Ακροδεξιοί επιτέθηκαν στο Pride της Τιφλίδας στη Γεωργία

146
Χιλιάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές παρεμπόδισαν το Pride στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, βάζοντας φωτιά σε Pride σημαίες και βανδαλίζοντας την περιοχή. 

Οι διοργανωτές του Tbilisi Pride ανακοίνωσαν το Σάββατο (8 Ιουλίου) ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν την εκδήλωση, καθώς τα συμμετέχοντα άτομα απομακρύνθηκαν με σκοπό να πάνε σε κάποιο ασφαλές μέρος, αφού οι αρχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την περίμετρο.

Ο ακριβής αριθμός των ακροδεξιών ατόμων ποικίλλει στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για το περιστατικό. Ορισμένοι αναφέρουν εκατοντάδες, ενώ άλλοι τοποθετούν τον αριθμό πιο κοντά στους 2.000 ή 5.000 ακροδεξιούς που διαδήλωναν προς το πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Πολλοί από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ορθόδοξοι χριστιανοί κληρικοί, ανέμιζαν τις κόκκινες και λευκές σημαίες της Γεωργίας και θρησκευτικές εικόνες, ενώ συγκρούονταν με την αστυνομία.

Άλλοι κατέστρεψαν αντικείμενα της εκδήλωσης, βανδάλισαν τη σκηνή, έκαψαν σημαίες υπερηφάνειας και λεηλάτησαν την περιοχή, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

A group of anti-LGBTQ+ protestors stormed Tbilisi Pride in Georgia and set fire to rainbow flags.

Το περιστατικό συμβαίνει δύο χρόνια μετά την ακύρωση της πορείας του Pride στην Τιφλίδα, μετά από επίθεση ακροδεξιών στα γραφεία των διοργανωτών.

Σχεδόν 50 δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο εικονολήπτης της TV-Pirveli, Aleksandre Lashkarava. Ο Lashkarava βρήκε τραγικό θάνατο έξι ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τον ακροδεξιό και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ όχλο.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το περιστατικό του Σαββάτου, η Tbilisi Pride επέκρινε την αστυνομία επειδή δεν χρησιμοποίησε την «ανάλογη δύναμη και μέτρα κατά των ακροδεξιών». Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η αστυνομία απέτυχε να διαλύσει τον ακροδεξιό όχλο και αντ’ αυτού «ανάγκασε» τα συμμετέχοντα στο Pride να «εγκαταλείψουν την περιοχή με μεταφορικό μέσο που είχε προετοιμαστεί από πριν».

Το Tbilisi Pride πιστεύει ότι η επίθεση ήταν μια «καλά σχεδιασμένη επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από κοινού» από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας και την προσκείμενη στη Ρωσία, ακροδεξιά ομάδα Alt Info, η οποία, όπως υποστηρίζουν, διέκοψε την πορεία.

«Αυτή ήταν μια οργανωμένη επίθεση της γεωργιανής κυβέρνησης και της πουτινικής βίαιης ομάδας κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αθώων ανθρώπων που ήθελαν να απολαύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυάται το σύνταγμα», ανέφερε η ομάδα.

«Ελπίζουμε ότι όλοι, για τους οποίους η βία είναι απαράδεκτη και οι οποίοι θέλουν να δουν τη Γεωργία να προχωρά στο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό της δρόμο, θα καταδικάσουν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα και θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

A right-wing, anti-LGBTQ+ crowd with Georgian flags damaged the decorations prepared for Tbilisi Pride and set fire to some placards and flags

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Alexander Darakhvelidze υποστήριξε ότι ο ανοιχτός χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε το Tbilisi Pride ήταν δύσκολο να αστυνομευτεί. Είπε ότι αυτό σήμαινε ότι ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ όχλος βρήκε τρόπους να παρακάμψει την ασφάλεια για να «εισέλθει στον χώρο της εκδήλωσης».

Η εχθρότητα απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παραμένει διάχυτη στη Γεωργία, η οποία έχει ισχυρή ορθόδοξη χριστιανική επιρροή. Λίγο πριν από την έναρξη του Tbilisi Pride, το Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας ζήτησε από τη χώρα να υιοθετήσει έναν νόμο για την «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα».

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και σύμμαχοι κατηγορούν εδώ και καιρό το κυβερνών κόμμα Dream της χώρας ότι διαιωνίζει την αντί-ΛΟΑΤΚΙ + ρητορική, καθώς και ότι υποστηρίζει σιωπηρά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ και εθνικιστικές ομάδες.

Ο Rémy Bonny, εκτελεστικός διευθυντής της ΛΟΑΤΚΙ+ ΜΚΟ Forbidden Colours, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να «ανοίξουν αμέσως τις πόρτες τους» στους διοργανωτές του Tbilisi Pride λόγω των βίαιων διαμαρτυριών.

«Οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε ο Bonny. «Χιλιάδες αντί-ΛΟΑΤΚΙΑ+ χούλιγκανς τους κυνηγούν. Οι γεωργιανές αρχές δεν είναι σε θέση να παρέχουν ασφάλεια».

Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, συχνή επικρίτρια της κυβέρνησης, καταδίκασε την αστυνομία για την αποτυχία της να προστατεύσει την εκδήλωση Pride στην Τιφλίδα.

Η Zourabichvili κατηγόρησε επίσης το κόμμα Dream για την αποτυχία του να «καταδικάσει τους ίδιους τους οπαδούς του» για τη διαιώνιση της βίας κατά της κουήρ κοινότητας.

«Το κυβερνών κόμμα απέτυχε να καταδικάσει τους δικούς του οπαδούς, οι οποίοι προπαγανδίζουν ανοιχτά τη ρητορική μίσους και τη βία», έγραψε η Zourabichvili στο Twitter. «Αυτό είναι ντροπή για μια χώρα, η οποία εδώ και αιώνες θεωρεί την ανεκτικότητα ως την ταυτότητά της».