Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5 σχετικά με την αναδοχή παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια:
«Ο νόμος περί αναδοχής και υιοθεσίας επιταχύνει τις διαδικασίες και μειώνει δραστικά το χρόνο αναμονής, που έφτανε έως τα έξι χρόνια, λειτουργώντας αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια, που τελικά κατέφευγαν σε παράνομες μεθόδους. Με το νέο νόμο, θα απαιτούνται οκτώ ως 12 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας» .
Αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τα ομόφυλα ζευγάρια ανέφερε τα εξής:
«Είναι τα εύκολα, που μπορούμε να πετροβολήσουμε. Το σύμφωνο συμβίωσης μπαίνει ως εκδοχή για υποψηφιότητα μόνο αναδόχων, όχι για υιοθεσία, γιατί η υιοθεσία διέπεται από τον Αστικό Κώδικα και εκεί είναι ρητή η υποχρέωση να είναι έγγαμο το ζεύγος. Αυτό που κρίνεται στις κοινωνικές έρευνες και την επιμόρφωση των γονέων, είναι η ίδια η ποιότητα των υποψήφιων γονέων, όχι το φύλο τους» .
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ισχυροποιείται επιστημονικά και θεσμικά η όλη διαδικασία, με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και εστίασε τις καθυστερήσεις στην ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών:
«Οι χρόνοι που ορίζονται είναι αρκετοί, εφόσον υπάρχει κοινωνικός λειτουργός διαθέσιμος. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα. Ήταν πολύ ελλιπής η στελέχωση των υπηρεσιών, των ιδρυμάτων, των υπηρεσιών των Περιφερειών, συνολικά περίπου 80 ΝΠΔΔ και υπηρεσιών. Μέχρι να υπάρξει κοινωνικός λειτουργός, περίμενες. Τώρα, διευρύναμε το σώμα των κοινωνικών λειτουργών κι από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως από τους Δήμους, αλλά και από έναν καινοτόμο θεσμό που ψήφισε πέρυσι η Βουλή, το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)» .
Κλείνοντας επισύνανε τη σημασία της δημιουργίας τριών ψηφιακών αρχείων: του ψηφιακού μητρώου ανηλίκων, που θα τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑ), το ηλεκτρονικό μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, καθώς και το μητρώο με τις εγκεκριμένες αναδοχές και υιοθεσίες.