Αλβανία: Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που αμφισβητεί τον οικογενειακό κώδικα

20/05/2024
από
Δύο Αλβανίδες έγιναν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της χώρας που αμφισβήτησε τους νόμους περί γάμου βάσει ενός άρθρου του Συντάγματος, ενώ παράλληλα έκαναν και μια θρησκευτική γαμήλια τελετή.

Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara κατέθεσαν την Παρασκευή (17 Μαΐου) αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό γραφείο του δήμου τους. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο ως γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια».

Η Mara υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο οικογενειακός κώδικας παραβιάζει το Σύνταγμα, «κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κατά παράβαση των συνταγματικών εγγυήσεων σε βάρος οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού».

«Το αίτημά μας συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα. Είμαστε αποφασισμένες να ακολουθήσουμε τη νομική οδό και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τους θεσμούς της χώρας μας, αμφισβητώντας το περιεχόμενο του Οικογενειακού Κώδικα που προάγει τις διακρίσεις, για να επιδιώξουμε την αναγνώριση του δικαιώματός μας να παντρευτούμε, ισότιμα με κάθε άλλο ζευγάρι στην Αλβανία», έγραψε.

Η αίτηση θα εξεταστεί τώρα από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει αν και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ο γάμος.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, το ζευγάρι έκανε έναν θρησκευτικό γάμο στην ταράτσα του Δήμου Τιράνων, έδρα του δημάρχου Erion Veliaj.

Το ζευγάρι έγραψε ότι επέλεξε την τοποθεσία καθώς είναι «ένα δημόσιο περιβάλλον διαθέσιμο προς χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις. Θα παντρευτούμε ενώπιον του Θεού και παρουσία των καλύτερων φίλων μας».

Ωστόσο, το ζευγάρι δεν μπόρεσε να βρει έναν τοπικό ιερέα για να τους παντρέψει, οπότε κάλεσαν δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση.

Το ζευγάρι ζήτησε από το κοινό να μην δει την κίνηση αυτή ως προκλητική και αντίθετα να τη θεωρήσει ως μια εκδήλωση της αγάπης, της θέλησης και της δέσμευσής τους μετά από 15 χρόνια μαζί.

Εκτός από τον αγώνα τους να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους, το ζευγάρι παλεύει επίσης να αναγνωριστούν οι δίδυμες κόρες του. Οι δυο γυναίκες καλωσόρισαν τα δίδυμα πριν από περίπου τρία χρόνια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά δεν μπόρεσαν να τα εγγράψουν στο ληξιαρχείο ως παιδιά και των δύο.

Καθώς ο αλβανικός νόμος αναγνωρίζει μόνο μητέρα και πατέρα, ο μόνος τρόπος για την εγγραφή των κοριτσιών θα ήταν να γίνει με τη Mara ως ανύπαντρη μητέρα.

Σε περίπτωση που ο νόμιμος γονέας πεθάνει ή αρρωστήσει σοβαρά, ο άλλος δεν θα είχε κανένα δικαίωμα επί των παιδιών και θα κινδύνευαν να τεθούν στο σύστημα ανάδοχης φροντίδας ή ακόμη και να τεκνοθετηθούν.

Το ζευγάρι προσέφυγε κατά της κυβέρνησης στα δικαστήρια και έχασε πριν καταθέσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη και οι μητέρες δηλώνουν έτοιμες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, η υπόθεση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις στην αλβανική κοινωνία, η οποία θεωρεί σε μεγάλο βαθμό ότι ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και απορρίπτει σημαντικά τις σχέσεις και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Euronews Albania διαπίστωσε ότι το 94,2% των ανθρώπων θα απέρριπτε ένα ΛΟΑΤ μέλος της οικογένειας, το 81,1% έναν δάσκαλο του παιδιού του, το 63,8% έναν γείτονα και το 61% έναν συνάδελφο. Επιπλέον, το 86,3% του πληθυσμού δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δημοσίευσαν επίσης άρθρα που χαρακτήρισαν τον γάμο «σκάνδαλο» και επέκριναν τον Veliaj επειδή επέτρεψε να γίνει ο γάμος στις εγκαταστάσεις του δήμου. Ομοίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από προσβλητικά και ομοφοβικά σχόλια κατά του ζευγαριού.

Το ζευγάρι έχει επίσης δεχθεί σοβαρές απειλές θανάτου μέσα από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες το οδήγησαν να υποβάλει καταγγελίες στις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όταν ρωτήθηκε αν η Αλβανία θα πρέπει να επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Κόσοβου, Albin Kurti, να τον νομιμοποιήσει, ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Silvio Gonzato, δήλωσε ότι δεν αποτελεί μέρος του κεκτημένου της ΕΕ.

Συνέχισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά «νομίζω ότι η θεμελιώδης αρχή είναι αυτή της μη διάκρισης. Έτσι, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

«Υπάρχει σίγουρα πρόοδος που πρέπει να σημειωθεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Πηγή: Euractiv
Δες και αυτό!