Σκωτία: Στοιχεία δείχνουν αύξηση των εγκλημάτων μίσους

204
Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που καταγγέλλονται στην αστυνομία της Σκωτίας και αφορούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, όπως δείχνουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία.

Η εισαγγελική υπηρεσία της Σκωτίας, το Crown Office και Procurator Fiscal Service (COPFS), έδωσε την Τρίτη (13 Ιουνίου) στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν τον αριθμό των εγκλημάτων μίσους που καταγράφηκαν στην αποκεντρωμένη χώρα μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, καθώς και στοιχεία για τα προηγούμενα έτη.

Τα εγκλήματα μίσους έχουν τις ρίζες τους στην προκατάληψη για μια συγκεκριμένη ομάδα στην κοινωνία ή στην υποτιθέμενη ταύτιση με μια ομάδα και μπορεί να περιλαμβάνουν λεκτική και σωματική κακοποίηση, όπως προσβολές, υλικές ζημιές και επιθέσεις.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται εγκλήματα που επιδεινώνονται από τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά της φυλής, της θρησκείας, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τρανς ταυτότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022/23 υπήρξαν 1.884 κατηγορίες για εγκλήματα μίσους σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και 55 που αφορούσαν την τρανς ταυτότητα.

Όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι καταγεγραμμένες κατηγορίες για εγκλήματα μίσους αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.856 εγκλήματα) και σε σχέση με την τρανς ταυτότητα υπήρξε στην πραγματικότητα μείωση σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 2021/22, από 86 περιπτώσεις σε 55 (μείωση 36%).

Ωστόσο, σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, παρατηρείται έντονη αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων μίσους που καταγράφηκαν κατά αυτών των ομάδων.

Το 2013/14, μόλις 887 περιστατικά εγκλημάτων μίσους καταγράφηκαν στην κατηγορία του σεξουαλικού προσανατολισμού και 25 στην κατηγορία της τρανς ταυτότητας.

Μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Σκωτία έχει υπερδιπλασιαστεί.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι τα εγκλήματα μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό αποτελούσαν το 33% του συνόλου των εγκλημάτων μίσους που καταγράφηκαν το 2022/23, ενώ εκείνα που σχετίζονται με την τρανς ταυτότητα αποτελούσαν το 1%.

Το μίσος τροφοδοτείται από τον «πολιτιστικό πόλεμο», ισχυρίζεται πολιτικός

Απαντώντας στους εντυπωσιακούς αριθμούς, η εκπρόσωπος των Σκωτσέζων Πρασίνων για την ισότητα Maggie Chapman δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «αρρωστημένη» και ότι «η καρδιά και η αλληλεγγύη της» πηγαίνει σε όλα όσα επηρεάζονται.

Δήλωσε στο The National: «Δεν είναι τυχαίο ότι τα εγκλήματα αυτά αυξάνονται σε μια εποχή που τα ακροδεξιά και αντιδραστικά κινήματα αυξάνονται και που οι τοξικές και δηλητηριώδεις συκοφαντίες κανονικοποιούνται και ενθαρρύνονται από ισχυρούς ανθρώπους.

«Μερικά από αυτά τα μίση τροφοδοτούνται από πολιτικούς που γνωρίζουν τον αντίκτυπο των λόγων τους, αλλά χαίρονται να ρίχνουν τις κοινότητές μας κάτω από το λεωφορείο ως μέρος ενός “πολιτιστικού πολέμου” προκειμένου να κερδίσουν πολιτικούς πόντους.

«Όλα μας έχουμε την ευθύνη να σκεφτούμε τι λέμε και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα λόγια μας».

Συνολικά, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους σημείωσε μικρή, κατά δύο τοις εκατό, μείωση το τελευταίο έτος, από 5.851 το 2021/22 σε 5.738 το 2022/23.

Η Dorothy Bain KC, η οποία κατέχει το ρόλο του Λόρδου Δικηγόρου στην κυβέρνηση της Σκωτίας από το 2021, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει «δυναμικά» τα εγκλήματα μίσους και να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη για τα θύματα.

Σε δήλωσή της που μοιράστηκε με το Scottish Legal News ανέφερε: «Δεν θα ανεχθούμε εγκλήματα που πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα ενός ατόμου να είναι ακριβώς το πρόσωπο που είναι.

«Ως εισαγγελείς, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ευθύνη μας να προστατεύσουμε τα θύματα και τα μέλη του κοινού από αυτά τα αδικήματα που υποκινούνται από μίσος.

«Το Crown Office και το Procurator Fiscal Service θα παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης κοινωνίας, διώκοντας με σθεναρότητα τέτοια εγκλήματα και επιδιώκοντας δικαιοσύνη για όσους πέφτουν θύματα της άγνοιας ή του φανατισμού άλλων».

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Angela Constance, δήλωσε στο STV ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας είναι ξεκάθαρη ότι «κάθε μορφή μίσους ή προκατάληψης είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή».

«Το έγκλημα μίσους έχει εξαιρετικά επιζήμιες συνέπειες για τα θύματα, τις οικογένειές τους και την ευρύτερη κοινότητα και πρέπει όλοι να παίξουμε το ρόλο μας για να το αντιμετωπίσουμε», είπε. «Αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του μίσους και της προκατάληψης στη Σκωτία.

«Η νέα μας στρατηγική για τα εγκλήματα μίσους, βασισμένη στις απόψεις και τις ανάγκες των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία, καθορίζει το όραμα για μια Σκωτία όπου όλα τα άτομα ζουν χωρίς μίσος και προκαταλήψεις».