Αποτίοντας φόρο τιμής στα τρία ΛΟΑΤ+ πρόσωπα που υπέστησαν τρομερές διακρίσεις και αγωνίστηκαν για ισότητα μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και την απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ.

Τα τρία ενάγοντα ΛΟΑΤ+ άτομα, των οποίων οι υποθέσεις συνδέθηκαν και οδήγησαν στην απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ υπέρ της ισότητας είναι η Aimee Stephens, ο Gerald Bostock και ο Donald Zarda.

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων χθες Δευτέρα (15/06/20), με το δικαστήριο να επιβεβαιώνει ότι τα ΛΟΑΤ άτομα έχουν δικαίωμα προστασίας από διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου του, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περί διακρίσεων βάσει του φύλου.

Ο επικεφαλής ενάγων, Gerald Bostock, ήταν εργαζόμενος σε υπηρεσία της Clayton County της Georgia, για την ευημερία των παιδιών, από όπου απολύθηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Η Aimee Stephens, που πέθανε πριν από ένα μήνα, απολύθηκε από ένα γραφείο κηδειών, όπου εργαζόταν ήδη έξι χρόνια, στο Μίσιγκαν, όταν έκανε coming out ως τρανς άτομο. Τέλος, ο Donald Zarda, απολύθηκε από τη δουλειά του που εργαζόταν ως εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστής στη Νέα Υόρκη, λόγω της σεξουαλικότητάς του. Πέθανε κι εκείνος, το 2014.

Aimee Stephens

Η Aimee Stephens διεξήγαγε μια μακρά εκστρατεία για δικαιοσύνη αφού απολύθηκε, επειδή ήταν τρανς, και είναι η μόνη τρανς ενάγουσα μαζί με τους Gerald Bostock και Donald Zarda. Εργάστηκε για έξι χρόνια στο R.G. του Michigan. & G.R. Harris Funeral Homes – για να απολυθεί το 2013, όταν έκανε coming out ως τρανς γυναίκα.

Όταν η Stephens διαμαρτυρήθηκε στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ για τη μεταχείριση από τον εργοδότη της, ο πρώην εργοδότης της επέλεξε να αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσω των δικαστηρίων – υποστηρίζοντας ότι δεν είναι παράνομο να γίνεται διάκριση σε βάρος τρανς ατόμων.

Ο ιδιοκτήτης του γραφείου κηδειών, Thomas Rost, έλαβε δωρεάν νομική εκπροσώπηση από την ευαγγελική δικηγορική εταιρεία Alliance Defending Freedom, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του ήταν δικαιολογημένες, επειδή «πιστεύει ειλικρινά ότι η Βίβλος διδάσκει ότι το φύλο ενός ατόμου είναι ένα αμετάβλητο δώρο από τον Θεό» .

Ο δικαστικός αγώνας συνεχίστηκε για επτά χρόνια, με το γραφείο κηδειών να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προηγούμενη απόφαση υπέρ της Stephens.

Δυστυχώς, η Stephens, δεν έζησε να δει την απόφαση, πέθανε στις 12 Μαΐου, από νεφρική νόσο, ενώ η χήρα της, Donna Stephens, ανέλαβε εκείνη ως ενάγουσα στο θέση της.

Πριν από το θάνατό της, η Aimee Stephens άφησε ένα μήνυμα με τη νομική της ομάδα στο ACLU για κοινοποίηση εάν το δικαστήριο αποφαινόταν υπέρ της.

Σε αυτό, έγραψε: «Η απόλυσή μου, επειδή είμαι τρανς ήταν διάκριση, ξεκάθαρη και απλή, και χαίρομαι που το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι αυτό που μου συνέβη είναι λάθος και παράνομο. Είμαι ευγνώμων που το δικαστήριο είπε ότι τα τρανς αδέλφια μου κι έχω έχουμε θέση στον νόμο μας – με έκανε να νιώθω ασφαλέστερα και περισσότερο συμπεριλαμβανόμενη στην κοινωνία» .

