Ομάδα ανδρών επιτέθηκε σε Pride της Χιλής

10/07/2024
από
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα ανδρών επιτέθηκε στην Πορεία Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής στις 29 Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την έναρξη της παρέλασης, μια ομάδα κουκουλοφόρων ανδρών πλησίασε τα άτομα που φρουρούσαν την πορεία και το φορτηγό που βρισκόταν στο σημείο. Στη συνέχεια οι άνδρες άρχισαν να γρονθοκοπούν και να κλωτσούν ακτιβιστές και όσα άτομα συμμετείχαν στην παρέλαση, σύμφωνα με την Washington Blade. Φέρεται επίσης να χρησιμοποίησαν ένα πατίνι για να απειλήσουν με βία τους διαδηλωτές.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν επίσης πέτρες και μπογιές στα άρματα, προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές της παρέλασης και έσπασαν τον προβολέα ενός φορτηγού. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι η βία σχετίζεται με τις εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάζ της παρέλασης πριν από την πραγματοποίησή της.

Το Κίνημα για την Ομοφυλοφιλική Ενσωμάτωση και Απελευθέρωση (Movilh), μια χιλιανή ακτιβιστική ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει και καταδικάζει την επίθεση και ζητά πληροφορίες για τους επιτιθέμενους.

«Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, περιφράξαμε το φορτηγό με τους εθελοντές μας για να αποτρέψουμε οποιονδήποτε να πέσει πάνω του ή να τραυματιστεί από τις ρόδες», δήλωσε η Movilh. «Οι κουκουλοφόροι πλησίασαν τον φράχτη για να τον σπάσουν, χτυπώντας με τα πόδια και τις γροθιές τους τους εθελοντές μας και ανθρώπους έξω από την οργάνωσή μας, οι οποίοι, σε μια πράξη αλληλεγγύης, προσπάθησαν να τους αποτρέψουν».

Η Javiera Zúñiga, ως εκπρόσωπος της Movilh, δήλωσε στο The Blade ότι «μετά την επίθεση που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πορείας Υπερηφάνειας, δημοσιεύσαμε στα κοινωνικά μας δίκτυα τις λίγες εικόνες που ήταν διαθέσιμες από εκείνη τη στιγμή.

«Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι όποιο είδε κάτι και μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους επιτιθέμενους να γράψει στο email μας ή (να επικοινωνήσει μαζί μας) μέσω των κοινωνικών μας δικτύων, ώστε να καταθέσουμε καταγγελίες και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να βρούμε τους υπεύθυνους».

Η Χιλή προσφέρει πλήρη νομική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά των διακρίσεων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και τα δημόσια καταλύματα, ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία, απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής», προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ίντερσεξ και τρανς άτομα και άλλα δικαιώματα.
Δες και αυτό!