«Πρέπει να να κάνουμε περισσότερα για μία κοινωνία ισότητας και ασφάλειας», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή μέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ φοβίας.

Συγκεκριμένα, ανέβασε πριν από λίγο στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα.

«Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας μας υπενθυμίζει πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων, εκφοβισμού, βίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για μία κοινωνία ισότητας και ασφάλειας».

Ο ίδιος, πάντως, έχει δεχθεί κριτική για τη στάση που κράτησε πριν λίγες μέρες, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, δήλωσε:

«Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα. Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπως τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτά δεν είναι Ευρώπη».

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων. Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του «1984». Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, τώρα να μη λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά “Καλές Γιορτές”. Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται».

«Αυτό καταργεί την ελευθερία της έκφρασης, καταργεί την ελευθερία της συνείδησης, επιβάλλει την αστυνομία της σκέψης. Αυτά είναι ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Κι όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ατζέντα, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν. Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες. Και στη θέση τους αναδεικνύονται αντί-συστημικά κόμματα. Που -προσέξτε- δεν τοποθετούν την προτεραιότητά τους την Ευρώπη όπως εμείς. Κάθε άλλο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο ακροδεξιό του κρεσέντο.

Στη συνέντευξη, πάντως, που είχε δώσει στο περιοδικό μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος για το «αν υπάρχει χώρος για αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κι εάν όχι με ποιους τρόπους σκοπεύετε να την απομονώσετε;», απάντησε:

«Όχι, δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας! Και αν ποτέ εκδηλωθεί, έστω και ψήγμα της, δεν θα μείνει ατιμώρητη και θα καταδικαστεί με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, είναι το φιλελεύθερο κόμμα που θεμελίωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα στέκεται σθεναρά απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα