Συζητώντας με τις ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφιότητες των ευρωεκλογών

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σας παρουσιάζουμε τα (ανοιχτά) ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε αυτές και να διεκδικήσουν την ψήφο μας και μία θέση στην Ευρώπη.

Πριν όμως, κάποιες, σημαντικές παρατηρήσεις. Στόχος του αφιερώματος είναι να προβάλλει τα υποψήφια (ανοιχτά) ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και όχι τα κόμματα που εκπροσωπούν. Η παρουσία, άλλωστε, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και στις εκάστοτε πολιτικές θέσεις δείχνουν πολλά για το επίπεδο ισότητας των παρατάξεων που εκπροσωπούν (και της χώρας γενικότερα). Ίσως για αυτό και προκαλεί εντύπωση ο μικρός αριθμός (5 στο σύνολο) των συνεντεύξεων που θα διαβάσετε σε αυτό το αφιέρωμα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν άλλα (ανοιχτά) ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφια άτομα, τα οποία ίσως να μην επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στο αφιέρωμα του περιοδικού μας (δημοσιεύουμε τις συνεντεύξεις των ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα που κάναμε).

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση έχει να κάνει με ότι οι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφιότητες που φιλοξενούμε σήμερα προέρχονται μόνο από τον χώρο του «ΜέΡΑ25», της «Νέας Αριστεράς» και του «KOΣMOΣ». Ας τις γνωρίσουμε.

(οι ερωτήσεις είναι ίδιες για όλα τα άτομα // τα άτομα παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά)

Βρεττός Χρήστος – ΚΟΣΜΟΣ

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας,

Είμαι 27 χρονών και μένω στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει περιβαλλοντικές επιστήμες και τώρα δουλεύω σε δύο Μ.Κ.Ο. πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα πάνω στο πώς εκδημοκρατίζουμε την ενεργειακή μετάβαση, επιτρέπουμε δηλαδή σε πολίτες να δημιουργούν τοπικά έργα ΑΠΕ ώστε να παράγουν τη δική τους φθηνή, πράσινη ενέργεια συλλογικά.

Με ποιο κόμμα κατεβαίνετε; Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη;

Κατεβαίνω με τον ΚΟΣΜΟ, ένα κόμμα το οποίο συνδέει οριζόντια την κοινωνική δικαιοσύνη (εργασιακά, έμφυλη ισότητα, φορολογική δικαιοσύνη), με την περιβαλλοντική δικαιοσύνη (μια εθνική πράσινη συμφωνία με μαζικές επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, η -πράσινη- κοινωνική κατοικία, η υγεία, και η εκπαίδευση).

Πώς αξιολογείτε τις δράσεις της παράταξής σας αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, στην οποία ανήκει ο ΚΟΣΜΟΣ, συμμετέχει με μεγάλη εκπροσώπηση στη διακομματική ομάδα του Κοινοβουλίου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Η εν λόγω ομάδα πίεσε την Κομισιόν να φέρει την πρόταση Κανονισμού για την αναγνώριση των οικογενειών ουράνιο τόξο σε όλη την Ευρώπη. Οι Πράσινοι ευρύτερα θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι τα τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα προστατεύονται επίσης από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, καλύπτοντας τα νομοθετικά κενά στους τομείς της μη διάκρισης και των εγκλημάτων μίσους. Σε εθνικό επίπεδο ο ΚΟΣΜΟΣ θα συνεχίσει να πιέζει για την ουσιαστική εφαρμογή των νόμων σχετικά με τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους.

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ως το μόνο δημοκρατικά και άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο έχει σταθεί επανειλημμένα στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και ευρύτερα σε πολλές κοινωνικές διεκδικήσεις. Όπου η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποτυγχάνουν να αντιδράσουν κατάλληλα και εγκαίρως (όπως π.χ. με τις “ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ” στην Πολωνία), το Ευρωκοινοβούλιο έχει περάσει προοδευτικά ψηφίσματα με άμεσα αντανακλαστικά. Επιτροπές όπως η LIBE και η PETI έχουν επίσης επανειλημμένα αναδείξει τον φόνο του ΖΑκ εντός ενός ευρύτερου πλαισίου προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;

Ζούμε σε μία καθοριστική στιγμή για την ανθρώπινη ιστορία: αντιμετωπίζουμε την -παγκόσμια- άνοδο της ακροδεξιάς, εν μέσω μιας γενικευμένης κλιματικής κατάρρευσης. Από την άλλη, από το 2019 η Ευρώπη πρωτοστατεί στη θεσμοθέτηση για το περιβάλλον με τη λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”. Ένα μαμούθ νομοθετικό πακέτο το οποίο ευελπιστεί να οδηγήσει την οικονομία μας σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, θωρακίζοντάς μας παράλληλα από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Προσωπικά θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με το πώς μετατρέπουμε αυτή την Πράσινη Συμφωνία σε μια Κοινωνική Συμφωνία, όπου διασφαλίζουμε πως δεν θα μείνει καμία, κανέν@, κανείς πίσω. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ενέργεια: ναι μεν βιώνουμε μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ – κάτι επείγον και αναγκαίο. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα επωφεληθούν άμεσα από αυτό, έχοντας πρόσβαση στην παραγωγή δικής τους ενέργειας, π.χ. μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Το να αντιμετωπίζει κάποι@ δομικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις από μικρή ηλικία πιστεύω κάπως του ακονίζει τα κοινωνικά αντανακλαστικά και την ενσυναίσθηση. Μαθαίνεις να διακρίνεις -και να σε εξοργίζουν- και άλλες μορφές αδικίας, όπως π.χ., κατά των προσφυγισσών και των θηλυκοτήτων. Και ποια μεγαλύτερη αδικία, ριζωμένη εν τέλει και αυτή στην πατριαρχία, από το σύστημα των ορυκτών καυσίμων που μας έχει οδηγήσει σε αυτή την συνολική κλιματική κατάρρευση. Ας θυμόμαστε άλλωστε πως δεν υφίστανται ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν νεκρό πλανήτη.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Καταρχάς δημιουργεί ένα snowballing effect – όσα περισσότερα το κάνουμε, τόσο πιο εύκολο και αυτονόητο- θα είναι για τα επόμενα. Πιστεύω -ίσως αφελώς- πως πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για τους λόγους που συζητήθηκαν παραπάνω, έχουν μια φυσικότερη έφεση προς τη -διαθεματική- κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Άλλωστε, αξίζει να θυμόμαστε πως η κλιματική κρίση μας αφορά άμεσα. Σε διάφορες χώρες (και στη Δύση) ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως π.χ. μεγα-πυρκαγιές, αποδίδονται από παππάδες και τηλεπερσόνες ως “τιμωρία του θεού κατά των ΛΟΑΤΚΙ”. Ή νεαρά queer άτομα, άστεγα, που τα έχουν διώξει οι γονείς τους απ’ το σπίτι, είναι ενδεχομένως πιο ευάλωτα σε φαινόμενα όπως οι καλοκαιρινοί καύσωνες. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις συνδέσεις.

Facebook: facebook.com/chris.vrettos, Instagram:chris.vrettos

Ιωακειμίδης Δημήτρης (Jo Di) – ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Ονομάζομαι Δημήτρης Ιωακειμίδης (aka Jo Di) και γεννήθηκα το 1982 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, όπου και έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σπούδασα Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 2010 έχω μεταναστεύσει στην Ολλανδία με τον σύντροφό μου, με τον οποίο ζούμε μαζί τα τελευταία 17 χρόνια. Εκτός από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, ασχολούμαι με τη μουσική, τα ταξίδια και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στην δημιουργία ηλεκτρονικού περιεχομένου, με κείμενο, εικόνες, βίντεο και μουσική, σχολιάζοντας και αναδεικνύοντας θέματα κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής φύσης που αφορούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Περισσότερα στοιχεία για το βιογραφικό μου και τη σχετική δράση μπορούν να βρεθούν εδώ.

Με ποιο κόμμα κατεβαίνετε; Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη;

Είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, με περηφάνια αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Το ΜέΡΑ25 είχε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο την πιο δυναμική παρουσία, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάτων, της ισότητας για όλ@ και σε όλ@, της προστασίας της φύσης και των ζώων, με μέτρα για ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και με ξεκάθαρη στάση απέναντι στους ολιγάρχες και τα καρτέλ. Παρά την διπλή αποτυχία των τελευταίων εκλογών, η φωνή του ΜέΡΑ25 τους τελευταίους μήνες ενώθηκε με άλλες και δυναμώνει για να πάρουμε όλοι μαζί ενωτικά και δυναμικά μία ξεκάθαρη θέση για την ειρήνη, για την δημοκρατία, για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον, για την εργασία και την ελευθερία.

