Το Κόσοβο εξετάζει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

23/05/2024
από
Ενόψει του Pride στο Κόσοβο, ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιοί ετοιμάζουν ένα θεατρικό έργο που διακωμωδεί τους ομοφοβικούς πολιτικούς και υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα σε μια χώρα, η οποία μπορεί σύντομα να γίνει η πρώτη με μουσουλμανική πλειοψηφία που θα θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να παιχτεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υπερηφάνειας τον Ιούνιο, αλλά μπορεί επίσης να συμπέσει με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για έναν νέο αστικό κώδικα που νομιμοποιεί το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Albin Kurti, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα γίνει σύντομα.

Η ψήφιση του κώδικα, αν και είναι ακόμη αβέβαιη, θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη συντηρητική βαλκανική χώρα, αν και πολλοί στην κοινότητα φοβούνται ότι δεν θα αλλάξει τις παγιωμένες αντιλήψεις.

Κατά τη διάρκεια των προβών, η λεσβία σκηνοθέτης του θεατρικού έργου Arlinda Morina δήλωσε ότι θα παντρευτεί τη σύντροφό της αν ο νόμος ψηφιστεί. Αλλά δεν περιμένει ότι θα γίνει ξαφνικά αποδεκτή από την κοινωνία.

«Θα κάνει μεγάλο θόρυβο και θα ταρακουνήσει λίγο τη χώρα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει πολύ τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν», δήλωσε στο Reuters.

«Τι θα μπορούσε να αλλάξει ο γάμος όταν ακόμα σε φτύνουν και σε προσβάλλουν στο δρόμο;»

Αν και μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει κάνει αρκετά βήματα σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα κουήρ άτομα απολαμβάνουν περιορισμένη νομική ισότητα.

Στο Κόσοβο, το οποίο είναι περισσότερο από 90% μουσουλμανικός, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αντιρρήσεις ακόμα και από μερικούς νομοθέτες του ίδιου, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών συντηρητικών που έχουν εμποδίσει προηγούμενες προσπάθειες θεσμοθέτησης του νομοσχεδίου.

Μεταξύ των αντιπάλων είναι ο Duda Balje, νομοθέτης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Δεν θέλουμε η πίεση μιας μικρής κοινότητας να παρακάμψει αυτό που σκέφτεται η πλειοψηφία», δήλωσε στο Reuters.

Το σύνταγμα του Κοσόβου, που ψηφίστηκε όταν η πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, λέει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται, αλλά ότι πρέπει να ψηφιστούν νόμοι για τη ρύθμιση των γάμων.

Νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ο Kurti προσπαθεί να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον νέο αστικό κώδικα – μια ψηφοφορία που ακόμα δεν έχει ακριβή ημερομηνία.

Αν ψηφιστεί, τα ομόφυλα ζευγάρια θα επιτρέπεται να προχωρούν σε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για τον πολιτικό γάμο θα απαιτείται άλλη νομοθετική ρύθμιση.

Για τον Blert Morina, ο οποίος διευθύνει την οργάνωση CEL που υπερασπίζεται τη ΛΟΑΤ κοινότητα του Κοσόβου, ο νέος κώδικας θα πρέπει να τα λύσει όλα με τη μία.

«Το κράτος μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Morina, ο οποίος είναι τρανς. Η συζήτηση για τον νέο νόμο «μας εξέθεσε στο μίσος».

Πηγή: Reuters
Δες και αυτό!