Ήταν πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο Απόστολος Γκλέτσος εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύπτοντας ότι έχει κάνει σεξ και με άνδρες. Έκτοτε, σαν κάτι να άλλαξε στην τηλεοπτική (κι όχι μόνο) ελληνική πραγματικότητα. Σπασμένα στερεότυπα, συζητήσεις επί ματαίω και μια διαρκής προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο Απόστολος Γκλέτσος μιλά στο antivirus και λύνει επιτέλους τον γόρδιο δεσμό των δηλώσεων του. Σκοπεύω να μιλήσω ιερά εντός και εκτός εισαγωγικών και θα μιλήσω ανθρώπινα. Δεν πρόκειται να ακούσεις από εμένα κάτι το οποίο θα είναι πρόστυχο ή αγοραίο. Όποιος το αντιμετωπίζει έτσι, πραγματικά θέλει να κάνει κακό. Μακριά από εμένα αυτό!”

Απόστολε, ας ξεκινήσουμε από την περιβόητη δήλωση. Πως φτάσαμε σ΄αυτή;

Κοίταξε να δεις! Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Υπήρχε τον τελευταίο καιρό μια περιρρέουσα κατάσταση με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης. Βγήκε από κάποιους ως πρώτο στην ατζέντα, με αρκετούς να διαφωνούν έντονα και να δημιουργούν κάποιες μεγάλες αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν κι όμως αυτοί που κανείς δεν τους ρωτάει, όταν συμβαίνουν αυτές οι αντιπαραθέσεις. Κάποιες αγνές ψυχές που ακόμα δεν έχουν βρει τη δύναμη να βγουν στη ζωή και πληγώνονται βαθιά. Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου. Μια μητέρα και μια κοπέλα. Μια μητέρα ενός 16χρονου γιου και μια κοπέλα. Υπήρχε αυτό στο μυαλό μου και με τριβέλιζε. Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία για να τελειώνουμε με όλα αυτά. Για να καταλάβουμε ότι το 2016 ο σεξουαλικός προσανατολισμός, δεν πρέπει να παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο στο πως πρέπει να βλέπει κάποιον η κοινωνία, η οικογένεια αλλά και το ίδιο το κράτος. Και χωρίς καν να ερωτηθώ το είπα για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους! Κι αν θέλεις – τώρα θα μιλήσω λίγο εγωιστικά- όλα αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να βρουν στο πρόσωπό μου -γιατί είμαι 50 χρόνων και νομίζω δυναμικός αρκετά – μια αγκαλιά, έναν πνευματικό πατέρα. Πρέπει να τελειώνουμε με το παραμύθι αυτό.

Ήθελες δηλαδή να λειτουργήσεις ως ένα πρότυπο για την κοινωνία;

Ναι, αλλά δεν με νοιάζει τόσο η μάνα που το παιδί της είναι gay. Αυτή έχει μεγαλώσει με τα στερεότυπα κλπ. Μπορείς να τη βοηθήσεις λίγο. Δεν μπορείς να τη βοηθήσεις πολύ. Εμένα με νοιάζει το παιδί. Που μπορεί να είναι 16χρονο και να το τρελαίνουν, να το φοβίζουν και να του δημιουργούν bullying μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Θέλω να δει εμένα που όλοι λένε “να ο άνδρας ο έτσι κλπ”, ότι να δεν φοβάμαι να το πω. Και να τελειώνουμε. Νομίζω ότι ήταν ιερό αυτό που έκανα και να σου πω, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου.