Πώς αξιολογείτε τις δράσεις της παράταξής σας αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει έντονα και διαχρονικά την υποστήριξή του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσα από διάφορες δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες. Ορίζουμε την ισότητα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων ως κεντρικά στοιχεία του πολιτικού μας μανιφέστου. Το ΜέΡΑ25 διαθέτει έναν αρκετά ενεργό Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+, ο οποίος ασχολείται με την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ισότητας για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και την ενίσχυση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων. Ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ισότητα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τις γυναίκες.

Παραθέτω ενδεικτικές δράσεις και προτάσεις:
Αναγνώριση Δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ Οικογενειών: Έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να αναγνωρίσει η Πολιτεία τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονιών και των παιδιών τους, προάγοντας την οικογενειακή ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Κατάργηση Αποκλεισμού από Αιμοδοσία: Επέκρινε την παλιά πρακτική που απέκλειε ομοφυλόφιλα άτομα από την αιμοδοσία, υποστηρίζοντας την κατάργησή της και την εναρμόνιση με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή πρακτική.
-Προστασία Θυμάτων Έμφυλης Βίας: Έχει επικρίνει την αδιαφορία και την ανεπαρκή πολιτική προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας, ζητώντας βελτιώσεις στο κρατικό πλαίσιο προστασίας και νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
-Εξάλειψη Πατριαρχικών Στερεοτύπων: Υποστηρίζει την εξάλειψη κάθε πτυχής της πατριαρχίας, του σεξισμού και της βίας που επικρατεί εναντίον των γυναικών και άλλων θηλυκών ταυτοτήτων
.

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ειδικά αυτή την περίοδο που βλέπουμε πως σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δικαιώματα των ατόμων αυτών απειλούνται ή έχουν αφαιρεθεί.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει πολλές φορές ψηφίσματα και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προάγοντας την ισότητα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της νομοθεσίας, την ευαισθητοποίηση, και στην υιοθέτηση πολιτικών που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε όλα τα κράτη-μέλη. Επιπρόσθετα, οι δράσεις αυτές ενθαρρύνουν τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν και να εφαρμόσουν σχετικές διατάξεις στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;

