Τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

16/03/2022
από

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος:

  • Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA. Ο φορέας αυτός υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
  • Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Δείτε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ εδώ

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS

Ο Γιώργος Παπαλέξης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οίκου ZOLOTAS παρουσιάζει τη φιλοτέχνηση του βραβείου «Η Γλαύκα της Αθηνάς» :

«Πιστός στη διαχρονική του αποστολή υποστήριξης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο Οίκος ZOLOTAS στέκεται περήφανα στο πλευρό του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με μια μοναδική δημιουργία: το νέο βραβείο της διοργάνωσης.

Η κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, η λεγόμενη Γλαύκα, αρχαίο έμβλημα της πόλης των Αθηνών, σύμβολο σοφίας και ισχυρής ενόρασης μες στο σκοτάδι, δανείζει τη μορφή της στο μεράκι ενός νέου, πολύ ταλαντούχου δημιουργού. Ο γλύπτης Πάνος Προφήτης φιλοτέχνησε το βραβείο σε πηλό, δίνοντάς του απλή και αέρινη φόρμα, και στη συνέχεια οι τεχνίτες μας το κατασκεύασαν σε μπρούτζο με την χαρακτηριστική επιχρύσωση του Οίκου. Το φως της 7ης τέχνης ταξιδεύει από τη Γαλλία στην Ελλάδα μέσα από τα λαμπερά μάτια της Γλαύκας της Αθηνάς».


Η κριτική Επιτροπή

Emmanuelle Béart

Η Emmanuelle Béart ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1980. Έπαιξε στις ταινίες Jean de Florette και Manon des sources του Claude Berri, οι οποίες της χάρισαν το βραβείο César Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Οι ταινίες Un cœur en hiver (1991) και Nelly et Monsieur Arnaud (1994) του Claude Sautet απέσπασαν πολλά βραβεία. Ο André Téchiné τη σκηνοθέτησε στις ταινίες J’embrasse pas (1991), Les Égarés (2003), Les Témoins (2006), συνεργάστηκε με τους Brian de Palma, Claude Chabrol, Olivier Assayas, François Ozon, Isabelle Rocard, Renaud Bertrand, Michaël Cohen και Virginie Despentes. Πρόσφατα εμφανίστηκε στο Télé Gaucho του Michel Leclerc, στο Par exemple Electre της Jane Balibar, στο Les Yeux jaunes des crocodiles της Cécile Telerman και στο My Mistress του Stephen Lance, στο L’étreinte του Ludovic Bergery. Σύντομα θα την δούμε στην ταινία Les passagers de la nuit του Mikhaël Hers. 

Στο θέατρο, ο Bernard Murat τη σκηνοθέτησε στις παραστάσεις La Répétition του Jean Anouilh (1986) και La Double Inconstance του Marivaux (1988), ο Jacques Weber στο Le Misanthrope του Molière (1989), ο Jean-Pierre Vincent στο On ne badine pas avec l’amour του Alfred de Musset (1993), ο Luc Bondy στο Jouer avec le feu του August Strindberg (1996), ο Stanislas Nordey στο Les Justes, Se trouver, Par les villages του Eric Von Stroheim. Έπαιξε επίσης μαζί του στο Répétition et Architecture του Pascal Rambert. Ως πρέσβειρα της UNICEF (1996-2006), συμμετέχει σε πολυάριθμες ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Της απονεμήθηκε το βραβείο Στανισλάβσκι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2010) για το σύνολο της καριέρας της.

Θάνος Αναστόπουλος

Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Παραγωγός, ο Θάνος Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon Sorbonne) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία: Όλο το βάρος του κόσμου (2004) συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία Διόρθωση (2008) έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η τρίτη του ταινία Κόρη (2013) προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Η τελευταία παραλία (2016) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο post production της επόμενης ταινίας του.

Έλις Κις

DRESSX DIGITAL FASHION WARDROBE

Η Έλις Κις είναι δημοσιογράφος, Fashion Features Director στη Vogue Greece και συντάκτρια στο περιοδικό «Κ» της εφημερίδας Η Καθημερινή. Τη δεκαετία του ‘90, η Έλις εργάστηκε στην εφημερίδα International Herald Tribune στο Παρίσι, όπου, μεταξύ άλλων, μαθήτευσε κοντά στη θρυλική δημοσιογράφος μόδας, Suzy Menkes. Στο Παρίσι, η Έλις πέρασε αμέτρητες ώρες σε μικρές και μεγαλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες παρακολουθώντας γαλλικές, και όχι μόνο, ταινίες. Όταν επέστρεψε από τη Γαλλία, εντάχθηκε στην ομάδα της εφημερίδας Kathimerini English Edition, την καθημερινή αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής, αρχικά ως συντάκτρια και αργότερα ως αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος. Στην ελληνική τηλεόραση, η Έλις έχει εργαστεί ως συν-αρχισυντάκτρια στην εκπομπή της ΕΡΤ1 Ιστορίες Μόδας με την Κάτια Ζυγούλη, αλλά και ως σύμβουλος περιεχομένου της εκπομπής Ιστορίες Όμορφης Ζωής, επίσης στην ΕΡΤ. Κείμενα της Έλις έχουν δημοσιευτεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή έντυπα, μεταξύ των οποίων η πρώην International Herald Tribune (νυν International New York Times) και η καθημερινή εφημερίδα της βιομηχανίας της μόδας, Women’s Wear Daily (WWD). Η Έλις γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές και Ιταλικά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Γιάννα Σαρρή

Το 2000 η Γιάννα Σαρρή απέκτησε πτυχίο (ΒΑ) και μεταπτυχιακό (ΜΑ) από το Τμήμα Επικοινωνίας του Coventry University και από το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του City University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε για την ΚΙΝΟ ΑΕ. Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται ως προγραμματίστρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη Αγοράς των δύο φεστιβάλ και πρόσφατα ανέλαβε επίσης σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες (είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό του διαγωνιστικού τμήματος του VR των δύο φεστιβάλ). Παράλληλα είναι υπεύθυνη προγράμματος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Λευτέρης Χαρίτος

Ο Λευτέρης Χαρίτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Σκηνοθετεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τα τελευταία 30 χρόνια. 

Κυριότερες δουλειές του είναι το ντοκιμαντέρ μεγάλο μήκους Dolphin Man, οι σειρές Άγριες Μέλισσες, Άμυνα Ζώνης καθώς και οι σειρές ντοκιμαντέρ 1821, Το Ταξίδι της Τροφής, Σωσμένα. 

Ασχολείται επίσης με τα podcast. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας pod.gr και έπειτα της melon media. Έχει κάνει τα podcast Άγριες Μέλισσες και Καραντίνα. Τέλος, διδάσκει σκηνοθεσία τα τελευταία 11 χρόνια στην SAE Creative Media School of Athens.


Δείτε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ εδώ

Δείτε τις ειδικές προβολές του Φεστιβάλ εδώ.
Δείτε ποια πρόσωπα είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ εδώ.


INFO

ΤΟ 22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΑΝΑΟΣ – AΣΤΟΡ – AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμή εισιτηρίου: 6 €
Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €
Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Πέμπτη 24/03/2022.

WWW.IFG.GR

WWW.FESTIVALFILMFRANCOPHONE.GR

Facebook : Festival du Film Francophone de Grèce

#FFF22 –  #festivalfilmfrancophone  – #IFG

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος │  Σίνα 31, 10680 Αθήνα – T. : (30) 210 3398600 – [email protected] – www.ifg.gr




Δες και αυτό!