Η Ένωση Βιβλίου της Ρωσίας (RKC) έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Ρώσο βουλευτή, Alexander Khinshtein, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το τελευταίο νομοσχέδιο του κοινοβουλίου για την «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» θα μπορούσε να καταστήσει παράνομη τη δημοσίευση πολλών έργων κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας.

Στην επιστολή της, η RKC αναφέρει ότι έχει λάβει «πολλές ερωτήσεις από εκδότες» σχετικά με τα βιβλία που θα απαγορευτούν εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Παραθέτουν μια σκηνή στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, “Οι δαιμονισμένοι”, που περιγράφει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, έναν μονόλογο από το θεατρικό έργο του Alexander Ostrovsky, “The Storm”, που θα μπορούσε να θεωρηθεί «προπαγάνδα» και ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα Morphine του Mikhail Bulgakov.

Ο Khinshtein φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι ενώ δεν έχει διαβάσει την επιστολή της RKC, είναι βέβαιος ότι τα κλασικά λογοτεχνικά έργα δεν θα υπόκεινται σε νέες απαγορεύσεις, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα στην «προπαγάνδα», την οποία ορίζει ως «πληροφορία», με στόχο τη διαμόρφωση μη παραδοσιακών σεξουαλικών στάσεων».

Οι Ρώσοι νομοθέτες ζήτησαν τη Δευτέρα να γίνει αυστηρότερος ο νόμος κατά των ομοφυλοφίλων, ενώ το Κρεμλίνο διέταξε προγράμματα πατριωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, πραγματοποίησε μια συνεδρίαση διαβούλευσης σχετικά με τις τροποποιήσεις του νόμου του 2013 που απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε αυτό που οι αρχές θεωρούν «gay προπαγάνδα».

Το νομοσχεδίυ θα το προχωρήσει περαιτέρω, απαγορεύοντας επίσης την «άρνηση των οικογενειακών αξιών» και την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών» σε όλες τις ηλικίες.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν ότι ο νόμος πρέπει να γίνει αυστηρότερος εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση.

Ο Αλεξάντερ Χινστάιν, ανώτερος βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Δούμας (Κάτω Βουλή), είπε ότι η επίθεση στην Ουκρανία έδωσε στον προτεινόμενο νόμο «νέα σημασία».

«Η ειδική επιχείρηση λαμβάνει χώρα όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στο μυαλό και τις ψυχές των ανθρώπων», είπε ο Χινστάιν.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!