Το EuroPride για τις επιθέσεις στο Pride της Τιφλίδας στη Γεωργία

113
Η μεγάλη ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή ένωση, το EuroPride, ζητά από την γεωργιανή κυβέρνηση να λογοδοτήσει μετά την επίθεση που δέχτηκε το Pride στην Τιφλίδα από ακροδεξιούς νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Τα συμμετέχοντα στο Tbilisi Pride, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γεωργία στις 8 Ιουλίου, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μετά την εισβολή χιλιάδων αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ διαδηλωτών στην πορεία. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η απόφαση να ακυρωθεί η εκδήλωση ελήφθη επειδή οι αρχές απέτυχαν να διατηρήσουν την περίμετρο, επιτρέποντας στους αντί-διαδηλωτές να εισέλθουν.

Πολλοί από τους αντί-διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων μελών του ορθόδοξου χριστιανικού κλήρου, ανέμιζαν την εθνική σημαία της χώρας και θρησκευτικές εικόνες, ενώ συγκρούστηκαν και με την αστυνομία. Pride σημαίες κάηκαν.

Το EuroPride (European Pride Organisers Association) ζητά τώρα να αποδοθούν ευθύνες για το γεγονός ότι επιτράπηκε σε «εκατοντάδες ακροδεξιούς εθνικιστές τραμπούκους» να εισβάλουν στην εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών τους διαβεβαίωνε ότι θα ήταν ασφαλής.

Η πρόεδρος της Ένωσης Kristīne Garina δήλωσε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση «απέδειξε ότι οι διαβεβαιώσεις της δεν μετράνε για τίποτα και δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς».

Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει τους ακροδεξιούς διαδηλωτές και τις ενέργειές τους που οδήγησαν στην ακύρωση της εκδήλωσης «είναι το αποκορύφωμα της ανικανότητας σε δημόσιο αξίωμα», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν επίσης «μια πλήρης αποτυχία να εκτελέσει την πιο σημαντική λειτουργία της κυβέρνησης: να προστατεύσει το λαό της».

Σημείωσε επίσης πως αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, με άλλα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ περιστατικά να συμβαίνουν στο Pride στην πρωτεύουσα της Γεωργίας τα τελευταία χρόνια.

Αμέσως μετά, το Tbilisi Pride επέκρινε τις αρχές επιβολής του νόμου για την αποτυχία τους να «χρησιμοποιήσουν ανάλογη βία και μέτρα κατά των δραστών», φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι η επίθεση ήταν μια «καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, ενορχηστρωμένη από κοινού» από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας και μια ακροδεξιά ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία.

Ο Alexander Darakhvelidze, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, υποστήριξε ότι ο ανοιχτός χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν δύσκολο να αστυνομευθεί και αυτό σήμαινε ότι ο όχλος βρήκε τρόπους να παρακάμψει την ασφάλεια.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, καταδίκασε τον όχλο, τονίζοντας πως μέλη του κοινοβουλίου και άλλοι κλάδοι του κυβερνώντος κόμματος «υποκίνησαν και υποστήριξαν ανοιχτά» τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ διαδηλωτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Με την υποκίνηση αυτών των αντί-διαδηλώσεων και τη μη καταδίκη αυτών των ενεργειών ή της ρητορικής μίσους, το κυβερνών κόμμα -η πλειοψηφία του κοινοβουλίου- ενθαρρύνει τη βία», δήλωσε η ίδια.

«Καλώ το κυβερνών κόμμα να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη ρητορική μίσους και να υποκινεί τις αντιπαραθέσεις».