Θάνος Ασκητής: «Ζευγάρι είναι μόνο ο άνδρας και η γυναίκα»

Θάνος Ασκητής
Ο Θάνος Ασκητής παραχώρησε συνέντευξη στη Νανά Παλαιτσάκη για το «Mega Καλημέρα» και φυσικά κλήθηκε να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη, με αποτέλεσμα να εκφράσει έντονη ομοφοβία και συντηρητισμό.

Ο γνωστός ψυχίατρος, ο οποίος είναι και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά (ενδεικτικό), μίλησε μεταξύ άλλων για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο αποκάλεσε «ένα φαινόμενο».

Συγκεκριμένα είπε: «Οι καιροί μας προσπερνούν. Ο Κασσελάκης είναι ένα φαινόμενο. Μπορεί να είναι μια πολιτικά κατασκευασμένη φιγούρα. Μπορεί να είναι μια σκόπιμη συμπεριφορά κάποιων άλλων παραγόντων. Όμως μπόρεσε να πείσει τον κόσμο».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος, η οποία λίγες μέρες πριν έκανε έντονα σεξιστικά σχόλια στο πλαίσιο της εκπομπής, τον ρώτησε αν έπαιξε ρόλο η προβολή της ζωής και του συντρόφου του.

Ο κ. Ασκητής απάντησε: «Βεβαίως έπαιξε ρόλο. Κι αυτό το θεωρώ ένα μήνυμα ότι πρέπει να φύγουμε από νευρώσεις και φοβίες μας και ότι η ομοφυλοφιλία είναι πραγματική, είναι υπαρκτή, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά στη σύγχρονη κοινωνία. Δεν πρέπει να μένουμε στα κλασσικά στερεότυπα ότι ο πατέρας και η μητέρα, ο άνδρας και η γυναίκα, είναι τα πρότυπα».

Αν και οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιεί δείχνουν μια τεράστια άγνοια και μια έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες (παρόλο που έχει το ύφος του ειδικού), σε πρώτη φάση η ομοφοβία του δεν γίνεται τόσο ορατή, ειδικά από μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Για να επιβεβαιωθεί όμως ο συντηρητισμός του, η δημοσιογράφος τον ρώτησε :«Αν ο γιος σας σας έλεγε ότι είναι γκέι, ότι ζει με τον σύντροφο του και θέλουν παιδί. Το χειροκροτείτε;».

Η συγκεκριμένη ερώτηση οφείλει να μην λάβει και απάντηση, ειδικά από έναν άνθρωπο που ασχολείται με τη ψυχική και σεξουαλική υγεία. Ωστόσο, ο Θάνος Ασκητής απάντησε, λέγοντας κιόλας ότι «το γονίδιο δεν μεταφέρεται από δύο συστήματα ομόφυλα» (;).

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν το χειροκροτώ. Με την έννοια ότι το θέλω παιδί σημαίνει ότι είτε θα υιοθετήσουν ένα παιδί, αλλά δεν θα έχει δικό του παιδί, ή θα πρέπει να βρεθεί μια γυναίκα για να περάσει το γονίδιο του. Γιατί για μένα το γονίδιο δεν μεταφέρεται από δύο συστήματα ομόφυλα.

«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Ο γάμος είναι θεσμός. Είναι θεσμός που δίνει το νόημα στο ζευγάρι. Ζευγάρι, και είμαι απόλυτος σε αυτό, είναι ο άνδρας και η γυναίκα που κυοφορούν και γεννούν».

Ενώ αρχικά μίλησε περί στερεοτύπων, με την απάντηση του έρχεται να ενισχύσει ακριβώς αυτά τα στερεότυπα. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς ένας «επιστήμονας» που ασχολείται με τέτοιου είδους ζητήματα, να μην αποδομεί τον θεσμό του γάμου, αλλά αντίθετα να θεωρεί ότι δίνει νόημα σε ένα ζευγάρι. Δεν κάνει καμιά αναφορά στις πατριαρχικές του συνδηλώσεις εννοείται, αλλά τον αντιλαμβάνεται ως κάτι «φυσικό».

Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πόσο προβληματικό και πόσο εξαιρετικά κακοποιητικό είναι το επιχείρημα του περί τεκνοθεσίας, για όλα τα ζευγάρια (ομόφυλα και ετερόφυλα) και φυσικά τα παιδιά. Εννοείται πώς η δημιουργία οικογένειας δεν περιορίζεται στη βιολογική αναπαραγωγή και η αγάπη καμία σχέση δεν έχει με τα γονίδια και το ποιο άτομο κυοφορεί.

Τέλος, η Νανά Παλαιτσάκη φυσικά και τον ρώτησε αν ξέρει πλέον τι θέλουν οι γυναίκες από μια σχέση κι από έναν άνδρα. Ο ίδιος απάντησε: «Η γυναίκα μεγαλώνοντας θέλει τρία πράγματα: ασφάλεια, ένα παιδί, γιατί το ξεχνάει και η ίδια ότι το θέλει επειδή έχει καταπιεστεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την καριέρα της και την αυτονομία της, και αφήνει αυτό το γονίδιο πίσω της που λέει ότι οφείλεις να γίνεις μητέρα. Και φροντίδα».

Όλες αυτές οι απόψεις κανονικά θα έπρεπε να έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση άδειας επαγγέλματος ή υποχρεωτική εκπαίδευση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι ζήτημα διαφωνίας, αλλά αυτού του είδους οι θέσεις από έναν ψυχίατρο, και μάλιστα γνωστό και με δημόσιο λόγο, μπορεί να προκαλέσουν κακοποίηση και τραύμα στα άτομα που τις ακούν. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μην προβάλλονται ως εξειδικευμένοι επιστήμονες που μεταφέρουν τη μία και μόνο αλήθεια, δίνοντας τους το δικαίωμα να ξεδιπλώνουν αυτού του είδους τη συντηρητική ρητορική.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ.

Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ό,τι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.
Δες και αυτό!