Όπως πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία, ο Φραντς δεν έχει κοιμηθεί πολύ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Φραντς (χρησιμοποιεί το όνομα ως ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας) ζει στη δυτική Ουκρανία στην πόλη Lviv. Μέχρι στιγμής, ήταν τυχερός – υπήρξαν «ελάχιστες αεροπορικές επιδρομές» και αυτός και τα αγαπημένα του πρόσωπα κατάφεραν να παραμείνουν ασφαλείς.

Ωστόσο, ζει σε διαρκή φόβο. Ως τρανς, αμφιφυλόφιλος άνδρας είναι τρομοκρατημένος για το τι θα συμβεί αν η Ρωσία κατακτήσει την Ουκρανία.

Αυτόν τον μήνα, ο Φραντς θα ξεκινούσε τις διαδικασίες για τη φυλομετάβασή του. Αντ’αυτού, ετοιμάζεται να πάρει τα όπλα για να πολεμήσει για την ελευθερία της χώρας του. Είναι μόλις 18 ετών και πρόκειται να λάβει μέρος σε έναν πόλεμο για να μπορέσει να προστατεύσει τις ελευθερίες του.

«Ανεξάρτητα από το πόσο αληθινό είναι, μου είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που ζω αυτή τη στιγμή», λέει ο Φραντς στο PinkNews.

«Περίεργα, δεν ανησυχώ πραγματικά για τον εαυτό μου, αλλά είναι τρομακτικό όταν οι φίλοι σου δεν απαντούν εγκαίρως στα μηνύματά σου ή όταν δεν ξέρεις πού βρίσκονται οι γονείς σου. Είναι αδιανόητο. Δεν μπορείς πραγματικά να ηρεμήσεις ή να επαναφέρεις την ενέργειά σας με κανέναν τρόπο. Είναι σαν ο εγκέφαλός σου να βρίσκεται σε εγρήγορση κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, για κίνδυνο».

Ο Φραντς σπουδάζει φυσική στο πανεπιστήμιο της Σλοβακίας, αλλά πρόσφατα επέστρεψε στην Ουκρανία για να δει τους δικούς του. Κατέληξε να μείνει, παρόλο που οι γονείς του ήθελαν να φύγει για τη δική του ασφάλεια.

«Τα σύνορα είναι γεμάτα στρατιώτες. Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να επιστρέψω με αυτοκίνητο, αλλά είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω πραγματικά να φύγω από το σπίτι μου. Ό,τι με νοιάζει είναι εδώ και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ. Εδώ μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Αν και πιθανότατα δεν θα συμβεί σύντομα, σε περίπτωση που υπάρξει μάχη στους δρόμους, ελπίζω να λάβω μέρος».

Είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την ελευθερία της Ουκρανίας λόγω του πόσο στενά συνδεδεμένος νιώθει με την πατρίδα του.

«Τη δεύτερη μέρα μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, περπατούσα στους δρόμους και συνειδητοποίησα πόσα μικρά πράγματα συνθέτουν την παιδική μου ηλικία. Τα πράγματα που αγαπώ είναι εδώ, στην Ουκρανία, σε αυτή την πόλη. Οι γονείς μου είναι εδώ, οι συγγενείς μου είναι εδώ, τα αγαπημένα μου κτίρια είναι εδώ, τα αγαπημένα μου δέντρα και παγκάκια πάρκων. Όλα όσα συνθέτουν ένα σπίτι είναι εδώ. Δεν μπορώ απλώς να φύγω».

«Όλα όσα συνθέτουν ένα σπίτι είναι εδώ. Δεν μπορώ απλώς να φύγω!»

Ο Φραντς προετοιμάζεται τώρα για την πιθανότητα να χρειαστεί να συμμετάσχει στον αγώνα για την ελευθερία της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται πολλοί στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – έχουν περάσει χρόνια παλεύοντας για ισότητα και αξιοπρέπεια. Δεν πρόκειται να αφήσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας να τα θέσει σε κίνδυνο.

«Για μένα, το να είσαι queer και να είσαι Ουκρανός είναι αλληλένδετα πράγματα», εξηγεί ο Φραντς . «Ξέρω ότι δεν υπάρχει ζωή για μένα εδώ εκτός εάν η Ουκρανία είναι ελεύθερη και ευημερούσα. Έχω δει πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως έθνος όσον αφορά την αποδοχή και την ανοχή την τελευταία δεκαετία περίπου. Οι queer Ουκρανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αναβιώνοντας την ουκρανική κουλτούρα και εγκαθιδρύοντας την ουκρανική δημοκρατία. Έχουμε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και φροντίζουμε συνεχώς να είναι ένα έθνος στο οποίο όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι.

Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος ο καθένας μας και ο καθένας μας θέλει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».

«Θέλω να ζήσω και να είμαι ελεύθερος. Είμαι έτοιμος να παλέψω για αυτό…»

Ο Φραντς φαντάζεται ήδη μια ζωή μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ήλπιζε να ξεκινήσει την μετάβασή αυτόν τον μήνα, αλλά αυτά τα σχέδια βρίσκονται τώρα σε αναμονή. Προς το παρόν, δεν είναι εντελώς out– η εισβολή τον έκανε να σκεφτεί το είδος του μέλλοντος που θέλει για τον εαυτό του.

«Έχω μαζέψει κουράγιο εδώ και καιρό για να κάνω coming out στην οικογένειά μου. Αυτό είναι κάτι που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου – να είμαι εντελώς ανοιχτός μόλις επικρατήσει ξανά ειρήνη. Νομίζω ότι αυτές οι τελευταίες μέρες μου έφεραν μια πολύ βαθύτερη κατανόηση για το πόσο πραγματικά θέλω να ζήσω και να είμαι ελεύθερος και να κάνω τα πράγματα που θέλω. Είμαι έτοιμος να παλέψω για αυτό».

Η ΛOATKI+ κοινότητα της Ουκρανίας καλεί τον υπόλοιπο κόσμο να σταθεί δίπλα της και να την υποστηρίξει με όποιον τρόπο μπορούν. Οι απόψεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο για το τι θα μπορούσε και τι πρέπει να κάνει ο κόσμος – ο Φραντς πιστεύει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η queer κοινότητα στο εξωτερικό είναι να δωρίσει χρήματα για τους σκοπούς της.

Προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Φραντς είναι να προσπαθήσει να παραμείνει ασφαλής καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!