Σκωτία: Αντί-τρανς ομάδα χάνει ξανά δικαστική υπόθεση

48
Ένα δικαστήριο της Σκωτίας αποφάσισε για ακόμα μια φορά, ότι ο επίσημος ορισμός της «γυναίκας» συμπεριλαμβάνει και τις τρανς γυναίκες, που έχουν προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την απόπειρα μιας αντί-τρανς ομάδας να ανατρέψει τον ορισμό.

Η αντι-τρανς ομάδα «For Women Scotland» (FWS) άσκησε έφεση μετά από απόφαση του 2022, η οποία έκρινε ότι η νομοθεσία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ισότητας των φύλων στα δημόσια διοικητικά συμβούλια, περιλαμβάνει και τις τρανς γυναίκες.

«Ένα άτομο που έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, και έχει γυναικεία ταυτότητα, εμπίπτει στον ορισμό της γυναίκας, για τους σκοπούς του τμήματος 11 του νόμου περί ισότητας», δήλωσε η υπάλληλος του δικαστηρίου, Lady Dorrian.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ομάδας, το For Women Scotland έγραψε ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση, προτού ξεκινήσει τα τρανσφοβικά σχόλια.

Η τελευταία αυτή απόφαση ήρθε σε ένα χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο αυξάνονται συνεχώς οι εντάσεις και οι διαμάχες γύρω από τα τρανς δικαιώματα στη Σκωτία. Το αποκεντρωμένο έθνος φαίνεται να συμβαδίζει με την τρανσφοβία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και έχουν υπάρξει κάποια σημαντικά ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια και πολιτικές το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022/23 υπήρξαν 1.884 κατηγορίες για εγκλήματα μίσους σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και 55 που αφορούσαν τα τρανς άτομα.

Σημαντικό είναι ωστόσο, ότι η Σκωτία προάγει εδώ και χρόνια τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με τα περισσότερα σχολεία να την στηρίζουν.