Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις

07/09/2023
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου την απόφασή του σχετικά με την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα.

Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο X, το πρώην Twitter, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι «το νομικό σύστημα που ποινικοποιούσε την άμβλωση στον ομοσπονδιακό ποινικό κώδικα είναι αντισυνταγματικό [επειδή] παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των ατόμων που έχουν την ικανότητα να κυοφορούν».

Αυτή η απόφαση-ορόσημο σημαίνει ότι κάθε ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία υγείας ή ομοσπονδιακό ίδρυμα υγείας οφείλει να προσφέρει άμβλωση σε κάθε ασθενή που το ζητά.

Mexico legalises abortion nationwide.

Η επίσης ανακοίνωση έρχεται δύο χρόνια μετά την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στη βόρεια πολιτεία της χώρας, Κοαχουίλα – μια απόφαση που αποτέλεσε καταλύτη για τη σταδιακή αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στο Μεξικό, πολιτεία προς πολιτεία, πριν από τη σαρωτική απόφαση αυτής της εβδομάδας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική πολιτεία Αγκουασκαλιέντες έγινε η 12η πολιτεία που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

Οι δικαστές στις μεξικανικές πολιτείες που εξακολουθούν να απαγορεύουν τις αμβλώσεις θα πρέπει πλέον να λάβουν υπόψη τους την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σχολιάζοντας την αποποινικοποίηση αυτής της εβδομάδας, η GIRE, μια ομάδα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Πόλη του Μεξικού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Καμία γυναίκα ή άτομο που κυοφορεί, αλλά και κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας δεν θα μπορεί να τιμωρηθεί αν προχωρήσει σε άμβλωση».

Αυτή ήταν μόνο η τελευταία απόφαση σε ένα κλίμα ελάφρυνσης των περιορισμών στις αμβλώσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το δρόμο για το Μεξικό άνοιξαν η Αργεντινή, η οποία αποποινικοποίησε τη συγκεκριμένη διαδικασία το 2020, και η Κολομβία, η οποία έκανε το ίδιο το 2022.
Δες και αυτό!