Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αλβανίας το Σάββατο κατά τη διάρκεια του Pride, απαιτώντας ίσα δικαιώματα, νομική αναγνώριση και αξιοπρέπεια για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με σύνθημα «Δίπλα-Δίπλα» (Side by Side).
Η εκδήλωση, που σημαδεύτηκε από πολύχρωμα πανό και έντονες εκκλήσεις για συμπερίληψη, έλαβε ευρεία υποστήριξη από Αλβανούς και Αλβανίδες αξιωματούχους και διεθνείς διπλωμάτες – μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς – οι οποίοι υπογράμμισαν την αυξανόμενη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
«Αυτή η κοινότητα δεν αναζητά έλεος, αλλά σεβασμό», δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ Silvio Gonzato, ο οποίος παρέλασε μαζί με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας, Albana Koçiu. Ο Gonzato, τόνισε την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Αλβανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως υπό το πρίσμα των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με το μπλοκ. Τόνισε ότι η ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες – συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των διακρίσεων και της προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών – είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Η «αφοσίωση» της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα σχετίζεται με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αναγκών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και άλλων συχνά περιθωριοποιημένων ομάδων.
Στο φετινό Pride τα ακτιβιστά απαίτησαν την αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων, γονεϊκά δικαιώματα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
«Δεν πρόκειται μόνο για στρατηγικές και σχέδια», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρέλασης η υπουργός Koçiu. «Όλοι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ίσοι, ανεξάρτητα από το πώς ζουν ή ποιον αγαπούν».
Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία έχει απαγορεύσει τις μη αναγακίες χειρουργικές επεμβάσεις «κανονικοποίησης» στα ίντερσεξ παιδιά το 2020, καθώς και τις «θεραπείες μεταστροφής» την ίδια χρονιά.
Έναν χρόνο ακριβώς, δύο Αλβανίδες έγιναν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της χώρας που αμφισβήτησε τους νόμους περί γάμου βάσει ενός άρθρου του Συντάγματος, κάνοντας μια αίτηση για την αναγνώριση της σχέσης τους. Τότε είχαν κάνει και μια συμβολική γαμήλια τελετή, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.