Συνεχίζουν τη μάχη αναγνώρισης του γάμου τους στη Βουλγαρία

08/01/2020
από
Η μάχη δύο γυναικών να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία
Η μάχη δύο γυναικών να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία

Παρά την οπισθοδρoμική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας, η Lili Babulkova και η Darina Koilova έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τον αγώνα για να αναγνωριστεί ο γάμος τους.

Η μάχη δύο γυναικών να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία
Η μάχη δύο γυναικών να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία, Photo: Courtesy of Lili and Darina Babulkova

Εδώ και δύο χρόνια, η Lili και η Darina αγωνίζονται να νομιμοποιήσουν το γάμο που τέλεσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βουλγαρία. Στη Βουλγαρία δεν αναγνωρίζονται οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η πιο πρόσφατη έκκλησή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε σε ένα “όχι” , βασισμένο στο ότι το Σύνταγμα της Βουλγαρίας εξακολουθεί να ορίζει έναν γάμο, ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Οι Lili και Darina, που διανύουν κι οι δύο τη δεκαετία των τριάντα, ζουν στη Σόφια και εργάζονται ως ανεξάρτητες μεταφράστριες. Είναι μαζί εδώ και μια δεκαετία.

Παντρεύτηκαν στη Βρετανία το 2016, και έναν χρόνο μετά ξεκίνησαν τη διαδικασία αναγνώρισης του γάμου τους στη Βουλγαρία με βάση τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου.

Αν δεν μπορέσουν να αναγνωριστεί ο γάμο τους στη Βουλγαρία, κινδυνεύουν να χάσουν τις φορολογικές και οικογενειακές τους παροχές και δεν μπορούν να κάνουν μια δήλωση, με τη μία να ονομάζει την άλλη ως σύντροφό της.

Δεν μπορούν, επίσης, να αναγνωριστούν από το νόμο του κράτους ως γονείς, εάν αποκτήσουν ένα παιδί.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι δύο γυναίκες, που έχουν κάνει αρκετές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μιλώντας για τα ζητήματα αποδοχής των ΛΟΑΤ ατόμων στη Βουλγαρία, σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά.
Δες και αυτό!