Η κινεζικής καταγωγής καλλιτέχνιδα από το Λονδίνο Xu Yang παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, ‘Therefore I Am’ [Άρα υπάρχω]. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Δύο Χωριά από τις 4 Μαΐου ως 3 Ιουνίου και θα παρουσιάζει το ατέρμονο ταξίδι της ταυτότητας, του πάθους και της εξουσίας.

xu yang

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί ως επιστέγασμα του residency της Xu στα Δύο Χωριά (Απρίλιος 2022) και θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαΐου, παρουσία της καλλιτέχνιδας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, η Xu θα επιτελέσει μια παράσταση σχεδιασμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, κοινωνώντας στο κοινό την πλούσια εκλεπτυσμένη αύρα της.

Με στέρεο υπόβαθρο στις τεχνικές της κλασικής σύνθεσης και τοπιογραφίας, ο επιμελώς πολυεπίπεδος καμβάς της καλλιτέχνιδας είναι γεμάτος απολαυστικά χυμώδεις πινελιές, προσφέροντας ένα τελικό αποτέλεσμα που μοιάζει με δελεαστική τούρτα, άμεσα επηρεασμένο από την περίτεχνη διακόσμηση, τις καμπύλες γραμμές και την παστέλ παλέτα του Ροκοκό, που βοηθά να εικονογραφηθεί η δράση και να ζωντανέψουν οι φαντασιώσεις.

xu yang

Η Xu εξερευνά την κατασκευή της ταυτότητας από μια ευρεία επιτελεστική σκοπιά, εγκαταλείποντας την ευθραυστότητα του θηλυκού ως δέκτη υπέρ της ενδυνάμωσης. Αντλώντας κυρίως από ένα κίνημα που κυριαρχείται παραδοσιακά από τα γυναικεία γούστα, καθώς και από τις διδαχές διακεκριμένων καλλιτέχνιδων –από την Elisabeth Le Brun και την Anna Costa ως την Claude Cahun και τη Cindy Sherman– αλλά και από το ντραγκ περφόρμανς, απομακρύνεται από την προηγούμενη σειρά απρόσωπων πορτρέτων της και στρέφεται σε μια ενδοσκοπική αυτοπροσωπογραφία που αντιστοιχεί σε ορισμένα αρχέτυπα, στα οποία καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του προβολές, διαμορφώνοντας έτσι συλλογικά μοτίβα, αμφισβητώντας τι είναι πραγματικό, τι είναι ψεύτικο και τι είναι γυναίκα.

Συνώνυμη με έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του Αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, ο οποίος προσελήφθη ως ζωγράφος της αυτοκρατορικής αυλής το 1751, η Xu Yang επιλέγει να ενταχθεί στην κουστωδία εμβληματικών γυναικών του 18ου αιώνα, όπως η Μαρία Αντουανέτα και η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, και να επικοινωνήσει τις μετατοπίσεις στις κοινωνικές και έμφυλες ιεραρχίες που αντιπροσώπευσε η δύναμη και επιρροή τους.

xu yang

Η επιτελεστική μεταδομική πτυχή αποδεικνύεται εφήμερη, όμως ο πυρήνας μας είναι διαχρονικός και οικουμενικός, Και καθώς η καλλιτέχνιδα θεωρεί την ταυτότητα και την επιτέλεσή της έργο τέχνης, επιστρατεύει το χειροποίητο photoshopping για να δημιουργήσει ένα μεταμοντέρνο παστίς που συνδυάζει την ποπ κουλτούρα του Instagram και τα στερεότυπα γυναικείας ομορφιάς, τα στήθη από σιλικόνη, τα πλούσια φορέματα, τα ενθέματα γλουτών, τα φετίχ κομπινεζόν και τις κλασικές γλυπτές προτομές. Στο σύνολό τους οι ελαιογραφίες της καλλιτέχνιδας ενσωματώνουν ετερόκλητα στοιχεία με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν διάφορες ομάδες θεατών –ταύτιση με το στοιχείο ντραγκ, την ταυτότητα κουίρ, την τροποποίηση σώματος με χειρουργική επέμβαση, το μέικ απ, τη μόδα ή τα θηλυκά αφηγήματα, αντίστοιχα– αναβαθμίζοντας τον συμβολισμό της σε οικουμενικό επίπεδο.

Με αφετηρία το σημείο όπου καταρρέει η διάκριση φύλου/γένους, το «φυσικό σώμα» δεν προϋπάρχει της πολιτιστικής του εγγραφής. Διότι, σύμφωνα με την J. Butler, τα σώματα αποκτούν φύλο με την αρχή της κοινωνικής τους ύπαρξης, δεν υπάρχει ύπαρξη που να μην είναι κοινωνική και δεν υπάρχει φύλο που να μην είναι πάντα ήδη γένος. Με αυτόν τον τρόπο, η καλλιτέχνιδα προσφέρει μια ενεργή προοπτική που εντέλει είναι πολιτική, ωθεί σε υπέρβαση ορίων, προκαλώντας και καθοδηγώντας με λεπτότητα τον τρόπο που οι θεατές βιώνουν και ερμηνεύουν τα φαινόμενα που παρατηρούν.

Παραθέτοντας τα λόγια της ίδιας της καλλιτέχνιδας, «Αυτή η έκθεση είναι η παρουσία μου· πίσω από τη σκέψη, υπάρχει μια συνειδητή κατασκευή». Ή, με άλλα λόγια, Creo, Ergo Sum  [Δημιουργώ, άρα υπάρχω].


Xu Yang: Therefore I Am: 4 Μαΐου – 3 Ιουνίου, 2022

Δύο Χωριά Project Space Αθήνα: Μαντζουράκη 16, 11524, Νέα Φιλοθέη, Αθήνα,

Email: [email protected]


Η Xu Yang (γ. 1996, Κίνα) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει πτυχίο Ζωγραφικής με τιμητική διάκριση πρώτης κλάσης από το Wimbledon College of Arts και μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική από το Royal College of Art (2018-2020). Η Xu έχει βραβευτεί από διαφόρους φορείς. Το 2019, της απονεμήθηκε η διάκριση Highly Commended στο AIR Gallery Open και ήταν η νικήτρια του Barbican Arts Group Trust ΑrtWorks Open. Το έργο της Xu εξερευνά τις παιδικές φαντασιώσεις, τα φετίχ και την ταυτότητα, μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και μικτές τεχνικές, με αφετηρία την ιστορία και τον μυστικισμό. Η πρακτική της καθοδηγείται από την επιθυμία να «αναβιώσει» τα στυλ και τις ευαισθησίες του Ροκοκό, ζωγραφίζοντας αγέρωχες γυναικείες φιγούρες με πλούσιο, σχεδόν υπερφίαλο στυλ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και σε διάφορα διεθνή καλλιτεχνικά έντυπα, όπως Vogue Singapore, Elephant Magazine, FAD Magazine, The Sunday Times Culture, μεταξύ άλλων.