Αν εκλεγώ, σκοπεύω να ασχοληθώ με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που επηρεάζουν την Ειρήνη και τη Δημοκρατία σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στην αντιμετώπιση και επίλυση των διεθνών συγκρούσεων που διαταράσσουν την παγκόσμια ειρήνη, όπως η συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό να προωθηθεί η διπλωματία και ο διάλογος για την επίλυση αυτών των συγκρούσεων με τρόπο που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικά όσον αφορά στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη είναι επιτακτική ανάγκη ο άμεσος τερματισμός της κατοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, ο άμεσος τερματισμός του αποκλεισμού από στεριά και θάλασσα της Γάζας, η άμεση κατάργηση του καθεστώτος Απαρτχάιντ τόσο στην κατεχόμενη Παλαιστίνη όσο και εντός του Ισραήλ και η άμεση αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους μέλους του ΟΗΕ. Όσον αφορά στη δημοκρατία, η οποία βάλλεται ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα επιθυμούσα να διερευνήσω τις προκλήσεις που οδηγούν στην έλλειψη της αλλά και του κράτους δικαίου σε διάφορες χώρες. Η ανάπτυξη μηχανισμών ενίσχυσης της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατικής λογοδοσίας είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση πραγματικά δημοκρατικών κοινωνιών που υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών τους. Αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας ποιο δίκαιας και ειρηνική κοινωνίας, όπου τα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των ανθρώπων είναι εξασφαλισμένα και υποστηριζόμενα από στέρεες δημοκρατικές δομές. Επίσης, είναι προτεραιότητά μου η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να είναι προσβάσιμο και αποτελεσματικό για όλα τα μέλη της κοινωνίας, καθώς και η καθιέρωση ενός ποιοτικού εθνικού συστήματος παιδείας που θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της φύσης από τις επιθέσεις των καρτέλ και των βιομηχανιών εξορύξεων και καταστροφής του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα και την οικολογική ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Ως ένα άτομο με ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα, η απόφαση μου να συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία επηρεάστηκε σημαντικά από τις προσωπικές μου εμπειρίες και την έντονη επιθυμία μου να βελτιώσω την κοινωνική και πολιτική αναγνώριση και ουσιαστική υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η ανάγκη για έναν πιο συμπεριληπτικό και ανεκτικό κοινωνικό πλαίσιο, όπου όλ@ έχουν ίσες ευκαιρίες και δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας ή προτίμησης, ενίσχυσε την επιθυμία μου να εμπλακώ περισσότερο πολιτικά. Η έκθεση σε διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με έκανε πιο αποφασισμένο να πάρω ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα και να προωθήσω τις απαραίτητες αλλαγές, να διεκδικήσω την ενίσχυση της νομοθεσίας και των πολιτικών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τέλος, η συνειδητοποίηση της δύναμης της αντιπροσώπευσης στη διαμόρφωση όλων αυτών των πολιτικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορούν άμεσα τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ήταν καθοριστικός παράγοντας για την εμπλοκή μου σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Η συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις εκλογικές διαδικασίες είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Στον τομέα της αντιπροσώπευσης, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουμε μοναδικές προκλήσεις και εμπειρίες που διαφέρουν από εκείνες των ετεροφυλόφιλων ατόμων. Η παρουσία μας στην πολιτική διασφαλίζει ότι αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται κατάλληλα και ότι οι φωνές τους ακούγονται. Όσον αφορά στην Ισότητα και τη Δικαιοσύνη, η ενεργή συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενισχύει τη δημοκρατία και συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας. Αυξάνει την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη για νομοθετικές αλλαγές που προάγουν τα δικαιώματα και την προστασία όλων των πολιτών. Η εκπροσώπηση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην κεντρική πολιτική σκηνή παρέχει αδιαμφισβήτητα θετικά πρότυπα για τα νεότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δείχνοντας ότι μπορούν να είναι ενεργά και επιτυχημένα μέλη της κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Με την άμεση συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις πολιτικές αποφάσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι και οι πολιτικές είναι συμπεριληπτικές και δίκαιες. Η παρουσία μας στον πολιτικό διάλογο βοηθά στην αναπαραγωγή της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας στον δημόσιο διάλογο, βελτιώνοντας την πολιτική εκπαίδευση και την ενσυναίσθηση σε θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αυξάνοντας την κατανόηση και την αποδοχή στην ευρύτερη κοινωνία. Συνολικά, η συμμετοχή των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πολιτική διαδικασία αντανακλά την ουσία μιας δημοκρατίας που στηρίζεται στην ισότητα, τη διαφορετικότητα, και την πλήρη εκπροσώπηση όλων των τμημάτων της κοινωνίας.

Ιστοσελίδα: jodi.graphics, Εκλογική ιστοσελίδα: ekloges.jodi.graphics
Facebook: facebook.com/jodigraphics15, X (πρ. Twitter): x.com/jodigraphics15
TikTok: tiktok.com/@jodigraphics2022, Instagram:instagram.com/jodigr69
Threads:threads.net/@jodigr69, YouTube:youtube.com/Jodi2015

Μπελιά Στέλλα – ΚΟΣΜΟΣ

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Λέγομαι Στέλλα Μπελιά και αυτοπροσδιοριζόμουν ως λεσβία μέχρι που το άτομο με το οποίο ήμουν σε σχέση προχώρησε σε φυλομετάβαση ως τρανς άντρας. Έχουμε μαζί 5 παιδιά και εξακολουθούμε να είμαστε συνγονείς των παιδιών μας παρά τον χωρισμό μας το 2019. Είμαι νηπιαγωγός με ειδίκευση το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πρόεδρος στην συλλογικότητα Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ιδρυτικό μέλος σε πολλές άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις (Πολύχρωμο Σχολείο, Υπερήφανοι Γονείς, Rainbow Seniors ) Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και στο ΔΣ επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων (ΟΜΕΡ, Παγκόσμια Οργάνωση για την Προσχολική Εκπαίδευση Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών -Γραμματεία , πρ. Πρόεδρος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας κ.ά). Επιμορφώνω μέσω του ΕΚΔΔΑ δημοσίους υπαλλήλους για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε εκπαιδευτικά προγράμματα που συμμετείχα στην εκπόνησή τους και συμμετέχω στις επιμορφώσεις διαφόρων φορέων όπως η ΕΛ.ΑΣ και η Εθνική Σχολή Δικαστών Είμαι ακαδημαϊκή ομιλήτρια σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (ΕΚΠΑ, Πάντειο, ΑΠΘ, Δυτικής Αθήνας κ.ά).

