Η ιδιοκτήτρια του franchise Μις Υφήλιος Jakkaphong “Anne” Jakrajutatip, η οποία είναι μία τρανς γυναίκα, εξήγησε πώς μετέτρεψε τον “πόνο σε δύναμη” στον ετήσιο διαγωνισμό.

Ο 71ος διαγωνισμός Μις Υφήλιος ολοκληρώθηκε το Σάββατο (14 Ιανουαρίου) στη Νέα Ορλεάνη, με τη σημερινή Μις ΗΠΑ, R’Bonney Gabriel, να παίρνει το στέμμα.

Το αποκορύφωμα ήταν η ενδυναμωτική ομιλία της Jakrajutatip, η πρώτη της από τότε που ανέλαβε την οργάνωση το 2022, στην οποία εγκαινίασε μια «νέα εποχή».

 «Έχουν περάσει 70 χρόνια που ο οργανισμός [Μις Υφήλιος] διοικείται από άνδρες», είπε η Jakrajutatip, επιχειρηματίας και μία από τους πλουσιότερους τρανς ανθρώπους στη Γη.

«Αλλά τώρα, ο χρόνος τους έχει τελειώσει. [Τώρα] είναι η στιγμή, πραγματικά, για τις γυναίκες να πρωτοστατήσουν. Από εδώ και στο εξής θα διοικείται από γυναίκες, ανήκει σε μια τρανς γυναίκα, για όλες τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο, ώστε να γιορτάζουν τη δύναμη του φεμινισμού. Η κοινωνική ένταξη διαφορετικών πολιτισμών, η ισότητα των φύλων [και] η δημιουργικότητα θα μπορούσαν να είναι μια δύναμη για το καλό».

Η Jakrajutatip αναφέρθηκε στον πόνο και τον εκφοβισμό που βίωσε στην παιδική της ηλικία, λέγοντας ότι «επέλεξε να μην παραδοθεί».

«Μετέτρεψα τον πόνο σε δύναμη και μετέτρεψα τα μαθήματα ζωής σε σοφία», πρόσθεσε.

 «Σε αυτό το μέρος, που ονομάζεται διαγωνισμός Μις Υφήλιος, μπορούμε να εξυψώσουμε όλες τις γυναίκες, ώστε να αισθάνονται αρκετά δυνατές, αρκετά καλές, αρκετά ικανές».

Η Jakrajutatip αγόρασε το franchise Miss Universe, στο οποίο κάποια στιγμή ήταν συνιδιοκτήτρια με τον Donald Trump, για 20 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Ταϊλανδή επιχειρηματίας είναι επίσης διευθύνουσα σύμβουλος του JKN Global Group και είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια του «Life Inspired for Transsexual Foundation», ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των τρανς στην Ταϊλάνδη.

Η Gabriel – η νικήτρια του διαγωνισμού – είπε ότι θα αποδείξει πόσο συμπεριληπτική είναι η Μις Υφήλιος όντας μια «ηγέτιδα μετασχηματισμού».