Τα πρώτα στοιχεία από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση* έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν, μεταξύ άλλων, την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τις αντιλήψεις σχετικά με τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Η Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 76% των Ευρωπαίων συμφωνεί με το να έχουν τα LGB άτομα τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα.

Στο ερώτημα αυτό συμφωνεί περισσότερο η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ισπανία ενώ λιγότερο η Bουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Επιπλέον το 53% πιστεύει οτι οι διακρίσεις στη χώρα τους σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το 48% με την τρανς ταυτότητα ενώ το 39% με την ίντερσεξ ταυτότητα.

Σχετικά με την αναγνώριση των ομόφυλων σχέσων, το 72% δε βρίσκει τίποτα αρνητικό στα ζευγάρια του ίδιου φύλου ενώ το 69% συμφωνεί με το να μπορούν να παντρεύονται.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 78% δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα με τα δημόσια συντροφικότητα ενός άνδρα και μιας γυναίκας, το 53% αισθάνεται άνετα με τη δημόσια συντροφικότητα ενός ζευγαριού γυναικών και μόλις το 49% με τη συντροφικότητα ενός ζευγαριού ανδρών.

Σχετικά με την ταυτότητα φύλου, το 59% συμφωνεί με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και το 46% με τη δυνατότητα μια τρίτης επιλογής σε σχέση με την καταχώρηση φύλου.

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης το 71% συμφωνεί με το ότι πρέπει να υπάρχουν μαθήματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το 65% για την τρανς ταυτότητα αλλά και την ίντερσεξ ταυτότητα.

Το 64% δήλωσε ότι θα αισθανόταν άνετα με ένα LGB άτομο στην ανώτερη εκλεγμένη θέση. Το 54% με ένα ίντερσεξ άτομο και το 53% με ένα τρανς.

Το 72% θα αισθανόνταν άνετα με ένα LGB συνάδερφο, το 66% με ένα ίντερσεξ και το 65% με ένα τρανς.

Το 55% θα αισθανόταν άνετα αν το παιδί τους βρισκόταν σε ερωτική σχέση με ένα άτομο του ίδιου φύλου, το 44% με ένα ίντερσεξ άτομο και το 43% με ένα τρανς.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμερο, το 64% συμφωνεί με το να έχουν τα LGB άτομα τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα, αν και μόνο το 44% πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στη σεξουαλική σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Με τους γκέι γάμους συμφωνει το 39%.

Με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου συμφωνεί το 54% ενώ το 41% συμφωνεί με μια τρίτη επιλογή σε σχέση με την καταχώρηση φύλου.

Όσον αφορά στη δημόσια συντροφικότητα των ζευγαριών, οι Έλληνες δεν έχουν κάνενα πρόβλημα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ετερόφυλο ζευγάρι σε ποσοστό 85%. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 25%, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι γυναικών και στο 22% με ένα ζευγάρι ανδρών.

Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες


*Υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία και για τις διακρίσεις των Ρομά

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!