Συνέλαβαν τον Peter Tatchell στο Κατάρ επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

0
85
Από τις αρχές του Κατάρ συνελήφθη ο ακτιβιστής, Peter Tatchell, ενώ διαμαρτυρόταν για τους ΛΟΑΤΚΙ+ διωγμούς στη χώρα.

Ο Tatchell, ο οποίος μάχεται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα για δεκαετίες, συνελήφθη σήμερα λόγω της διαμαρτυρίας του. Η τρέχουσα τοποθεσία του είναι άγνωστη, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ίδρυμα Peter Tatchell που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο ακτιβιστής κατήγγειλε την «ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική δικτατορία» του Κατάρ και κατηγόρησε τη χώρα ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει τη φήμη της» με το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια ΛΟΑΤΚΙ+ διαμαρτυρία στο Κατάρ ή σε οποιοδήποτε κράτος του Κόλπου, σύμφωνα με το Ίδρυμα Peter Tatchell.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κανονικές αθλητικές σχέσεις με ένα καθεστώς όπως το Κατάρ», είπε ο Tatchell. «Είναι μια ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική δικτατορία».

«Δεν επιτρέπεται στο Κατάρ να ξεπλένει τη φήμη του. Χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για να ενισχύσει τη διεθνή του εικόνα.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το τυραννικό καθεστώς στη Ντόχα δεν θα σημειώσει μια νίκη δημοσίων σχέσεων».

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκιση και υψηλά πρόστιμα. Ο νόμος της Σαρία μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί –  επιβάλλει τη θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία.

Υπήρξαν, επίσης, αναφορές ότι τα queer άτομα του Κατάρ βιώνουν αστυνομική βία, κακοποίηση και συμπεριφορά μίσους στη χώρα.

Ο 70χρονος Peter Tatchell ήθελε η διαμαρτυρία του να «ρίξει φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». Είπε ότι υποστηρίζει τη «γενναία μάχη ενάντια στην τυραννία».

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Κατάρ αντιμετωπίζουν αστυνομική παρενόχληση, παγίδευση μέσω Διαδικτύου, δολοφονίες. σύλληψη, τρία χρόνια φυλάκιση και ενδεχομένως τη θανατική ποινή», είπε ο Tatchell.

«Το Κατάρ έχει μυστικά κέντρα που εφαρμόζουν θεραπείες μεταστροφής, όπου μπορούν να συλληφθούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να υποβληθούν σε βασανιστήρια».

Λίγο πριν το Μουντιάλ, το Human Rights Watch αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Κατάρ

Η απόφαση της FIFA να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει προκαλέσει διαμάχες, δεδομένου του ιστορικού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας – ιδιαίτερα της μεταχείρισης των μεταναστών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο Tatchell είπε ότι η FIFA «απέτυχε να εξασφαλίσει την αλλαγή στο Κατάρ» παρά το γεγονός ότι το διεθνές διοικητικό όργανο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είπε ότι «οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές».

«Παρά το γεγονός ότι η FIFA είπε ότι οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές, εάν ένας ποδοσφαιριστής του Κατάρ έλεγε ότι είναι ομοφυλόφιλος, θα ήταν πιο πιθανό να συλληφθεί και να φυλακιστεί παρά να επιλεγεί για την εθνική ομάδα», είπε ο Tatchell. «Αυτό είναι διάκριση και ενάντια στους κανόνες της FIFA».

Ο Tatchell κατηγόρησε τη FIFA ότι άφησε τη χώρα «να αποφύγει πολλές από τις υποσχέσεις της όταν της παραχωρήθηκε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», καθώς δεν έχουν γίνει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ή τα δικαιώματα των γυναικών.