To Avant-Drag! του Φιλ Ιερόπουλου στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

15/02/2024
από
Parakatyanova Gazing
Η ταινία θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Film Forward μεταξύ πρωτοποριακών ντοκιμαντέρ απο όλο τον κόσμο.

Μετά απο την εκρηκτική διεθνή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπου η ταινία επιλέχθηκε στις έξι αγαπημένες των κριτικών (critics choice), έκανε δυο sold out προβολές και έφτασε στις κορυφαίες θέσεις προτιμήσεων του κοινού, το Avant-Drag! σε σκηνοθεσία του Φιλ Ιερόπουλου και παραγωγή των ΦΥΤΑ κάνει την ελληνική πρεμιέρα της στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ταινία θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Film Forward μεταξύ πρωτοποριακών ντοκιμαντέρ απο όλο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη συμμετοχή των ΦΥΤΑ στην κατηγορία Film Forward του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μετά απο την κουήρ sci-fi όπερα ORFEAS2021.

Avant-Drag!

Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ Avant-Drag! παρακολουθούμε τη ζωή δέκα drag performers στην Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.

Fil Ieropoulos

Οι πρωταγωνιστές του Avant-Drag! θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, το Avant-Drag! παρουσιάζει καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη. Διεκδικούν μια ισότιμη και ασφαλή ύπαρξη, ενώ παράλληλα εξερευνούν καινοτόμους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ταινία κορυφώνεται με τη συνάντηση των συμμετεχόντων σε ένα δείπνο όπου διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με την τέχνη του drag, την ενσωμάτωση της queer εκπροσώπησης στο mainstream και τον αντίκτυπο της δολοφονίας της Αθηναίας drag queen Zackie Oh στην τοπική queer σκηνή.

Το Avant-Drag! σπάει τις συμβάσεις των queer/ταυτότητας ντοκιμαντέρ που συχνά υιοθετούν μια δημοσιογραφική/κινηματογραφικά απλή και απόμακρη, “αντικειμενική” προσέγγιση, δημιουργώντας αντ’ αυτού ένα σουρεαλιστικό κολάζ στο οποίο οι αφηγήσεις και οι εικόνες χτίζονται παράλληλα με τα ίδια τα θέματα που παρουσιάζονται. Μια κοινότητα μιλάει για τον εαυτό της χωρίς τη διαμεσολάβηση της ματιάς ενός εξωτερικού παρατηρητή.

Kangela’s Babies

Ταυτόχρονα, το κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο της ταινίας αντλεί έμπνευση από τη μεταψηφιακή πραγματικότητα για να δημιουργήσει μια πολυμεσική, υβριδική κινηματογραφική γλώσσα για το μέλλον. Σκηνές performance art συναντούν καθημερινές στιγμές στην πόλη, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες. Ο πολύχρωμος κόσμος των πρωταγωνιστών μπλέκεται σε ένα ψυχεδελικό συνονθύλευμα εικόνων και αναφορών, θολώνοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, κυριολεκτικού και μεταφορικού, του ίδιου του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών.

Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας θα είναι στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους: Πέμπτη 14/3/2024 στις 20:30
ενω θα υπάρξει και μια δεύτερη προβολή στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι: Παρασκευή 15/3/2024 στις 13:00
Δες και αυτό!