Το εκπαιδευτικό υλικό του Πολύχρωμου Σχολείου στην εθνική εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού

10/04/2024
Ανακοινώθηκε χθες η εθνική εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού ενώ τέθηκε και σε εφαρμογή και η σχετική πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ νεαρά άτομα αποτελούν τα συχνότερα θύματα εκφοβισμού στο σχολείο θα περίμενε κανείς ότι αρκετό από το υλικό και τα προγράμματα θα αφορούσαν σε ζητήματα διαφορετικότητας. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Φωτεινή εξαίρεση το εκπαιδευτικό υλικό του Πολύχρωμου Σχολείου, της οργάνωσης με στόχο μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, το οποίο υπάρχει στην καινούργια πλατφόρμα, στη στήλη: «Για εκπαιδευτικούς και υπηρεσίες της εκπαίδευσης – Υλικό – Εργαστήρια Δεξιοτήτων (για Δημοτικό και Γυμνάσιο)», με παραπομπή μέσω λινκ στη σελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Όπως αναφέρει και η οργάνωση «πρόκειται για το υλικό μας έτσι όπως διαμορφώθηκε και κατατέθηκε στο ΙΕΠ, για τα εργαστήρια δεξιοτήτων».

Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα – Προχωράμε Μπροστά – του Πολύχρωμου Σχολείου (μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ) απευθύνονται σε μαθητές/-τριες, προάγει τον σεβασμό στον/στην άλλο/-η, τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, την ελευθερία από κάθε μορφής διάκρισης, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Παράλληλα, προωθεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία, με έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών/-τριών, αλλά και των μαθητών/-τριών, των οποίων τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή/και η συμπεριφορά δεν εναρμονίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, με αποτέλεσμα να υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό και κοινωνικό αποκλεισμό, που μετατρέπει τη ζωή τους σε εφιάλτη, περιορίζοντας αποφασιστικά τις δυνατότητές τους για μάθηση. Αποτελείται από 7 Εργαστήρια (τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν είτε με την προτεινόμενη σειρά είτε μεμονωμένα) και Υποστηρικτικό υλικό για τους/τις εκπαιδευτικούς στο οποίο συμπεριλαμβάνονται λεπτομερείς Οδηγίες-Προτάσεις για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.

Sex Education

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η καμπάνια (σ.σ. δεν περιλαμβάνεται στην εκστρατεία κατά του εκφοβισμού) του Πολύχρωμου Σχολείου για ένα παιχνίδι ερωτήσεων με θέμα τη σεξουαλική εκπαίδευση. Μάλιστα, η οργάνωση προετοιμάζει και ένα crowd funding με στόχο τη δημιουργία της εφαρμογής και του επιτραπέζιου «παιχνιδιού».


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook, το Instagram και το TikTok.

@sexedapp

#sexedapp#sexedgame#mobileapp#tabletopgame#sexedtrivia

♬ original sound – sexedapp

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!