Ένα γκέι ζευγάρι από την Ταϊβάν παντρεύτηκε στην Ταϊπέι την περασμένη εβδομάδα, μετά από τη νίκη του σε νομική υπόθεση ορόσημο.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία, που νομιμοποίησε τους γκέι γάμους το 2019, αλλά οι πολίτες επιτρέπεται να παντρεύονται ομόφυλους αλλοδαπούς, μόνο εάν προέρχονται από μια χώρα που υποστηρίζει, επίσης, την ισότητα των γάμων.

Για τον Ting Tse-yen από την Ταϊβάν, και τον σύντροφό του Leong Chin-fat, από το Μακάο, ο νόμος σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να παντρευτούν.

Ταϊβάν
Ting Tse-yen και ο σύντροφός του Leong Chin-fat

Το ζευγάρι αμφισβήτησε τον νόμο στο δικαστήριο και κέρδισε, εγγράφοντας επίσημα τον πρώτο γάμο διεθνούς ομόφυλου ζευγαριού την Παρασκευή (13 Αυγούστου).

Δυστυχώς, η απόφαση δε συνιστά αλλαγή στο δίκαιο της Ταϊβάν, και ισχύει μόνο για τον Ting και τον Leong. Άλλα ζευγάρια, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση θα πρέπει να αμφισβητήσουν ξανά τον νόμο, εάν επιθυμούν να παντρευτούν.

Ο Ting σύμφωνα με το France24 είπε: «Αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία. Άλλα διεθνή ζευγάρια εξακολουθούν να μην μπορούν να παντρευτούν και ζητάμε πλήρη αναγνώριση.»

Ο Leong συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι η εγγραφή μας σήμερα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δει, ότι η ισότητα των γάμων δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.»

Το ζευγάρι προσπάθησε να τελέσει τον γάμο του το 2019, αλλά απορρίφθηκε. Ωστόσο, ένα δικαστήριο διέταξε το κυβερνητικό γραφείο, να προχωρήσει στον γάμο τους παρά το νόμο.

Η δικηγόρος του ζευγαριού, Victoria Hsu, δήλωσε:

«Ο γάμος είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και είναι αδιανόητο να υπάρχει διακριτική μεταχείριση, επειδή ο σύντροφός του προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα.»

Ting Tse-yen και ο σύντροφός του Leong Chin-fat

Η Hsu είναι μέρος μιας ομάδας υπεράσπισης που έχει απευθύνει έκκληση στον κυβερνητικό οργανισμό ελέγχου Yuan για να εξετάσει το ζήτημα.

Η Ταϊβάν είναι μια χώρα με αρκετά προοδευτικούς νόμους και ΛΟΑΤ+ δικαιώματα. Περίπου 200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το Pride στην Ταϊπέι το 2019 για να γιορτάσουν την ισότητα των γάμων και σχεδόν 6.000 ομόφυλα ζευγάρια παντρεύτηκαν στην Ταϊβάν από τότε που καθιερώθηκε.

Η απόφαση ήρθε αφού τα δικαστήρια της Ταϊβάν έκριναν ότι η άρνηση του δικαιώματος γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν διακριτική και αντισυνταγματική, παρά την έντονη αντίθεση των συντηρητικών νομοθέτων.