ΗΠΑ: Έρευνα δείχνει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αντιμετωπίζουν διακρίσεις στις υπηρεσίες τεκνοθεσίας

25/01/2024
από
Μια νέα αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια είναι πιο πιθανό γίνουν γονείς μέσω τεκνοθεσίας ή αναδοχής, σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά υπάρχουν έντονες ανησυχίες για διακρίσεις που ίσως βιώνουν κατά τη διαδικασία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), αποκάλυψε ότι το 37% των ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων έχει σκεφτεί την αναδοχή, ενώ το 32% έχει σκεφτεί σοβαρά την τεκνοθεσία.

Εντωμεταξύ, μόλις το 23% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων έχει σκεφτεί την αναδοχή, και το 15% την τεκνοθεσία.

Τα αποτελέσματα συλλέχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του περασμένου έτους, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τις απόψεις των Αμερικανών σχετικά με την ανάδοχη φροντίδα στις ΗΠΑ, από την εταιρεία αναλύσεων Gallup και την Kidsave, έναν οργανισμό που βρίσκει οικογένειες σε μεγαλύτερα παιδιά.

Η ανώτερη ερευνήτρια της Gallup, Sarah Fioroni, δήλωσε στο PinkNews ότι τα ευρήματα «συμφωνούν με την ευρεία υπόθεσή μας» ότι «πολλοί Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την αναδοχή και την τεκνοθεσία μπορεί να φοβούνται να εμπλακούν λόγω ανησυχιών για διακρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαδικασία».

Πάνω από το ένα τρίτο των ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανών δήλωσε ότι ο φόβος ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο στην απόπειρα αναδοχής ή τεκνοθεσίας, ενώ το 10% των μη ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων είχε παρόμοια σκέψη.

Η ανησυχία για διακρίσεις ήταν πιο έντονη μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ανδρών, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς περίπου το 46% δήλωσε ότι αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο, σε σύγκριση με το 22% των γυναικών.

Ως αποτέλεσμα, το 44% των ΛΟΑΤΚΙ+ γυναικών δήλωσε ότι είτε έχει σκεφτεί είτε έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναδοχής ή τεκνοθεσίας – σε σύγκριση με το 29% των ανδρών.

Πάνω από το 40% των ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων πιστεύει ότι η τεκνοθεσία δεν είναι ισότιμα προσβάσιμη

Η Gallup επεσήμανε ότι, από το 2021, πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 παιδιά στο αμερικανικό σύστημα αναδοχής, με τα 100.000 να χρειάζονται επειγόντως μόνιμες οικογένειες.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ενήλικα κουήρ άτομα που επιθυμούν να τεκνοθετήσουν, «εμποδίζουν δυνητικά εκατομμύρια [ΛΟΑΤΚΙ+] οικογένειες και άτομα που ενδιαφέρονται σοβαρά να φροντίσουν παιδιά που χρειάζονται ένα σπίτι», καταλήγει η έκθεση.

Μια από αυτές τις οικογένειες, μήνυσε την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, μετά την απόρριψη της από μια αστικά χρηματοδοτούμενη υπηρεσία αναδοχής, λόγω των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων τους.

Το Miracle Hill, ο μεγαλύτερος οργανισμός ανάδοχης φροντίδας της Νότιας Καρολίνας με σύμβαση με την πολιτεία, φέρεται να απέρριψε την αίτηση λόγω μιας «δογματικής δήλωσης» που περιλαμβάνει ένα τμήμα που αναφέρει: «Το σχέδιο του Θεού για το γάμο είναι η νόμιμη ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Με την υποστήριξη της Lambda Legal και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, το ζευγάρι κατέθεσε αγωγή το 2019, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε εγκρίνει πρακτικές διακρίσεων, επιτρέποντας σε θρησκευτικά κριτήρια να υπαγορεύουν αν ένα ζευγάρι επιτρέπεται να τεκνοθετήσει.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένα δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Νότια Καρολίνα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο οργανισμό.

Η έρευνα της Gallup έδειξε ότι το 41% των ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων συμφωνεί ότι η τεκνοθεσία δεν είναι εξίσου προσβάσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Δες και αυτό!