Σκωτία: Το πρώτο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ζωής των non-binary ατόμων

52
Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ένα πενταετές σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ζωής των τρανς και non-binary ατόμων.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνει δράσεις για τη στήριξη της έρευνας σχετικά με τις εμπειρίες των non-binary ατόμων στη Σκωτία, καθώς και τη χρηματοδότηση της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των τρανς και non-binary ατόμων.

Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης στην παραγωγή οδηγιών για δημόσιους φορείς και υπηρεσίες σχετικά με την απλούστευση της διαδικασίας νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων.

Η Emma Roddick, υπουργός Ισότητας, δήλωσε ότι το σχέδιο «θα συμβάλει στη βελτίωση των εμπειριών των non-binary ατόμων και θα αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στην καθημερινότητα τους».

Και πρόσθεσε: «Το όραμα μας είναι η Σκωτία να είναι ένα μέρος όπου η ταυτότητα όλων αναγνωρίζεται, γίνεται σεβαστή και γιορτάζεται».

Το σχέδιο δράσης χαιρετίστηκε από επτά ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Scottish Trans, Equality Network, LGBT Youth Scotland, Stonewall Scotland, LGBT Health and Wellbeing, LEAP Sports και Time for Inclusive Education.

Το Stonewall, η μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη, επαίνεσε την κυβέρνηση της Σκωτίας που έγινε «η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο» που δημοσίευσε ένα τέτοιο σχέδιο δράσης.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter/X, η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την κυβέρνηση της Σκωτίας που έγινε η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που δημοσιεύει ένα σχέδιο δράσεων ειδικά για τα non-binary άτομα.

«Το σχέδιο δράσης για την ισότητα των non-binary ατόμων καθορίζει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση της Σκωτίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα.

«Οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου καλύπτουν έξι βασικά θέματα – συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης και των δεδομένων και της έρευνας – τα οποία επιδιώκουν την ολιστική προώθηση της non-binary ισότητας στη Σκωτία.

«Υποστηρίζουμε το σχέδιο και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις συστάσεις της ομάδας εργασίας για τη non-binary ισότητα στο πλαίσιο των προτεινόμενων δράσεων».

Το σχέδιο δράσης δημοσιεύθηκε ως απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Εργασίας της Σκωτσέζικης Κυβέρνησης, μετά την κυβερνητική απόφαση της να μην επεκτείνει τη νομική αναγνώριση του φύλου στα non-binary άτομα μέσω της μεταρρύθμισης του συγκεκριμένου νόμου.

Ο Vic Valentine, διευθυντής του Scottish Trans – του εθνικού προγράμματος της Σκωτίας για την ισότητα των τρανς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδρεύει στο Δίκτυο Ισότητας – και μέλος της ομάδας εργασίας της κυβέρνησης της Σκωτίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όπως με κάθε σχέδιο, το πιο σημαντικό πράγμα θα είναι η υλοποίηση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα μη δυαδικά άτομα σε όλη τη Σκωτία για να προκαλέσουμε την κυβέρνηση να μετατρέψει αυτές τις δεσμεύσεις σε πραγματικές αλλαγές».