Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιπλήττει την Πολωνία για τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους

13/12/2023
από
Η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής νομικής αναγνώρισης και προστασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια στην Πολωνία, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται σε πέντε ομόφυλα ζευγάρια της Πολωνίας, των οποία η αίτηση γάμου απορρίφθηκε από τις αρχές, καθώς σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, ο γάμος μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τρίτη το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η Πολωνία – η οποία κυβερνάται κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη – δεν είχε συμμορφωθεί με το τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντες είχαν ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που προέβλεπε την αναγνώριση και την προστασία των σχέσεων τους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία των αιτούντων να ρυθμίσουν θεμελιώδεις πτυχές της ζωής τους, και ισοδυναμούσε με παραβίαση του δικαιώματός τους στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, κατηγορείται εδώ και καιρό από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικά δικαιώματα.

«Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, και οι ακτιβιστές, συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις, με την τελευταία ποινική καταδίκη να συμβαίνει το 2023, σε βάρος ενός pro choice ακτιβιστή, επειδή βοήθησε μια γυναίκα να αποκτήσει χάπια άμβλωσης. Οι αξιωματούχοι (Officials) χρησιμοποιούν αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική και οι αρχές έχουν δημιουργήσει τις λεγόμενες ελεύθερες από ΛΟΑΤ» ζώνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο, ο επερχόμενος Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk υποσχέθηκε ότι θα εισαγάγει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας.
Δες και αυτό!