Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να πιάσουμε το θέμα της οικογένειας. Για μερικούς αποτελεί ευσεβή πόθο, άλλοι την κυνηγάνε με μανία και άλλοι βγάζουν φλύκταινες και μόνο που ηχεί η λέξη αυτή στα αυτιά τους.

Η οικογένεια, είναι μια θεσμοθετημένη βιο-κοινωνική μονάδα που αποτελείται από δύο τουλάχιστον ενήλικα μη συγγενικά εξ αίματος άτομα -συνήθως, αλλά όχι αποκλειστικά διαφορετικού φύλου- που έχουν συζευχθεί καθώς και από τα τέκνα αυτών, η καλούμενη και “πυρηνική οικογένεια”. Με μια απλή αναζήτηση στη wiki ο καθένας μας μπορεί να βρει τον ορισμό αρκετά εύκολα. Αυτό που ίσως βρίσκαμε με μεγαλύτερη δυσκολία είναι τα επιχειρήματα υπέρ του ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά να δημιουργήσουν μια πυρηνική οικογένεια. Το θέμα αυτό ξύπνησε τις ερευνητικές ανησυχίες που άφησα πίσω μου εδώ και χρόνια.  Έτσι, βασιζόμενος στις πλάτες γιγάντων, όσα θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών.

Οι σχολικές επιδόσεις και οι γνωστικές ικανότητες των παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου είναι όμοιες με αυτές των παιδιών που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με διαφορετικού φύλου γονείς. Τα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα είναι οι βαθμοί των μαθητών σε μαθηματικά και έκθεση, οι σχολικές τους επιδόσεις, oι μπελάδες που δημιούργησαν στο σχολείο, το μορφωτικό επίπεδο που κατάφεραν να φτάσουν μεγαλώνοντας ή και αν χρειάστηκε να παρακολουθήσουν την ίδια τάξη. Τελευταίο κριτήριο ήταν το κατά πόσο οι μαθητές νιώθουν αποδεκτοί, χρήσιμοι και υποστηρίζονται από τους συμμαθητές, τους καθηγητές τους ή άλλους ενήλικες. Έτσι, σε όλα αυτά τα κριτήρια όλοι οι μαθητές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδά ανεξάρτητα τον τύπο οικογένειας.

Σε περίπτωση που ένα ομόφυλο ζευγάρι αποφασίσει να αποκτήσει ένα παιδί, η κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάποιο άλλο παιδί οποιασδήποτε οικογένειας. Έτσι, λοιπόν, το παιδί τους δύναται να έχει έναν εξίσου ικανό αριθμό φίλων για υποστήριξη και δημιουργία ποιοτικών δεσμών. Επίσης, η ψυχολογική ευζωία των νέων δε διαφέρει για τους δύο τύπους οικογένειας. Οι έφηβοι και στις δύο περιπτώσεις έχουν ίση πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς χτυπάνε και όμοια σκορ στην αυτοεκτίμηση τους.

Μπορεί μια οικογένεια με γονείς του ίδιου φύλου να επηρεάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού τους; Αποφάσισα να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου κάνοντας τη παραδοχή ότι μπορεί, μιας και λείπει το ένα γονικό πρότυπο. Στη συνέχεια, όμως, αναλογίστηκα πως προέρχομαι από τον παραδοσιακό τύπο ελληνικής οικογένειας και γεννήθηκα gay. Εφόσον, λοιπόν, οι ετεροφιλόφυλοι γονείς μου δεν επηρέασαν τον προσανατολισμό μου, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στους ομοφυλόφιλους γονείς. Αν και το reverse engineering μοιάζει να λειτουργεί σωστά, δεν ήθελα να βασιστώ στον απλοϊκό συνειρμό, αλλά αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Έτσι, έπεσε το μάτι μου σε μια έρευνα που απαντούσε στο ερώτημα μου. Στην έρευνα συμμετείχαν 25 οικογένειες με λεσβίες μητέρες. Στις λεσβιακές οικογένειες τα παιδία είναι περισσότερο πιθανό να δοκιμάσουν μια ομοφυλοφιλική σχέση. Ωστόσο, τα ίδια παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ανοικτό περιβάλλον με πλήρη αποδοχή. Έτσι, τα περισσότερα όταν μεγάλωσαν χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως ετεροφυλόφιλα άτομα.

Αν, λοιπόν, βρεθείτε να συμμετέχετε σε μία συζήτηση, στην οποία κάποιος έχει ενδοιασμούς για το κατά πόσο ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού, έχετε τρεις και έναν λόγους να του απαντήσετε. Οι δείκτες που συνιστούν την ευημερία και την ανάπτυξη ενός παιδιού, δεν επηρεάζονται από τον τύπο της οικογένειας. Συνεπώς, ένα παιδί μιας ομόφυλης οικογένειας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνο μιας ετερόφυλης.

Γράφει ο Μύρωνας


Πηγές:

  1. Child Well-Being in Same-Sex Parent Families: Review of Research Prepared for American Sociological Association Amicus Brief, Authors: Wendy D, Manning Marshal Neal Fettro, Esther Lamidi
  2. Do Parents Influence the Sexual Orientation of Their Children? Findings From a Longitudinal Study of Lesbian Families, Authors: Susan Golombok and Fiona Tasker, City University