Το Καζακστάν σκέφτεται να ποινικοποιήσει την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

12/04/2024
από
Μέλη του κοινοβουλίου στο Καζακστάν δηλώνουν υπέρ της φυλάκισης των ατόμων που υποστηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους The Times of Central Asia, οι βουλευτές Yedil Zhanbyrshin και Samat Musabayev προτείνουν τροποποίηση του άρθρου 174 του Ποινικού Κώδικα του Καζακστάν, το οποίο δήθεν αφορά την «υποκίνηση διχόνοιας». Η ιδέα τους, αναφέρει το Tengrinews.kz, είναι να προστεθεί η φράση: «συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας υπέρ των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Οι ποινές για την παραβίαση του συγκεκριμένου άρθρου κυμαίνονται από πρόστιμα ύψους 16.200 έως 57.500 δολάρια έως και ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά έτη.

Οι Zhanbyrshin και Musabayev ισχυρίζονται ότι στην κοινωνία του Καζακστάν, ως παραδοσιακή οικογένεια νοείται ένας άνδρας, μια γυναίκα και τα παιδιά τους – συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων παιδιών. Με τη σειρά τους, ωστόσο, τα μέλη του Majilis (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) έχουν τονίσει ότι η λέξη οικογένεια, σύμφωνα με τον νόμο «Περί γάμου και οικογένειας», αφορά έναν κύκλο προσώπων που συνδέονται με περιουσιακά και προσωπικά μη περιουσιακά δικαιώματα, καθώς και υποχρεώσεις που απορρέουν από τον γάμο.

Δύο άλλα μέλη του Majilis, ο Askhat Aimagambetov και ο Zhanarbek Ashimzhanov, από το κόμμα «Amanat», πρότειναν να απαγορευτεί στα μέσα ενημέρωσης η αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να κλείσει ή να ανασταλεί κάθε μέσο που το έκανε. Η τροπολογία αυτή συμπεριλήφθηκε επίσης στο σχέδιο νόμου «Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ απόφαση της γειτονικής Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα θεωρείται «εξτρεμιστικό».

Η Ρωσία καθιστά παράνομα τα ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματα
Δες και αυτό!