας μετακομίσαμε στα Πετράλωνα όπου οτιδήποτε πλέον γοητευτικό είχε να κάνει μόνο με μουσική. Από του κουτιού τα Παραμύθια στην ΕΡΤ μέχρι το mTV και το breakdance – παράλληλα με την άνοδο του μέταλ και την είσοδο του hip – hop.
“Έτσι δεν άργησα να καταλάβω ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να γίνω dj. Από τα 18 μου ξεκίνησα να παίζω, αγόρασα τις πρώτες μου σιντιέρες, τον πρώτο μου μίκτη, αλλά και το πρώτο μου συνθεσάιζερ. Δεν μου άρεσε όμως τόσο η σύνθεση, όσο το να τελεiοποιηθώ ως dj και να καθιερωθώ στα εναλλακτικά μαγαζιά της Αθήνας – πράγμα που το κατάφερα με μεγάλη επιτυχία κι έτσι βγαίνανε τα προς το ζην. Τα μαγαζιά φέρανε το ένα το άλλο ως φήμη και ως feeling. Μετά ήρθε το μικρόβιο του ιντερνετικού ραδιοφώνου, έφτιαξα τον AfanDub Radio, με αυτό το ταξίδι να διαρκεί γύρω στα 8 χρόνια, με φεστιβάλ, καλεσμένους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όλη την αφρόκρεμα της Ελληνικής σκηνής του τότε αλλά και του τώρα.
Η απόφαση να δημιουργήσω την δικιά μου μουσική ήρθε ουσιαστικά στον πρώτο εγκλεισμό της καραντίνας παρέα με τον συγκάτοικο μου τότε Teodor Calavera (κιθάρα – μπάσο) που μόλις είχε γυρίσει από road trip στην Ισλανδία. Αν δεν κάναμε κάτι θα μας έτρωγε η μαρμάγκα της κατάθλιψης, ήταν αναγκαίο και παράλληλα ζωοφόρο να γεννηθούν οι Σεξχνότητες ως αντίδοτο στην παράνοια των καραντίνων και του εγκλεισμού. Εκείνη την περίοδο ακούγαμε θυμάμαι φανατικά Youth Lagoon κι Beach House και νομίζω ο ήχος μας είναι τέρμα επηρεασμένος από αυτά τα 2 σχήματα. Γενικότερα όλες οι εκφάνσεις του Trip Hop και Εlectro αντιπροσωπεύουν τον ήχο μας”.
Τα ερεθίσματά τους είναι η αστική κατάθλιψη, η αγωνία για αποδοχή, η ανησυχία για το ζοφερό μέλλον του αχόρταγου υλισμού και καπιταλισμού που πνίγει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη με το τέρας της πατριαρχίας κι εκφασισμού των κοινωνιών όλου του Δυτικού κόσμου.
“Τα Όμορφα Κλισέ προέκυψαν όταν πέφτοντας πάνω στην φωνή της Κατ βρέθηκα συγκινημένος από την βιωματική της ματιά και ερμηνεία. Το ηχόχρωμα της επίσης με γοήτευσε δεν το κρύβω και την ακολούθησα στα σόσιαλ – οπότε μια μέρα βρήκα το θάρρος να της στείλω ένα κομμάτι που είχα ολοκληρώσει και θα ήθελα να το ντύσει με τους βιωματικούς της στίχους και την φωνή της το οποίο δέχτηκε με πολλή χαρά. Το αποτέλεσμα μας κατέπληξε ομολογουμένως, οπότε τα Όμορφα Κλισέ πήραν τον δρόμο τους προς την αιωνιότητα κατά κάποιο τρόπο, μαζί και οι στίχοι του που μιλούν για καρδιές πληγωμένες από ανθρώπους που αγαπήθηκαν έντονα. Ευχόμαστε να σας αρέσει και να σας συντροφεύσει παντού”, είπε ο Αλέξανδρος από το συγκρότημα Sexhnotites.
Ακολουθήστε τον λογαριασμό των Sexhnotites και της Katscenes στο Instagram.