Thessaloniki Pride: Στις 25 Ιουνίου η μεγάλη παρέλαση

273
10th Thessaloniki Pride

Το 10ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, θα κορυφωθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 με τη μεγάλη παρέλαση από το Λευκό Πύργο.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης το «ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ», με στόχο των διοργανωτών να έρθουν στο προσκήνιο τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

10 χρόνια μετά το 1ο Thessaloniki Pride, που αποτέλεσε ορόσημο για την πόλη και το ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για το επετειακό 10ο Thessaloniki Pride. Καθώς η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται, το φεστιβάλ επιστρέφει τον Ιούνιο, το μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας, οπότε κατά παράδοση πραγματοποιείται, και αναμένεται να ενώσει όλη την πόλη και τους επισκέπτες της σε μια μαζική υπαίθρια γιορτή για την αγάπη και την αποδοχή. Το 10ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, θα κορυφωθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 με τη μεγάλη παρέλαση από το Λευκό Πύργο.

Το Thessaloniki Pride, όπως και κάθε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητας, αποτελεί ένα σπουδαίο και βιωματικό «ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ». Με αυτήν την έκφραση για κεντρικό σύνθημα, οι διοργανώτριες και διοργανωτές θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Στόχος είναι στην τρέχουσα συγκυρία που επιχειρείται εκσυγχρονισμός της παιδείας, να ανοίξει ξανά η κουβέντα για το πόσο σημαντική είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση και ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, και στενά κανονιστικά πρότυπα ένταξης σε μια ισοπεδωτική ομοιόμορφη κανονικότητα.

To 2023 το Europride στη Θεσσαλονίκη

Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η εκπαίδευση λαμβάνει ενεργό και ποσοστιαία σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, από νεαρή ηλικία. Η προσθήκη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξοικείωση με την έμφυλη και σεξουαλική πολυμορφία, που μέχρι σήμερα περιοριζόταν σε κάποιες περιστασιακές και πλημμελείς αναφορές στο μάθημα της βιολογίας ή σε εφήμερες και προαιρετικές ενημερώσεις, που εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθησία του εκάστοτε εκπαιδευτικού. Ένα συμπεριληπτικό σχολικό περιβάλλον δρα ευεργετικά για όλα τα παιδιά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, που δεν εντάσσονται στο ετεροκανονικό πρότυπο.

Με βάση το παραπάνω θέμα, οι εκδηλώσεις του 10ου Thessaloniki Pride θα είναι και πάλι πολυποίκιλες. Θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκθέσεις, συζητήσεις, ενημερωτικά σταντ, μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια στην πόλη και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση, με σκοπό να ενημερώσουν, προβληματίσουν, ψυχαγωγήσουν και να προβάλουν τα επίκαιρα ζητήματα.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2024 η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το EuroPride. Το κεντρικό αυτό Pride της Ευρώπης, γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και προσελκύει το ενδιαφέρον όλης της ηπείρου. Ως εκ τούτου είναι μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να αναδείξει τα ζητήματά της όσο και για τη χώρα και την πόλη μας να μπει στο χάρτη, να αναπτύξει σχετικές πολιτικές αλλά και όνομα.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.