#FFF22: 22o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

17/03/2022
από
22o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, επανέρχεται δυναμικά αυτήν την Άνοιξη στο καθιερωμένο ραντεβού του, με κρατημένη μεν την ανάσα καθώς ένας πόλεμος έρχεται να συναντήσει τη πανδημία, με την ελπίδα δε να χαρίσει και πάλι σε μικρούς και μεγάλους τη συγκίνηση της εικόνας που μόνο μια μεγάλη οθόνη μπορεί να δώσει. 

Όπως αναφέρει ο Nicolas Eybalin Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου «Η δύναμη του κινηματογράφου εμπεριέχεται στο ότι μας επιτρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις εμπειρίες μας από τη ζωή, να γνωρίσουμε ανθρώπους από το παρελθόν ή από τη δική μας εποχή που δε θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ζωές διαφορετικές από τη δική μας, εν ολίγοις, να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των ανθρώπων και του κόσμου μέσα από τη δύναμη μιας ιδιαίτερης εμπειρίας, το μοίρασμα μιας ταινίας και μιας ιστορίας με αγνώστους σε ένα δωμάτιο σε μια μεγάλη οθόνη».

Δείτε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ εδώ

Αυτή η απόλαυση του μοιράσματος και των συναισθημάτων που προκαλεί μια κινηματογραφική προβολή, ενέπνευσε και το δημιουργικό γραφείο του Δημήτρη Κανελλόπουλου στον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της 22ης διοργάνωσης. Από τα οπτικά ερεθίσματα και τα αρώματα, ως τις διαφορετικές γεύσεις που φέρνει στο νου του κάθε θεατή μια ταινία και προκαλεί την ανταλλαγή απόψεων και επαφών.

Το θέμα της τέρψης των αισθήσεων, αποτελεί και μια ενότητα του φετινού φεστιβάλ με τον τίτλο «Βλέποντας έρχεται η όρεξη» . Όρεξη για σινεμά, όρεξη για συναπάντημα, όρεξη για επαφή, συζητήσεις, για γέλιο, κλάμα, φαγητό, μυρωδιές, χάδια, αγκαλιές. Τελικά όρεξη για ζωή!

Το τρέιλερ που υπογράφει η Σοφία Γεωργοβασίλη για το FFF22, συντονίζεται στο ίδιο μοτίβο. Αποτυπωμένο σε ταινία, με χρώματα και εικόνες μιας ρετρό εποχής, θέλει να ανοίξει την όρεξη στους θεατές υπερβάλλοντας στη περιγραφή της γαστριμαργικής απόλαυσης ενός fine dining πιάτου, και συνειρμικά με την ίδια λαχτάρα της κινηματογραφικής απόλαυσης. 

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας: το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Τυνησία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία. 

Τέλος, η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου La Rochelle – Cinéma που γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο σχεδόν 200 ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation). Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει 3 ταινίες από τον προγραμματισμό του.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 22η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς

  • Η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με τα δυο καταξιωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ: 
  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
  •  Συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ
  • Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα μετά την αγορά εισιτηρίου στην πλατφόρμα προβολών
  •  Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

Δείτε τα βραβεία του Φεστιβάλ εδώ.
Δείτε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ εδώ.
Δείτε τις ειδικές προβολές του Φεστιβάλ εδώ.
Δείτε ποια πρόσωπα είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ εδώ.


Το τρέιλερ του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, την Αρασέλη Λαιμού το 2016, την Ζακλίν Λέντζου το 2017, τον Νίκο Πάστρα το 2018 και τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο το 2021, σειρά έχει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη με την οποία έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.

Μετά το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το 2018 στο φεστιβάλ της Δράμας, η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale, στο τμήμα Generation.

«Σ΄ έναν κατάφυτο πύργο δύο νεαροί καλεσμένοι, ένας κινηματογραφικά εμπνευσμένος σεφ με τη βοηθό του κι έναν σερβιτόρο, συναντιούνται σ’ ένα παράδοξο και burlesque γεύμα για να μας πείσουν ότι βλέποντας έρχεται η όρεξη» γράφει η ίδια, σχετικά με το τρέιλερ, που γυρίστηκε σε φιλμ στην Αίγινα.

Η Σοφία Γεωργοβασίλη, είναι σκηνοθέτις και ηθοποιός. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ARTWORKS 2020, στο τμήμα της κινούμενης εικόνας. Το 2018 πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ της Δράμας. Η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale, στο τμήμα Generation.

Το σενάριο της επερχόμενης μεγάλου μήκους ταινίας της, έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επιλέχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Torino Script Lab, 2018 & στο Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, 2019.

Συντελεστές


Εμφανίζονται: Jean-Jacques Tesson, Jasmine Roland, Φανοίκος Σακελλαράκης, Zephyros Bridle, 

Leoni Sayles Benessaiah
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Manu Tilinski
Παραγωγή: OXYA research & productions
Μοντάζ: Θανάσης Τότσικας
Συγχρονισμός υλικού: Νίκη Μπίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλια Βερροιοπούλου
Ήχος: Χρήστος Σακελλαρίου
Βοηθοί παραγωγής: Στέφανος Λεβίδης, Jonathan Arnoult
Εργαστήριο φιλμ: Ανμαρ
Colour correction: Νίκος Κορωνίδης
Θερμές ευχαριστίες: τους γονείς των παιδιών – Navine Khan Dossos, James Bridle, Karina Benessaiah, Jesse Sayles – και τους φίλους μας: Henri-Paul Coulon, Χριστίνα Χωραφά, Έφη Μπίρμπα, Άρη Σερβετάλη, Νικόλα Μπόροβα, Κωνσταντίνο Μεγγρέλη, Φαίδωνα Μπροτζάκη, Alessandro Vincentelli, Ingrid Bergsdottir, Pichu Goofy


Η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο οποίος περιγράφει το σκεπτικό του σχεδιασμού:

«Το βασικό εικαστικό για το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στηρίζεται στην ιδέα του πώς αντιλαμβανόμαστε την απόλαυση και τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα κινηματογραφικό έργο. Από τα οπτικά ερεθίσματα και τα αρώματα, ως τις γεύσεις που μας έρχονται στο νου.

Η τελική σύνθεση αποτελείται από στοιχεία που μας παραπέμπουν σε όλα αυτά, και συνδυάζονται με το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ στη γαστρονομία, μέσα από ένα ψηφιακό κολλάζ.»

Σχεδιασμός: Πένη Ζεβολη, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Παρή Πατέλη.

 


INFO

ΤΟ 22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΑΝΑΟΣ – AΣΤΟΡ – AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμή εισιτηρίου: 6 €
Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €
Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ 

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Πέμπτη 24/03/2022.

WWW.IFG.GR

WWW.FESTIVALFILMFRANCOPHONE.GR

Facebook : Festival du Film Francophone de Grèce

#FFF22 –  #festivalfilmfrancophone  – #IFG

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος │  Σίνα 31, 10680 Αθήνα – T. : (30) 210 3398600 – [email protected]www.ifg.gr




Δες και αυτό!