Στην Ιρλανδία ομάδα μαμάδων διαδηλώνει για τα τρανς δικαιώματα

15/09/2023
από
Mammies for Trans Rights
«Ως γονείς, είπαμε: “Ποιος θα τα υπερασπιστεί τα παιδιά, αν δεν το κάνουμε εμείς”», λέει η Claire Flynn, ιδρύτρια της οργάνωσης Mammies for Trans Rights. Η Claire, μαζί με την Karen Sugrue και άλλες μητέρες και γονείς στην Ιρλανδία, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για την υποστήριξη των τρανς νέων.

Το κίνημα ξεκίνησε εξαιτίας του «τρομερού φόβου, της αναστάτωσης και της στεναχώριας» που νιώθουν τα νέα τρανς άτομα στην Ιρλανδία και όχι μόνο, λένε οι δύο γυναίκες στο PinkNews.

Τα συναισθήματα αυτά έγιναν πιο έντονα μετά τον θάνατο της τρανς φοιτήτριας Brianna Ghey, η οποία βρέθηκε νεκρή με πολλαπλές μαχαιριές σε ένα πάρκο του Warrington, τον Φεβρουάριο.

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, και οι δύο ηλικίας 15 ετών τότε, και οι οποίοι δεν μπορούν να κατονομαστούν για νομικούς λόγους, έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία της Ghey. Η δίκη θα αρχίσει στο δικαστήριο του Μάντσεστερ τον Νοέμβριο.

«Κανείς δεν κανονικοποιούσε την εμπειρία των τρανς ατόμων, λόγω του φόβου», λέει η Karen, λέκτορας κοινωνιολογίας και ψυχοθεραπεύτρια, στο PinkNews.

Η Claire, η οποία έχει μια τρανς κόρη και εργάζεται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινοτικής ανάπτυξης, προσθέτει: «Στόχος μας είναι να χαμηλώσουμε τις φωνές που αντιτίθεται στα τρανς δικαιώματα και να ενισχύσουμε αυτές που τα υποστηρίζουν.

«Στόχος μας είναι να υπενθυμίσουμε [στους άλλους] ότι οι τρανς άνθρωποι είναι κάτι περισσότερο από την τρανς ταυτότητά τους».

Λέει ότι η ομάδα βάσης είναι ένα μέρος που προσφέρει στους ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς να υποστηρίξουν την τρανς κοινότητα ένα μέρος για να κάνουν ακριβώς αυτό.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο υπάρχει μια εναλλακτική αφήγηση. Ίσως η δική τους μητέρα να μην είναι σε θέση να τους δώσει την υποστήριξη που χρειάζονται. Η ομάδα μας δείχνει στους νέους κάτι υπέροχο: ότι υπάρχουν μαμάδες για τις οποίες είναι μια εντελώς φυσιολογική εμπειρία.

«Η δουλειά μας ως γονείς είναι να λατρεύουμε τα παιδιά ως τα άτομα που πραγματικά είναι».

Founders of Mammies for Trans Rights: Claire Flynn and Karen Sugrue. (Mammies for Trans Rights)
Mammies for Trans Rights

Η ομάδα των περίπου 10 ενεργών γυναικών διαμαρτύρεται για τα τρανς δικαιώματα κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

«Περάσαμε τους πιο απίστευτους δύο μήνες διαδηλώνοντας. Ανατριχιάζω όταν το σκέφτομαι», λέει η Karen, προσθέτοντας ότι ο κόσμος ήταν συγκλονιστικά θετικός απέναντί τους.

Επισημαίνει ότι η ιδέα του δυαδικού φύλου «δεν μας έχει εξυπηρετήσει καλά» και λέει ότι είναι σημαντικό να αποδομήσουμε την ίδια την ιδέα του.

Μιλώντας για την συνεχόμενη τρανσφοβία, η Karen δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αύξηση των απάνθρωπων αφηγήσεων έχει οδηγήσει σε επιθετικότητα προς την κουήρ κοινότητα σε όλη την Ευρώπη.

«Εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα και τη μοναξιά των ανθρώπων, αλλά και τη λαχτάρα τους να είναι μέρος μιας κοινότητας. Δυστυχώς, αυτή η κοινότητα τους οδηγεί στην επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και συγκεκριμένα τρανς δικαιωμάτων».

Ωστόσο, στην Ιρλανδία, η κοινότητα είναι «πραγματικά συντριπτικά φιλόξενη απέναντι σε ανθρώπους που παραδοσιακά θεωρούνται περιθωριοποιημένοι», λένε και οι δύο μητέρες.

«Έχουμε βαρεθεί τους ακροδεξιούς που προσπαθούν να μας πουν ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να είναι εδώ, γιατί δεν είμαστε έτσι», προσθέτει η Claire.

Mammies for Trans Rights aim to create a space where everyone is welcome.

Και οι δύο θέλουν τα τρανς άτομα, παντού, να ξέρουν ότι «αγαπιούνται, κάνουν το σωστό» και «δικαιούνται να είναι αυτό που είναι».

Το Σάββατο (16 Σεπτεμβρίου), η ομάδα θα διαμαρτυρηθεί, μαζί με συμμάχους από όλη τη χώρα, ενάντια στις προτεινόμενες απαγορεύσεις βιβλίων στην Ιρλανδία.
Δες και αυτό!