Πιστεύεις ότι η αποκάλυψή σου αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα του σκληρού άνδρα που συχνά σου προσδίδουν;

Μα δεν είσαι λιγότερο άνδρας αν πηγαίνεις με άνδρες. Ας διαβάσουν και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Έλεος πια. Ας ξεβρακωθούν λίγο. Δεν είσαι λιγότερο άνδρας ή δεν είσαι λιγότερο γυναίκα. Στο κάτω κάτω, αν θέλει κάποιος να είναι λιγότερος άνδρας με γεια του με χαρά του. Να είναι θηλυπρεπής κι αυτό δικαίωμα του είναι. Εγώ όμως δεν είμαι θηλυπρεπής, είμαι 100% άνδρας και έχω κάνει κι αυτό και δεν μου μειώνει τον ανδρισμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει μειωθεί ο ανδρισμός μου, δεν του χαλάω χατήρι. Το παραδέχομαι και έτσι!

Πως χαρακτηρίζεις τον εαυτό του, με βάση τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

Εμένα μ΄αρέσουν πάρα πολύ οι γυναίκες. Τρελαίνομαι για γυναίκες. Αλλά aυτό που έχω δηλώσει ισχύει στο έπακρον και ήταν και μια χαρά!

Δεν φοβήθηκες για το πως θα αντιδράσει ο περίγυρος σου, μετά απ΄αυτό;

Τι να φοβηθώ μωρέ; Έχω ολοκληρώσει μια καριέρα. Είμαι δήμαρχος 8 χρόνια. Έχω κάνει ένα έργο που είναι μετρήσιμο. Με 68% κέρδισα την 2η μου θητεία. Με αγαπάνε. Όλοι ασχολούνται με το έργο μου. Στα 30 μου δεν θα το έκανα αυτό. Δεν θα το έλεγα. Γιατί ακόμα δημιουργείς κι ο κόσμος είναι ακόμα κάπως. Τώρα όμως εντάξει. Είναι και λίγο στο ταμπεραμέντο του καθενός. Πιστεύω ότι έχω το ταλέντο του μπροστάρη. Όφειλα να το κάνω κάποια στιγμή, όπως πχ ήμουν αριστερός και πάντα ήθελα να βοηθάω τις μειονότητες, γι΄αυτά τα παιδιά που στρεσάρονται, που φοβούνται να τους πάρω υπό την προστασία μου, με κάποιον τρόπο.

Δηλαδή δεν υπήρχαν αντιδράσεις;

Ο καθένας το εξέλαβε ανάλογα με τον τρόπο που το ήθελε και τον συνέφερε. Πολλοί επιμένουν ακόμα και σήμερα, ότι κάνω πλάκα. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν όφελος να με χτυπήσουν γιατί είναι αντίπαλοί μου, αρχίζουν και λένε κάτι του στιλ “Ο Γκλέτσος που είναι πούστης”. Κάποιοι άλλοι, βασικά πάρα πολλοί, λένε, “Σιγά ρε τι έκανες; Και εμείς στον στρατό τι κάναμε;” Ξαφνικά στα καφενεία άνοιξαν τα στόματα και έγινε ξέρεις μια παραδοχή. Δεν χαλάμε σε κανέναν χατήρι. Πρώτα απ’ όλα αυτό έγινε από αγάπη. Κι όταν κάτι γίνεται με αγάπη πρέπει να συνεχίζει το βιολί της αγάπης. “Τι θέλετε κύριε; Απ΄όλα έχει το μενού. Θέλετε να με πείτε ομοφυλόφιλο, πείτε το. Ότι θέλετε”.

Η οικογένειά σου πως το πήρε;

Θα σου πω κάτι. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για LGBT άτομα, οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Επικοινώνησα λοιπόν κι εγώ για να μεταφέρω τα λόγια της κόρης μου, η οποία μου είπε.“Το 2016 είναι γελοίο και επικίνδυνο να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων, διακρίσεις και κριτική σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ ενηλίκων”. Αυτή είναι η απάντησή της. Σχετικά με παιδιά, θέλω να πω ότι σε κάθε γενιά υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων που είναι gay, που θα δοκιμάσουν στη ζωή τους διάφορους συντρόφους ή που είναι straight. Αυτό δεν αλλάζει ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε και όσο και να προωθήσουμε ένα παιδί. Είναι de facto. H φύση του παιδιού δεν αλλάζει. Εγώ μίλησα σοβαρά. Όσοι το ξεφτίλισαν, ας πάρουν αυτοί το βάρος. Και επιμένω, κανένα αγοράκι ή κοριτσάκι που έχει γεννηθεί straight, δεν μπορείς να το κάνεις gay. Και το αντίθετο. Ότι κι αν τους πεις. Μα ότι!