Με ποιο κόμμα κατεβαίνετε; Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη;

Με το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ που συνδυάζει αριστερά και οικολογία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όσα ασχολούμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βάλουμε στην γενική εικόνα ότι οι άνθρωποι χωρίς την Γη δεν θα υπάρχουν και έτσι για ποιους ανθρώπους θα διεκδικούμε δικαιώματα; Επομένως τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν γίνει το σημαντικότερο διακύβευμα για μένα καθώς από την κλιματική αλλαγή περάσαμε σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα στην κλιματική κρίση και την κλιματική καταστροφή.

Πώς αξιολογείτε τις δράσεις της παράταξής σας αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Το πιο θετικό για την παράταξή μου σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ήταν ότι όταν βρέθηκα να μιλήσω με τους ανθρώπους του ΚΟΣΜΟΣ βρήκα έτοιμες τις θέσεις και τις προτάσεις για συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και δεν χρειάστηκε – για πρώτη φορά στη ζωή μου- να το κάνω εγώ. Είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό ότι πριν προσχωρήσω στο κόμμα υπήρχαν άτομα που ήξεραν και που έβαλαν τις βάσεις για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ανάγκες της.

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;
Πάρα πολύ αφού όσες θεσμικές αλλαγές έγιναν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είχαν μια πρώτη παρότρυνση από την ΕΕ Η Ελληνική Εθνική Στρατηγική ήταν στην γραμμή της Ευρωπαϊκής και αυτό ήταν απόλυτα αναγκαίο και σημαντικό.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;

Με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά όχι μονοθεματικά καθώς η ανθρώπινη πολυμορφία για μένα είναι πλούτος και όχι πρόβλημα έτσι όλες οι ετερότητες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Επίσης, θέματα όπως ο εκφασισμός και οι ακραία συντηρητικές θέσεις πολλών κομμάτων και κυβερνήσεων της ΕΕ με κάνει να ανησυχώ όχι μόνο για νέες κατακτήσεις αλλά και για την επισφάλεια κεκτημένων δικαιωμάτων. Τέλος η πεδία όπως η υγεία , η παιδεία η κοινωνική πρόνοια και η κοινωνική συνοχή είναι θέματα που με απασχολούν και εργάζομαι για αυτά πάρα πολλά χρόνια.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Αρκετά. Το είχα ήδη κάνει το 2019 και το επανέλαβα γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ακάλυπτο τον ζωτικό μας χώρο. Είναι σημαντικό να είμαστε εκεί που είναι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να μην γίνονται τα πράγματα ερήμην μας . Ποτέ πια πολιτικές για εμάς χωρίς εμάς

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Καθώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν έχουμε αυτόματα ίδιες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις είναι σημαντικό να υπάρχουν υποψήφια σε όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τα ψηφίσουν άτομα που θα ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς το κάθε κόμμα Επίσης είναι εξίσου σημαντική η ορατότητα πού δίνουν στα θέματα που μας αφορούν τα ανοιχτά υποψήφια άτομα. Να σημειώσω εδώ ότι το να είναι κάποιο άτομο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ και να διεκδικεί την ψήφο της κοινότητας είναι μεν αναγκαία αλλά σε καμία περίπτωση ικανή συνθήκη για να πάρει αυτή την ψήφο Υπάρχουν και ένα σωρό άλλες προϋποθέσεις.

Facebook: facebook.com/stella.belia

Ρεβενιώτη Πάολα – ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για εσάς;