Η χήρα Donna Stephens είπε: «Τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της η Aimee, αναδείχθηκε ως ηγέτιδα που αγωνίστηκε κατά των διακρίσεων εναντίον των τρανς ατόμων, ξεκινώντας από τη στιγμή πουν απολύθηκε μετά το coming out της ως γυναίκα, παρά την πρόσφατη προαγωγή της εκείνη την περίοδο. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν τη νίκη, για να τιμήσω την κληρονομιά της Aimee και για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται δίκαια ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους.” 

Donald Zarda

Donald Zarda

Ο skydiving instructor Donald Zarda απολύθηκε, επειδή έκανε coming out σε έναν πελάτη.

Ο Donald Zarda πέφτει με αλεξίπτωτο για περισσότερα από 20 χρόνια, όταν απολύθηκε από τη δουλειά του ως εκπαιδευτής στην Altitude Express της Νέας Υόρκης, μετά από παράπονο πελάτη το 2010.

Πριν κάνουν μία δοκιμαστική πτώση με αλεξίπτωτο με μια γυναίκα, ο Zarda στην προσπάθειά του να την καθησυχάσει, λόγω της στενής φυσικής επαφής που απαιτείται, μεταξύ του εκπαιδευτή και του ατόμου που εκπαιδεύεται, της είπε ότι είναι γκέι. Εκείνη, διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά του, κι εκείνος απολύθηκε επειδή μοιράστηκε «ακατάλληλες πληροφορίες» με πελάτη.

Απογοητευμένος από αυτήν τη μεταχείριση που είχε, ο Donald Zarda άσκησε αγωγή εναντίον του πρώην εργοδότη του. Η υπόθεση συνεχίστηκε από τον επιζώντα σύντροφό του Bill Moore και την αδερφή του Melissa Zarda, όταν ο Donald πέθανε το 2014.

Η Melissa Zarda είπε: «Ο αδερφός μου Don ήταν ο βράχος μου, τα πάντα μου. Στάθηκα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να τιμήσω τη μνήμη του και να συνεχίσω τον αγώνα του για δικαιοσύνη. Αυτό που συνέβη στον Don ήταν λάθος. Οι άνθρωποι στη χώρα μας το ήξεραν ήδη, και τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία.”

Πριν από την απόφαση, ο Bill Moore έγραψε: «Είμαι κουρασμένος. Μου λείπει ο Don και τον σκέφτομαι κάθε μέρα. Αυτή η υπόθεση συνεχίζει να με βυθίζει σε οδυνηρές αναμνήσεις. Αλλά ξέρω πόσο σημαντικό είναι και πόσο πολύ θα ήθελε ο Don να συνεχίσω να αγωνίζομαι, όχι μόνο για λογαριασμό του, αλλά για λογαριασμό όλων των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε αυτήν τη χώρα, για τα οποία οι χώροι εργασίας παραμένουν ανασφαλείς και αφιλόξενοι. Θα άλλαζε τη ζωή για τόσα πολλά άτομα, να σταματήσουν να ανησυχούν και να γνωρίζουν ότι μπορούν απλά να είναι ο εαυτός τους.”

Gerald Bostock

Ο Gerald Bostock απολύθηκε επειδή έπαιζε σόφτμπολ ενώ ήταν γκέι. Ο μόνος ενάγων που είναι ακόμα ζωντανός, ο Gerald Bostock, απολύθηκε από τη δουλειά του ως συντονιστής κοινωνικών υπηρεσιών για παιδιά το 2013, επειδή ο εργοδότης του ανακάλυψε ότι συμμετείχε σε ομοσπονδία γκέι παιχτών σόφτμπολ. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου. Ήταν η δουλειά των ονείρων μου… Ήμουν καλός σ’ αυτό. Έπειτα μια μέρα, αποφάσισα να συμμετάσχω σε ένα γκέι ψυχαγωγικό πρωτάθλημα σόφτμπολ, και από εκείνη τη στιγμή και μετά, η ζωή μου άλλαξε, επειδή απολύθηκα. Ο λόγος για τη διακοπή της σύμβασης ήταν η «ανάρμοστη συμπεριφορά ως υπάλληλος της Clayton County» . Ήξερα, αμέσως, ότι ήταν λόγω του σεξουαλικού μου προσανατολισμού. Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου, εκτός από τη διάγνωση του καρκίνου μου.”

