ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ «σύμμαχοι» θα μπορούν να φυλακιστούν μέχρι και μια δεκαετία σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο.

Στην Γκάνα ένα βίντεο έχει ενός γκέι άνδρα ο οποίος δέχεται την επίθεση ενός πλήθους και βυθίζεται στο αίμα ήρθε στο φως της δημοσιοτητας, καθώς οι βουλευτές της χώρας ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε μία απ’ τις πιο σκληρές και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες στον πλανήτη.

Σε αυτό το θολό υλικό από κινητό, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα από την Nkoranza, στην βόρεια Γκάνα, ο 21χρονος άνδρας έχει παγιδευθεί από ένα εξαγριωμένο πλήθος, από το οποίο χτυπήθηκε γύρω από το κεφάλι και στην συνέχεια σύρθηκε μέχρι τον παραδοσιακό ηγέτη.

Το πλήθος στην συνέχεια θυσίασε ένα πρόβατο και έχυσε φρέσκο αίμα πάνω στο θύμα που είχε γονατίσει, για να τον «εξαγνίσουν». Στον φερόμενο ως γκέι άνδρα είπαν ότι πρέπει να πληρώσει για το ζώο.

Ακτιβιστές στην Γκάνα λένε ότι αυτό το τρομακτικό περιστατικό είναι μέρος ενός κύματος ομοφοβικών επιθέσεων που περνάει από το Δυτικό Αφρικανικό έθνος τα τελευταία χρόνια.

Η ομοφυλοφιλία έχει αποτελέσει taboo στην απίστευτα θρησκευτική αυτή χώρα για δεκαετίες.

Το νομοσχέδιο για την Προώθηση των Σωστών Σεξουαλικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Οικογενειακών Αξιών  προτείνει ότι ο καθένας που αυτοπροσδιορίζεται ως γκέι ή τρανς βρίσκεται αντιμέτωπος με φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη, ενώ όποιος προωθεί ή υποστηρίζει μη-στρέιτ σεξουαλικές ταυτότητες θα φυλακίζεται για μέχρι και δέκα έτη. Επίσης περιλαμβάνει απαιτήσεις καταγγελίας «υπόπτων».

«Πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των LGBTQ+ ατόμων που τα κάνουν να πιστεύουν ότι αυτός είναι ο νέος τρόπος ζωής», είπε στην AFP ο Samuel Nartey George, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του νομοσχεδίου. «Δεν πρέπει να καταστραφεί ο πολιτισμός μας».

Η Γκάνα είναι μια από τις 22 χώρες στην Αφρική όπου το σεξ μεταξύ γκέι ατόμων είναι παράνομο, αλλά ενώ η διάκριση σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι συχνή. ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές λένε ότι έχει σημειωθεί μια αλλαγή από όταν το Αμερικανικό ακροδεξιό κόμμα που λέγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο των Οικογενειών, διοργάνωσε ένα συνέδριο στην χώρα το 2019.

«Δεν θεωρούμε ότι αυτό [το νομοσχέδιο] είναι κάτι το οποίο σχηματίστηκε τοπικά. Αυτό είναι εισαγόμενο μίσος», είπε ο Danny Bediako, ο επικεφαλής του Rightify Ghana, ενός κινήματος ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Όταν ήρθαν εδώ, το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών συναντήθηκε με προσωπικότητες κλειδιά όπως ο πρώην Πρόεδρος της Γκάνα, παραδοσιακοί ηγέτες, και ο Ιμάμης.

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί από το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών και τις συμμαχίες τους με τοπικές ομοφοβικές συνδέσεις», είπε ο Bediako.

Προς το παρον, το νομοσχέδιο προωθείται από οκτώ βουλευτές, κυρίως από την αντιπολίτευση, οι οποίοι έχουν καταφέρει να φέρουν τον Πρόεδρο της Ghana’s Nana Akufo-Addo, ένα Βρετανικής εκπαίδευσης πρώην δικηγόρο δικαιωμάτων, σε δύσκολη θέση.

Ενώ έχει σημειωθεί ότι ο Akufo-Addo προσωπικά είναι ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται να είναι θεαματικά δημοφιλές στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με δεδομένα τα οποία έχουν συλλεχθεί από την ερευνητική ομάδα Afrobarometer το 2014, περίπου το 90% των πολιτών είπαν ότι θα ενέκριναν την ποινικοποίηση των γκέι σχέσεων,

Η διεθνής κοινότητα έχει συσπειρωθεί με τους ακτιβιστές στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.