Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ινδία υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για την ισότητα στον γάμο

30/10/2023
από
Μετά την απορριπτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της χώρας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ισότητα στον γάμο. 

Λίγες μέρες πριν, το Ανώτατο Δικαστήριο την Ινδίας απέρριψε τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο, παρά τη μακρά εκστρατεία και τον έντονο αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αποφάνθηκε επίσης ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν το δικαίωμα να τεκνοθετούν.

Το Gay Times πραγματοποίησε διάφορες συνεντεύξεις με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ινδία με σκοπό να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και την υπόσχεσή τους ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

«Μπορεί να αντιμετωπίζουμε εμπόδια, αλλά θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο Saattvic, ένας γκέι Ινδός που ζει με τον σύντροφό του στο Βανκούβερ του Καναδά.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου «απογοητευτική», ο Saattvic δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι θλίψη που η ίδια μου η χώρα δεν με αντιμετωπίζει ως ισότιμο μέλος. Ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα».

Θετικό έχει χαρακτηριστεί το ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει τη χορήγηση ορισμένων μη συζυγικών δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες και διευκολύνσεις, όπως οι κοινοί λογαριασμοί σε τράπεζες και οι συντάξεις, από τις οποίες σήμερα αποκλείονται.

Ωστόσο, ο Philip C. Philip, ένας ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα με έδρα το Δελχί, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης ήταν ασαφής και επιφανειακή, καθώς δεν υπήρξε ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε και πληροφορίες για τα άτομα της επιτροπής.

Όπως ισχυρίστηκαν πολλά άτομα στο Gay Times, οι διακρίσεις και η κακομεταχείριση είναι διαδεδομένες, εμποδίζοντάς τους να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια συχνά δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτια ή να πάρουν ιατρικές αποφάσεις το ένα για το άλλο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επειδή δεν είναι παντρεμένα.

Η Parul, επαγγελματίας στα οικονομικά, και η σύντροφός της έχουν δώσει η μία στην άλλη πληρεξούσιο σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού υγείας, εφόσον και αν τα νοσοκομεία αρνηθούν να τις δεχτούν ως πλησιέστερους συγγενείς.

Όπως πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, ήλπιζαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να λάβει μια απόφαση που θα μείωνε αυτές τις δυσκολίες και θα τους επέτρεπε να παντρευτούν στην Ινδία.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου για τον γάμο όμως, ορισμένοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι δικαστές έκαναν και θετικές αναφορές, λέγοντας για παράδειγμα ότι τα τρανς άτομα σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις μπορούν να παντρευτούν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Ακόμα και στο τωρινό απογοητευτικό κλίμα, που θυμίζει λίγο και το ελληνικό πλαίσιο, τα άτομα συνεχίζουν να δίνουν μάχη, είτε με τη συλλογή υπογραφών για την ισότητα στον γάμο – που έχουν υπογράψει ήδη εκατοντάδες άτομα – είτε με το να μιλάνε ανοιχτά για τη ζωή τους.

Πηγή: Gay Times 
Δες και αυτό!