Οπότε πιστεύεις ότι πρέπει να μιλάμε ανοιχτά στα παιδιά γι΄αυτά τα θέματα;

Ναι! Και εμείς μιλήσαμε στο παιδί από πολύ μικρό. Και εγώ και η μητέρα του. Είναι κάτι που το βλέπει το παιδί στην κοινωνία. Έχει εικόνες. Από τα pride από παντού. Είναι και αυτό μέσα στη ζωή. Είναι κάτι φυσικό. Αυτό το παρά φύσιν που λένε κάποιοι δεν ισχύει. Δεν υπάρχει τίποτα παρά φύσιν μέσα στη ζωή, μεταξύ ενηλίκων. Από πολύ μικρή αρχίσαμε να της μιλάμε για θέματα σεξουαλικότητας, επειδή φοβόμασταν την παιδεραστία. Ότι δεν κάνει να σ΄ακουμπά κανένας. Ούτε ο μπαμπάς δεν κάνει να σ΄ακουμπά. Είναι ένα παιδί λοιπόν που ξέρει από μικρή πως είναι η ζωή. Έτσι κάποια στιγμή έμαθε για την ομοφυλοφιλία και της μιλήσαμε γι αυτό. Ότι ένας άνδρας, για παράδειγμα μπορεί να ερωτευτεί έναν άλλον άνδρα, το είπαμε με την ιδανική της μορφή. Όπως και μια γυναίκα. Και είναι αξιοπρεπέστατο, είναι μια χαρά και δεν το κρίνουμε. Αν δεν ήταν έτοιμη δεν θα μπορούσε να ακούσει, να καταλάβει αυτό που είπα. Το έχει ακούσει πολλές φορές και σε παρέες μεγάλων. Ότι δηλαδή οι περισσότεροι άνδρες στην Ελλάδα έχουν πειραματιστεί, επειδή είναι το κλίμα και το νερό έτσι… Κάπως σαν αστείο. Δεν την ενοχλεί. Θέλει και λίγο χιούμορ για να περάσει στα παιδιά. Όλα είναι διαχειρίσιμα. Να ξέρεις ένα πράγμα. Διαχειρίσιμος είναι και ο φόβος του θανάτου. Αν με το που γεννιόμασταν υπήρχε μια συζήτηση. η οποία θα έλεγε ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτα κακό είναι κάτι φυσικό, κάτι με θετικό πρόσημο, δεν θα περνάγαμε μια ολόκληρη ζωή τρέμοντας τον θάνατο.

Τι θα έλεγες στους γονείς που φοβούνται ότι το παιδί τους μπορεί να είναι gay;

Να κουλάρουν και να αφήσουν τη φύση ήσυχη. Να κουλάρουν και κανείς δεν γίνεται με το ζόρι τίποτα. Ότι ευλόγησε ο θεός!

Είσαι υπέρ της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια;

Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις διαδικασίες της παιδοθεσίας. Και πρόσεξε δεν μιλάω μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για τα ετερόφυλα. Πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι δομές, να είμαστε 100% σίγουροι ότι το παιδί ελέγχεται, ώστε να ξέρουμε πως περνά και πως είναι. Επειδή δεν υπάρχει αυτό στην Ελλάδα και επειδή πολλά γίνονται και ακούγονται, θα έλεγα ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι πολύ δύσκολη για όλους. Αν τώρα οι διαδικασίες είναι ασφαλείς και όπως θα έπρεπε να είναι, δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα. Κανένα!!! Πρέπει να αξιολογούνται οι δομές. Δεν είναι αστείο η παιδική ψυχή. Δεν έχω πρόβλημα να δίνεται και σε μονογονεϊκές οικογένειες. Μια γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος να δημιουργήσει οικογένεια.

