Το Μεξικό εκλέγει την Κλαούντια Σέινμπαουμ ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο

04/06/2024
από
Σε μια ιστορική νίκη, η Κλαούντια Σέινμπαουμ πρόκεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Η Σέινμπαουμ, η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος «Morena» φέρεται να επικρατεί με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Η πρώην δήμαρχος στην Πόλη του Μεξικού εξασφαλίζει ποσοστό (58%60%) υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, η οποία περιορίζεται στο 26%28%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο.

«Δεν θα σας απογοητεύσω», είπε η φερόμενη νικήτρια των προεδρικών εκλογών, σε μια από τις πρώτες δηλώσεις τις. «Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού», πρόσθεσε, ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της «Morena» (Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση) κέρδισε «ενισχυμένη πλειοψηφία» στο κογκρέσο.

Όταν επιβεβαιωθεί και επισήμως η νίκη της, η Κλαούντια Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία, μέχρι το 2030, στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, συνεχάρη την υποψήφια της παράταξής του που «θα γίνει η πρώτη γυναίκα», η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικού. Ο πρώην πρόεδρος ίδρυσε το κόμμα «Morena» το 2014 και κατάφερε να διασπάσει την εξουσία των παραδοσιακών κομμάτων, καταλαμβάνοντας το αξίωμα με συντριπτική πλειοψηφία το 2018.

«Θα οδηγήσουμε το Μεξικό στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε η Σέινμπαουμ, ενώ δεσμεύτηκε να επιτεθεί στις αιτίες της βίας.

Ενώ η νίκη-ορόσημο της Σέινμπαουμ είναι μια νίκη για τις γυναίκες στο Μεξικό, μπορεί επίσης να είναι μια νίκη και για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Νοεμβρίου, η νυν πρόεδρος απαρίθμησε τις προτάσεις της σε περίπτωση που εκλεγόταν. Τότε, οι δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι θα δώσει έμφαση σε δράσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα καταπολεμήσει την έμφυλη βία και θα βελτιώσει τα ΛΟΑΤΚΙ+  δικαιώματα.

Σε συνέντευξή της το 2019, η τότε δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού εξέφρασε την υποστήριξή της προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Είχε δηλώσει τότε: «Είναι απαραίτητο να ξαναχτίσουμε μια κοινωνική κουλτούρα που προάγει τον σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε ατόμου που ζει στην πόλη. […] Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους, την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, την αξιοπρεπή στέγαση, την κινητικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και τους βασικούς δείκτες ευημερίας για όλα τα άτομα.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των αυτόχθονων πληθυσμών και κοινοτήτων, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας».
Δες και αυτό!