Η Χιλή θα ξεκινήσει τελικά τα πρώτα σημαντικά βήματα προς μία συζήτηση για την ισότητα των γάμων τη Δευτέρα (27 Νοεμβρίου).

Η Πρόεδρος Μιτσέλ Μπατσελέ εισήγαγε το νομοσχέδιο στις 28 Αυγούστου, σκοπεύοντας να τροποποιήσει την ορολογία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επιτροπή της Γερουσίας έχει ζητήσει από αρκετούς οργανισμούς, από LGBTI  ομάδες μέχρι θρησκευτικούς ηγέτες, να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Ασαφές παραμένει αν το νομοσχέδιο θα επεκτείνει τη νομοθεσία και για τα δικαιώματα  παιδοθεσίας.

Ο νόμος θα ορίζει τον γάμο ως «ένα επίσημο συμβόλαιο με το οποίο δύο άνθρωποι, του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, ενώνουν τους εαυτούς τους και τη ζωή τους, για να ζήσουν μαζί, να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον» .

Το Fundación Iguales (Ίδρυμα Ισότητας) είναι μια ομάδα που καλεί τη Γερουσία να μην το καθυστερήσει άλλο:

«Είναι καλό για τη χώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση ενός έργου που είναι σημαντικό για πολλούς Χιλιανούς και το οποίο επιδιώκει να σταματήσει τις διαρθρωτικές διακρίσεις κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων» , δήλωσε ο Χουάν Ενρίκε, διευθύνων σύμβουλος της Fundacion Iguales και συμπλήρωσε ότι:

«Ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα είναι ταχεία και με σεβασμό κι ότι αργά ή γρήγορα, θα έχουμε επιτύχει την ισότητα στον γάμο για όλους τους ανθρώπους» .