Τίνα από Κύπρο: «Στην Αίγυπτο με βίαζαν οι αστυνομικοί μέσα στο κελί»

23/03/2021
από
Τίνα, τρανς, Κύπρος, Αίγυπτος

Στην τηλεόραση του Alpha της Κύπρου, στην εκπομπή 24 Ώρες, και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, μίλησε η Κύπρια τρανς Τίνα, η οποία είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2020 στην Αίγυπτο με την κατηγορία της «υποκίνησης και προώθησης διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών».

Μετά από αγώνα της οικογένειάς της και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, η Τίνα κατάφερε να μεταφερθεί τελικά στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, όπου και τη συνάντηση ο δημοσιογράφος.

Όπως περιγράφει η ίδια, στις φυλακές της Αιγύπτου βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη. Δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, ενώ βιάστηκε πάρα πολλές φορές, τόσο από αστυνομικούς της φυλακής, όσο και από συγκρατούμενους της.

Όσο παρέμενε στις φυλακές της Αιγύπτου σκέφτηκε να δώσει τέλος στη ζωή της, μιας και αντίκρισε τον εξευτελισμό και τη βία στο χειρότερό πρόσωπο.

Δείτε το βίντεο:

Η Αίγυπτος είναι μία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων, ενώ η μη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου της στα νομιμοποιητικά της έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριό), της προκάλεσε πάρα πολλές επιπλοκές κατά την σύλληψή της.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, παρά μόνο ένας μη νομικά κατοχυρωμένος, εσωτερικός κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάθαιτε την ιστορία της:

https://avmag.gr/133035/ypografoyme-gia-tin-apeleytherosi-tis-tinas-apo-aigyptiaki-fylaki/
Δες και αυτό!