Αν γινόσουν πρωθυπουργός τι θα έκανες αναφορικά με τα LGBT δικαιώματα;

Θα καταργούσα όλες τις διακρίσεις!

Θα θέσπιζες και πολιτικό γάμο;

Βρε παιδί μου, καμία διάκριση σου λέω. Πόσες φορές να το πω. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτός σου ο τρόπος σκέψης;

Στον τρόπο που μεγάλωσα. Στην μάνα μου και τον πατέρα μου. Δεν άκουσα ποτέ από το στόμα του πατέρα μου να μιλήσει απαξιωτικά για κάποιο gay, να πει τη λέξη “πούστης”. Θυμάμαι μόνο τους δικούς μου να λένε ότι ο ¨τάδε” είναι με τον τάδε” και να χαμογελούν. Όχι όμως ειρωνικά. Αλλά με αγάπη και κατανόηση. Έχω δει επίσης τον πατέρα μου να τσακώνεται άσχημα, όταν κάποιος σε μια παρέα κορόιδευε κάποιον που ήταν gay. “Tι σημαίνει δηλαδή;”, θυμάμαι το πατέρα μου να λέει. “Αυτός είναι ομοφυλόφιλος, εσύ είσαι κερατάς. Ποιος είναι πιο μάγκας;” Το θυμάμαι αυτό. Έτσι έχω μεγαλώσει.

Τι θέλει να πει ο Απόστολος Γκλέτσος σε κάθε νεαρό LGBΤ άτομο που θα διαβάσει τη συνέντευξη αυτή;

Παιδί μου, αν αισθάνεσαι ότι είσαι gay ή bi ή ότι άλλο μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι κακό. Είναι όπως και με το χρώμα των ματιών σου, που είναι πράσινο ή μαύρο! Ή όπως με το χρώμα των μαλλιών σου που είναι ξανθό, μαύρο ή κόκκινο. Είναι από τη φύση, από τον θεό τον ίδιο. Μην έχεις κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει γι΄αυτό. Αν το κάνει, θα είναι ανόητος. Πρόβλημα έχει αυτός που σε κρίνει γιατί πραγματικά δεν ξέρει. Μην τον βρίζεις όμως, μην το μισείς. Πες του κανά δυο κουβέντες μπας και καταλάβει κι αν δεν μπορεί να καταλάβει, πήγαινε παρακάτω.

Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο έντυπο του Antivirus (τεύχος 67)

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ. ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΗ & ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΣΕ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ. ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕΣ ΒΡΕΙ ΤΟΤΕ ? ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ?

  2. Καλά τα λέει συνολικά αλλά μου κάνει εντύπωση που σε κάποια σημεία γενικεύει λες και θέλει να δικαιολογήσει (;) τον εαυτό του. “Και εμείς τι κάναμε στο στρατό”, “οι περισσότεροι στην Ελλάδα το έχουν δοκιμάσει”. Εγώ και άντρας είμαι και στρατό πήγα δεν είδα να ισχύει τίποτα από τα δύο. Δικαίωμά του καθενώς να κάνει ό,τι θέλει, γιατί αυτή η ανάγκη να βρει κι άλλους πολλούς που κάνουν / έκαναν το ίδιο;

  3. Νομιζω οτι με την συνεντευξη τα είπε ολα και μαλλον θα κανω μεταδημότευση να ψηφίζω εκει….δεν το λέω για πλάκα. Περιμένω ομως να τον δουμε να στηρίζει ΕΝΕΡΓΑ την κοινότητα οπως στα Pride και θα του πρότεινα να δημιουργήσει στη πόλη του ενα κέντρο υποστήριξης για LGBT άτομα!

Comments are closed.