Φοίτησα στη Σχολή Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο. (Δεν αποφοίτησα διότι με εκδίωξαν με ρατσιστικό τρόπο). Πήρα το πτυχίο μου στην Λεωφόρο Συγγρού, έκανα μεταπτυχιακό στην οδό Αθηνάς και διδακτορικό στην Λεωφόρο Καβάλας. Δίδαξα ήθος και φαντασία όπου πήγα, εξυπηρετώντας χιλιάδες ευυπόληπτων συμπολιτών μας. Ξέρω την Αθήνα μέσα-έξω, νύχτα και μέρα, για αυτό και θέλω να την εκπροσωπήσω. Σε αντίθεση με τους συστημικούς υποψηφίους, μοιράζομαι την πραγματικότητα των καθημερινών ανθρώπων και μάλιστα των πιο ευάλωτων. Συμμετείχα σε κοινωνικούς αγώνες, από τον καιρό της ακμής των Εξαρχείων μέχρι σήμερα. Εκλέχτηκα πρώτη πρόεδρος του Σωματείο Αλληλεγγύης Τρανς Ελλάδος. Ήμουν υποψήφια στις εκλογές του 1989 με τους Οικολόγους-Εναλλακτικούς (προς μεγάλη φρίκη των μισών “συντρόφων” μου) και το 2019 με το ΜέΡΑ25. Ασχολήθηκα με δημιουργικά εγχειρήματα, όπως η έκδοση του περιοδικού “Κράξιμο” ή οι ταινίες που παράγω με την ομάδα “Πάολα Ντοκιμαντερς” και η εκπομπή που παρουσιάζω στο “Ράδιο Μέρα”. Μεγάλωσα μόνη μου ένα αγόρι, που όπως και τόσα άλλα, πήρε τώρα τον δρόμο της ξενιτιάς. Δεν έχω πάρει πτυχίο σαν του Διαματάρη, δεν κατέχω τα ακίνητα του Μητσοτάκη, δεν έχω πάρει “πέτσινες” επιδοτήσεις σαν τους καναλάρχες, δεν μου έχουν διαγράψει δάνειο οι τράπεζες, δεν έχω κληρονομήσει την βουλευτική έδρα του μπαμπά μου, δεν έχω προσληφθεί ποτέ σε δημόσια θέση, δεν έχω δώσει απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς μου, δεν εμπορεύομαι σπίτια πλειστηριασμών σαν τον Πάτση. Δεν αντάλλαξα τη σιωπή μου με την εύνοια υπουργείων και ιδρυμάτων, όπως τόσοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, δεν ευθύνομαι για τον ξυλοδαρμό, την παρακολούθηση, τον ξεσπιτωμό ή την απόλυση κανενός συμπολίτη μου και διαθέτω λευκό ποινικό μητρώο. Ομιλώ απταίστως τα καλιαρντά, που είναι και αυτά διεθνής γλώσσα. Έχω προβάλει τα ντοκιμαντέρ μου στο Βερολίνο, το Μόναχο, το Παρίσι, τη Βρετάνη, τη Μπολόνια, το Άμστερνταμ, το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο. Έζησα στα γεμάτα τη ζωή μου και δεν περιμένω να μπω στο Ευρωκοινοβούλιο για να χορτάσω το εγώ μου. Θέλω η παρουσία μου εκεί και η ενίσχυση της αγωνιστικής αριστερά να κάνει μια πραγματική διαφορά.

Με ποιο κόμμα κατεβαίνετε; Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη;

Κατεβαίνω με το ΜέΡΑ25. Από τη στιγμή που συμμετέχω εδώ και χρόνια σε αυτή την παράταξη και  από τη στιγμή που έχω έναν πλήρη σεβασμό και επειδή δεν έχω βασικά ζητήματα στα οποία να διαφωνώ μαζί τους, παραμένω εκεί.

Πώς αξιολογείτε τις δράσεις της παράταξής σας αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Νομίζω ότι το ΜέΡΑ25 είναι το πιο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Η παρουσία μου άλλωστε και στο ψηφοδέλτιο το αποδεικνύει, όπως και το αποδεικνύει και η επιτροπή που έχει για τα ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;

Το ΜέΡΑ25 με το οποίο κατεβαίνω έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άρα εγώ θα εκφράσω το πρόγραμμα το κόμματος μέσα στον ευρωκοινοβούλιο. Επειδή, συγχρόνως, είμαι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα θα βάλω και τη δική μου πινελιά που θα είναι πολύ σημαντική και θα κάνει πιο ανθρώπινη, πιο συμπεριληπτική και πιο πολιτισμένη την ελληνική κοινωνία και μέσα απ΄αυτό και την Ευρώπη. Φυσικά και η παρουσία μου εκεί θα περάσει και ένα σημαντικό μήνυμα συμπερίληψης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μέσα από το ευρωκοινοβούλιο βγαίνουν πολλά πράγματα που κατευθύνουν τα κράτη μέλη πάνω στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Γιατί όση περισσότερη ορατότητα υπάρχει σε αυτά τα θέματα τόσο πιο γρήγορα η κοινωνία θα γίνεται καλύτερη.

