Ερευνητική ομάδα από την Κίνα αναφέρει, ότι στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να παραμείνουν στο σπέρμα, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε χθες (07/05/20) στο JAMA Network Open, ιατρικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με κριτική, με τίτλο: Κλινικά Χαρακτηριστικά και Αποτελέσματα σε τεστ στο Σπέρμα Ανδρών με CONVID-19.

Οι γιατροί συνέλεξαν δείγματα σπέρματος από ένα πολύ μικρό δείγμα, μόλις 38 ασθενών, που είχαν βρεθεί θετικοί στο COVID-19, ηλικίας από 15 ως και 59 ετών. Η μελέτη διεξήχθη στο Δημοτικό Νοσοκομείο Shangqiu στην επαρχία Henan στην κεντρική Κίνα. Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικό υλικό από τον κορονοϊό στο σπέρματος έξι ανδρών, δηλαδή στο 16% των ασθενών που μελετήθηκαν.

Ο Δρ. Weiguo Zhao του όγδοου ιατρικού κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Στρατού Απελευθέρωσης Κινέζων στο Πεκίνο και ο Δρ. Shixi Zhang του Δημοτικού Νοσοκομείου Shangqiu στο Henan, σημείωσαν ότι τα άτομα διέφεραν ως προς την εξέλιξη της ασθένειάς τους. Τέσσερα από τα άτομα «βρίσκονταν σε οξύ στάδιο της μόλυνσης» , ενώ δύο αναρρώνουν, «κάτι που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο» .

«Η επιβίωση του SARS-CoV-2 στο σπέρμα ατόμου που αναρρώνει, διατηρεί την πιθανότητα να μολύνει άλλα άτομα» , γράφει ο Zhang στο άρθρο.

Η πιθανότητα, ωστόσο, ο ιός να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν επιβεβαιώνεται από το άρθρο.

Επιστημονική ομάδα Βρετανίδων και Βρετανών παροτρύνει την ομάδα των Κινέζων να συνεχίσει να διερευνά, εάν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά.