Το δικαστήριο αναγνώρισε ρατσιστικό κίνητρο σε ομοφοβική επίθεση στο Ρέθυμνο

0
573
Δικαστήρια Ρέθυμνο
Ερήμην καταδικάστηκαν τρεις Γάλλοι υπήκοοι οι οποίοι στις 9 Οκτωβρίου του 2017 ξυλοκόπησαν άγρια 30χρονο, τότε φοιτητή, με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ενώ περπατούσε με έναν φίλο του στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου καταδίκασε τον έναν εξ αυτών σε 12 χρόνια φυλάκισης, ενώ οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε από τις καταθέσεις που έγιναν πως επρόκειτο για μία περίπτωση επίθεσης με ρατσιστικά – ομοφοβικά κίνητρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση του δικαστηρίου έχει αναστέλλουσα δύναμη (δηλαδή οι καταδικασθέντες θα μείνουν εκτός φυλακής μέχρι το εφετείο) και θα πρέπει να μεταφραστεί στα γαλλικά και να αποσταλεί στις γαλλικές αρχές για να εκτελεστεί.

Ο 30χρονος, τότε, φοιτητής είχε δεχθεί αναίτια επίθεση από τους τρεις νεαρούς τουρίστες, ενώ περπατούσε με έναν φίλο του στην συμβολή των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου και Δημακοπούλου στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Όπως ο ίδιος είχε καταγγείλει αργότερα στις αστυνομικές αρχές, στις 2:30 τα ξημερώματα περίπου κι ενώ επέστρεφαν στο σπίτι, τρεις νεαροί που φαινόταν να τους έχουν στήσει καρτέρι λέγοντας τους μόνο τη φράση «excuse me» (με συγχωρείτε) τους επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις.

Ο 35χρονος πρόλαβε και τράπηκε σε φυγή ενώ ο 30χρονος έχοντας ήδη δεχτεί μια γροθιά στο πρόσωπο δεν βρήκε τρόπο να ξεφύγει από τους τρεις νεαρούς που τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν ομαδικά με μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Ο φίλος του θύματος που είχε τρέξει να προφυλαχτεί βλέποντας πως ο 30χρονος δεν τον ακολούθησε επέστρεψε στο σημείο που είχαν δεχτεί την επίθεση και τον βρήκε πεσμένο στο έδαφος και σχεδόν αναίσθητο. Κάλεσε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Περιγράφοντας τα δραματικά λεπτά του ξυλοδαρμού του, το θύμα τόνισε ότι οι δράστες ήθελαν να τον σκοτώσουν.
«Ήθελαν να με δολοφονήσουν. Τα χτυπήματα είναι μόνο στο κεφάλι μου. Εγώ προσπάθησα να καλυφτώ όπως μπορούσα, αλλά τα χτυπήματα ήταν ανελέητα» είχε πει ο 30χρονος.

Ο ίδιος στη συνέχεια κατήγγειλε πως τα κίνητρα των άγνωστων σε εκείνων δραστών ήταν ρατσιστικά, ομοφοβικής φύσης, και έτσι το δικαστήριο δέχθηκε από τις καταθέσεις που έγιναν πως επρόκειτο για μία τέτοια περίπτωση. Αυτό ικανοποίησε τον δικηγόρο του 35χρονου σήμερα θύματος, Μανώλη Πετρακάκη, ο οποίος τόνισε στην “Κρητική Επιθεώρηση” πως «πέραν της ποινής που είναι βαρύτατη, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι αποτυπώθηκε στην απόφαση πως υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού». Δικηγόρος του δεύτερου θύματος, του φίλου του 35χρονου, ήταν ο κ. Βαγγέλης Φανουργάκης.

Δείχνουν Γάλλους «τουρίστες» για τον ξυλοδαρμό στο Ρέθυμνο

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.