Facebook: facebook.com/paola.revenioti, Instagram: revenioti, ΤikTok: @paolarevenioti

Χρηστίδη Έλενα Όλγα – Νέα Αριστερά

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

Είμαι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια και ανοιχτά λεσβία εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι κινηματικά ενεργή στις οργανώσεις τις κοινότητας και όχι μόνο, και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+. Η επιστημονική μου ιδιότητα διασταυρώνεται με την κοινοτική μου εμπειρία, καθώς επικεντρώνομαι στην αποπαθολογιοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων, την καταπολέμηση του στίγματος και τις ασφαλείς, συμπεριληπτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Έτσι, μετά από κόπο και προσπάθειες χρόνων, καταφέραμε να διδάξουμε τα πρώτα σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, σε τμήματα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, αλλά και να συνεπιμεληθούμε, από κοινού με τη Νάνσυ Παπαθανασίου το πρώτο σχετικό σύγγραμα στην Ελλάδα (Συμπερίληψη και Ανθεκτικτότητα, εκ. Gutenberg).

Με ποιο κόμμα κατεβαίνετε; Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος με τη συγκεκριμένη πολιτική παράταξη;

Με τη Νέα Αριστερά. Είναι ένα καινούριο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την εισχώρηση σε αυτό νέων προσώπων που δεν βρίσκονταν προηγουμένως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως κι εγώ. Ως νέο κόμμα έχει ακόμα πολλά να κάνει και στο εσωτερικό του και στην κοινωνική του απεύθυνση, έχει όμως τις σωστές ιδεολογικές βάσεις για να πατήσει. Είμαι αριστερή και θεωρώ αυτή μου την πολιτική θέση πολύ σημαντική για μένα. Εφόσον δημιουργήθηκε μια νέα συλλογική προσπάθεια με σαφείς αριστερές θέσεις δεν προβληματίστηκα ως προς το αν θα εισχωρήσω σε αυτή, καθώς οι ιδεολογικές ρίζες μου είναι αυτές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς με ευρωπαϊκό πρόσημο. Ο προβληματισμός μου ήταν αν θα οργανωθώ τώρα κομματικά, καθώς δεν το είχα κάνει ποτέ στο παρελθόν. Με έπεισε η συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Αριστερά, τόσο εντός της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε θα ήθελα να συμβάλλω και από αυτόν τον ρόλο, όσο μπορώ, στην ενδυνάμωσή της.

Πώς αξιολογείτε τις δράσεις της παράταξής σας αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Καθώς τα άτομα που αποτελούν την κοινοβουλευτική μας ομάδα βρίσκονταν παλαιότερα στο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ένα θετικό παρελθόν ως προς την προστασία ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Θα έλεγα όμως όχι αρκετό. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σημαντικά βήματα αλλά ήταν άτολμη σε άλλα. Ως Νέα Αριστερά ήδη αποδείξαμε ότι παίρνουμε σαφή θέση -το κάναμε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Εκεί αποδείξαμε ότι στηρίζουμε μεν το νομοσχέδιο, αναδείξαμε όμως και όλες τις διπλές ταχύτητες και τις διακρίσεις που περιλάμβανε, και στη Βουλή πήραμε σαφή θέση στο μεγάλο θέμα συζήτησης που ανέκυψε, δηλώνοντας σαφώς υπέρ της παρένθετης κύησης για όλα τα άτομα/ζευγάρια, αλλά και προτείνοντας ταυτόχρονα αυστηρές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ακραία εκμετάλλευση που συχνά προκύπτει σε βάρος των πιο ευάλωτων γυναικών που καλούνται να γίνουν παρένθετες παράνομα ή/και παρά τη θέλησή τους.

Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Είναι κρίσιμης σημασίας. Πάρα πολλές από τις διεκδικήσεις που έχουμε ως κοινότητα στην Ελλάδα, βρίσκουμε τα θεσμικά εργαλεία για να τις ενδυναμώσουμε στις θεσμικές αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων όπως το ΕΚ. Θέλω όμως να τονίσω το εξής, που αποτελεί και προσωπική μου κεντρική πολιτική θέση: τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δεν πρέπει ποτέ να αποκόπτονται από ένα διαθεματικό πρίσμα διεκδικήσεων και αγώνα. Το να κατοχυρώνει η ΕΕ σχετικά δικαιώματα ενώ την ίδια ώρα παίρνει εγκληματικές αποφάσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση και γίνεται συνένοχη στη γενοκτονία της Παλαιστίνης, αυτό δεν είναι πρόοδος. Το να διασφαλίζονται ατομικά δικαιώματα όπως η ισότητα στον γάμο ενώ οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών βιώνουν φτώχεια, δεν έχουν οριζόντια εργασιακά δικαιώματα ή δεν έχουν ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας, δεν είναι πρόοδος. Είναι μια νεοφιλελεύθερη εργαλειοποίηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Σε αυτό είμαι αντίθετη -και το κόμμα στο οποίο συμμετέχω, επίσης.

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να ασχοληθείτε, αν εκλεγείτε;

Σίγουρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η έμφυλη ισότητα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου. Όχι μόνο, όμως. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οικονομία και μια νέα πρόταση που θα φορολογεί τον πλούτο και θα τον μοιράζει δικαιότερα προς τα κάτω, το δικαίωμα στη στέγη, τα εργασιακά δικαιώματα.. Όλα αυτά είναι κομβικά ζητήματα. Αφήνω ξεχωριστά το κομβικότερο όλων αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Απαιτούμε αλλαγή της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ στο ζήτημα της Παλαιστίνης: τερματισμός της γενοκτονίας από το Ισραήλ τώρα και αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Θα ήταν το πρώτο ζήτημα που θα προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις να ενισχύσω στο ΕΚ -αλλά και εκτός κοινοβουλίου, στον δημόσιο χώρο και λόγο, οφείλουμε όλες-οι-α μας να το κάνουμε να ακούγεται κάθε μέρα.

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

Η ταυτότητά μου, ή καλύτερα η κουήρ εμπειρία μου, όπως και η εμπειρία του να μεγαλώνω σε μια κουήρ οικογένεια με 3 γονείς 2 εκ των οποίων ΛΟΑΤΚΙ+, με έχει επηρεάσει ως πολιτικό υποκείμενο με πολλαπλούς τρόπους. Είναι ένα κομβικό κομμάτι του πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, τη ζωή, τον κόσμο γύρω μου και εμένα μέσα σε αυτόν. Με αυτή την έννοια σίγουρα με επηρέασε στο να είμαι πολιτικά ενεργή -αυτό όμως το είχα και πριν την κομματική οργάνωση και τη συμμετοχή ως υποψήφια σε εκλογές. Και θα το έχω και μετά. Η απόφαση της υποψηφιότητας ήρθε ως ένα κομμάτι μιας συλλογικής προσπάθειας για κάτι μεγαλύτερο, για αυτό που λέμε αξίες και όραμα για τον κόσμο. Δεν είναι ουτοπία να φανταζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, περισσότερο στα μέτρα μας. Είναι αναγκαιότητα. Και σε αυτή τη βάση χρειάζεται να συμμετέχουμε, να οργανωνόμαστε, να βγαίνουμε μπροστά -όσα άτομα μπορούμε, θέλουμε και βρίσκουμε κάποιο νόημα μέσα από αυτό και πάντα με τρόπους που νας μας κάνουν να νιώθουμε περηφάνια και όχι ντροπή ή συστολή για το εγχείρημά μας.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Γιατί η ορατότητα είναι σημαντική. Γιατί δεν μπορεί να γίνεται τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Αλλά θα απαντήσω συνολικά όπως στα αλήθεια το σκέφτομαι: αν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που συμμετέχουν δεν αμφισβητούν καμία από τις αιτίες της καταπίεσής μας, αν δεν είναι έτοιμα να εργαστούν προς την ανατροπή και την αναθεώρηση συνολικών καταπιεστικών συσχετισμών και συστημάτων, δε μας προσφέρει κάτι η παρουσία τους -αντίθετα μας ζημιώνει. Δε θέλουμε άλλα ροζ πλυντήρια που απλά αναπαράγουν καταπίεση. Και αυτό που λέω φυσικά δεσμεύει κι εμένα μέσα στον κομματικό μου ρόλο.

Facebook:facebook.com/elolchris, Instagram: elenaolgachristidi

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!