Το να αντιταχθεί στην JK Rowling ήταν «πραγματικά σημαντικό» 

07/11/2022
από
Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe

Στις 8 Ιουνίου 2020, ο ηθοποιός του Χάρι Πότερ, Daniel Radcliffe, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στην JK Rowling, ως απάντηση στα σχόλια κατά της τρανς κοινότητας, που έκανε στο Twitter.

Πάνω από δύο χρόνια μετά, η συγγραφέας έγινε διαβόητη για την τρανσφοβία της και ο Radcliffe εξήγησε, γιατί ήταν «πραγματικά σημαντικό» για τον ίδιο, να είναι μάχιμος σύμμαχος της τρανς κοινότητας.

«Ιδιαίτερα από τότε που τελείωσα το «Potter», έχω γνωρίσει τόσα πολλά κουήρ και τρανς παιδιά και νεαρά άτομα, που είχαν τεράστια ταύτιση με τον Πότερ», είπε ο Radcliffe στο IndieWire. «Βλέποντάς τα πληγωμένα εκείνη την ημέρα, ήθελα να μάθουν ότι δεν ένιωθαν όλα τα άτομα του franchise έτσι».

Η δήλωση του 2020 κυκλοφόρησε αρχικά στον ιστότοπο του “The Trevor Project”. Σε επιστολή του, αποκάλυψε ότι η φιλανθρωπική ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση τον είχε βοηθήσει να γίνει καλύτερος σύμμαχος, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, αν δεν έλεγα τίποτα».

 Εκείνη την εποχή, και ίσως ακόμη μέχρι σήμερα, η στάση του Radcliffe πρόσφερε παρηγοριά στα άτομα που θαυμάζουν και ακολουθούν το franchise, που είχαν επηρεαστεί από τα σχόλια της συγγραφέα. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας τόνισε την ανάγκη «να υποστηρίξουμε τα τρανς και τα non-binary άτομα, να μην ακυρώνουμε την ταυτότητά τους» και ζήτησε επίσης συγγνώμη από όσα άτομα πληγώθηκαν.

«Ελπίζω πραγματικά να μην χάσετε εντελώς ό,τι ήταν πολύτιμο για εσάς, από αυτές τις ιστορίες», συνέχισε.

«Αν αυτά τα βιβλία σας δίδαξαν, ότι η αγάπη είναι η ισχυρότερη δύναμη στο σύμπαν, ικανή να ξεπεράσει τα πάντα. Αν σας δίδαξαν ότι η δύναμη βρίσκεται στη διαφορετικότητα και ότι οι δογματικές ιδέες περί αγνότητας οδηγούν στην καταπίεση των ευάλωτων ομάδων. Εάν πιστεύετε ότι ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι τρανς, non-binary, ή gender fluid, ή ότι είναι γκέι, ή bi· αν βρήκατε κάτι σε αυτές τις ιστορίες ,που είχε απήχηση σε εσάς, και σας βοήθησε ανά πάσα στιγμή στη ζωή σας – τότε αυτό είναι ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε και είναι ιερό».

Ο Daniel Radcliffe  δεν είναι ο μόνος σταρ του Χάρι Πότερ που έχει καταδικάσει τις απόψεις της JK Rowling, αλλά έχει μαζί την Emma Watson και τον Rupert Grint  να έχουν επίσης ξεκαθαρίσει στο παρελθόν την αντίθεσή τους με τη συγγραφέα. 

https://avmag.gr/124359/o-daniel-radcliffe-apanta-stin-jk-rowling-oi-trans-gynaikes-einai-gynaikes/

https://avmag.gr/322630/i-ermioni-richnei-mpichti-kata-tis-jk-rowling-kai-to-twitter-pairnei-fotia/
Δες και αυτό!