Την πορεία του Europride στο Βελιγράδι απαγόρευσε η αστυνομία

195
Την απαγόρευση διεξαγωγής της πορείας του Europride στο Βελιγράδι ανακοίνωσε η αστυνομία. 

Οι διοργανωτές του Belgrade Pride δήλωσαν ότι θα υποβάλουν επίσημη καταγγελία στην αστυνομία για να ακυρώσει την απόφαση. Η ανακοίνωση της απαγόρευσης έρχεται μετά την αναταραχή τριών εβδομάδων αφότου ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το EuroPride «ακυρώθηκε».

Σχολιάζοντας την απαγόρευση η Kristine Garina, Πρόεδρος του European Pride Organizers Association, δήλωσε:

«Η αστυνομία περίμενε μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή για να απαγορεύσει την πορεία του EuroPride. Κάθε φορά που αυτό συνέβη στο παρελθόν, τα δικαστήρια έκριναν την απόφαση αντισυνταγματική. Η απαγόρευση για πρώτη φορά μιας EuroPride πορείας δεν μπορεί να ισχύσει και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το δικαστήριο θα κρατήσει την ίδια στάση αυτή τη φορά».

«Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, πρόκειται να ανέβει στη σκηνή της διάσκεψης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του EuroPride και της ζητώ να εξηγήσει γιατί απέτυχε τελείως να κρατήσει την υπόσχεση υποστήριξης που έδωσε το 2019, όταν το Βελιγράδι ανέλαβε το EuroPride. Αυτή η απαγόρευση δείχνει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της ηγεσίας και την πλήρη αποτυχία της Σερβίας να προστατεύσει τις πιο βασικές ελευθερίες των πολιτών της. Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα ενδώσει στους νταήδες».

«Η απαγόρευση είναι μάταιη. Χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται ήδη στο Βελιγράδι για να λάβουν μέρος στο EuroPride. Θα μαζευτούμε το Σάββατο, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε πορεία. Προτρέπουμε όλους όσοι υποστηρίζουν την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τα ανθρώπινα δικαιώματα να πάρουν θέση και να έρθουν μαζί μας το Σάββατο. Είναι ώρα για αλλαγή και είναι ώρα για το Βελιγράδι. Είμαστε εδώ και θα μαζευτούμε».

Το EuroPride στο Βελιγράδι ξεκίνησε χθες (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου) με τελετή στο Παλάτι της Σερβίας και με τα εγκαίνια του Pride House στο κέντρο του Βελιγραδίου. Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τις επτά ημέρες του Europride.