Ο Bostock παλεύει με αυτήν την υπόθεση εδώ και επτά χρόνια – και χαίρεται που το βλέπει να επιλύεται με τρόπο που θα βοηθήσει και κάθε άλλο ΛΟΑΤ+ άτομο στον εργασιακό χώρο.

Σε μια δήλωση, είπε: «Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος είμαι. Όταν απολύθηκα πριν από επτά χρόνια, καταστράφηκα. Αλλά αυτός ο αγώνας έγινε κάτι πολύ μεγαλύτερο για εμένα. Είμαι ειλικρινά ευγνώμων στο Ανώτατο Δικαστήριο, στους δικηγόρους μου, στις οργανώσεις υπεράσπισης, και σε κάθε άτομο που με στήριξε σ’ αυτό το ταξίδι. Σήμερα, μπορούμε να πάμε στη δουλειά χωρίς τον φόβο να απολυθούμε, για το ποιες/οι/@ είμαστε και ποιο άτομο αγαπάμε. Όμως, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Οι διακρίσεις δεν έχουν θέση σε αυτόν τον κόσμο και δε θα ησυχάσω μέχρι να έχουμε ίσα δικαιώματα για όλους.”


Ο James Esseks της ACLU, που εκπροσώπησε τους Stephens και Zarda, είπε: «Το δικαστήριο έχει καταλάβει την πλειοψηφία της χώρας μας, η οποία ήδη γνωρίζει ότι η διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων είναι τόσο άδικη όσο και κατά του νόμου. Γιορτάζουμε τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πελατών μας Aimee Stephens και Don Zarda, καθώς και την Donna Stephens, σύζυγος της Aimee, και τον Bill Moore και τη Melissa Zarda, πρώην σύντροφο και αδελφή του Don, που προώθησαν αυτές τις υποθέσεις μετά το θάνατό τους» .

Η Rachel Laser της Americans United είπε: «Χρειαζόμαστε ένα βαθύ χρέος ευγνωμοσύνης προς τους Aimee Stephens, Don Provinca και Gerald Bostock για τον γενναίο αγώνα τους για την εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων για ολόκληρη την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, και λυπούμαστε βαθιά που η Aimee και ο Don δεν είναι εδώ για να γιορτάσουν αυτές τις νίκες μαζί μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια πιο κρίσιμη στιγμή από μια κρίση δημόσιας υγείας για να καταστήσουμε σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα άτομα – ανεξάρτητα από το ποιες/οι/@ είμαστε ή ποιο άτομο αγαπάμε – μπορούν να ζήσουν σε αυτήν τη χώρα.”

Η Diana Flynn, διευθύντρια δικαστικών διαφορών για την Lambda Legal, είπε: «Στην καρδιά μας, καταλαβαίνουμε ότι αξίζουμε να υπάρχουμε και να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα, ο νόμος ήταν σαφώς με το μέρος μας και το Δικαστήριο συμφώνησε. Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στα πολιτικά δικαιώματα των τρανς ατόμων, και ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης θα είναι εκτεταμένος. Μακάρι, η Aimee Stephens να ήταν εδώ, για να δει τον αντίκτυπο που είχε στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, επιμένοντας απλώς ότι αυτή και όλα τα μέλη της κοινότητάς μας αξίζουν καλύτερα» .

Ο πρόεδρος του DNC, Tom Perez, είπε: «Καμία από αυτές τις προόδους δε θα ήταν δυνατή, χωρίς το αδυσώπητο θάρρος αμέτρητων ΛΟΑΤ+ Αμερικανίδων/ών, συμπεριλαμβανομένης της Aimee Stephens, των οποίων η γενναιότητα και η δύναμη για να ζήσουν αυθεντικά άλλαξε, τη χώρα μας προς το καλύτερο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ηρωικά πρόσωπα, όπως η Aimee και για όλες/ους τις Αμερικανίδες και τους Αμερικανούς που αγωνίζονται για την υπόσχεση της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης – ανεξάρτητα από το ποιες/οι/@ είναι, ποιο άτομο αγαπούν, ή το πώς αυτοπροσδιορίζονται» .

“Με απέλυσαν επειδή είμαι γκέι. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος. Είναι ανήθικο.”